Reklama

Reklama

Šílená noc

  • USA Violent Night (více)
Trailer 4

Trávit Vánoce s dominantní matkou (Beverly D´Angelo) jen proto, že je nechutně bohatá a že potřebujete, aby „pustila chlup“, je samo o sobě solidní peklo. Když ale rodinu krátce před štědrovečerní večeří přepadne ozbrojený gang, jehož členové si přejí k Vánocům obsah rodinného trezoru, nastává krize, kterou si nikdo neuměl představit. Naštěstí k přepadení došlo právě v onen kouzelný večer, kdy i otrlí pragmatici aspoň na chvíli věří na zázraky. Je to zároveň noc, kdy jistý vousatý chlapík v červenobílém oblečku prolézá komíny, aby lidem nadělil dárky. Santa Claus (David Harbour) je v tomhle filmu životem unavený cynik, který chce mít svou nejtěžší každoroční šichtu rychle za sebou. Že se ocitl v domě, kde ozbrojenci drží rodinu jako rukojmí, mu zpočátku vrásky nedělá, jenže pak ho začne o pomoc prosit nejmladší rukojmí, malá holčička, která na něj ještě věří, a tak si vyhrne rukávy a začne úřadovat. Věřte tomu, že naštvanému Santovi byste se nechtěli dostat do rukou. Tichá noc se zpívat určitě nebude, protože tenhle Santa není žádný svatoušek. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (456)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Tommy Wirkola zkřížil příběh o Santovi co ztratil víru ve Vánoce se Smrtonosnou pastí. Rodina pracháčů se na svátky sejde ve svém dobře střeženém sídle když je napadnou zlí únosci zrovna když tam Santa baští sušenky, od jedné z mála hodných holčiček... David Harbour se v úvodu profiluje jako pupkatý ožrala, který chce seknout s prací, ale když záblesky do minulosti odhalují jeho původ, dostává bezmála mýtický rozměr. Když pak v kůlně sebere bourací kladivo a jde zachraňovat onu malou holčičku, nabere to grády. Rozmašírované hlavy, přeseknutí únosci a rozemletí vojáci. Akce je přehledná a Vánočně inovativní. Vtipy čiší cynizmem, odkazy na Sám doma jsou vyloženě brutální jen občas je to trochu pomalejší, ze začátku se to malinko hledá, ale většinu času je to výborná zábava. Přál jsem si nejít na Štědrý den do práce. Asi jsem zlobil. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Kulky v kulkách, perníčky... křupající kostičky." Welcome to your worst Christmas ever! Letošní sníh není mrtvý (ten mám nejradši), je živý až až, skotačivý a rozverně morbidní. Ideální film pro Štědrý podvečer, k nastolení té pravé vánoční pohody aneb Šílenou noc si užijete nejlépe v rodinném disfunkčním kruhu, ale klidně i Sám doma. Hodné děti si užijí představu "přímé linky na Ježíška" (hřebíček do rakve České pošty), ty zlobivé si můžou za odměnu hrát, například s kuličkami, obřím louskáčkem a sociopatickým Krampusem. A zapojí se všichni, nesnášející se sourozenci, babička diktátor s nevymáchanou hubou i nastávající zeťák typu van Damme, řečený "V Asii jsem někdo!", se svými kopy a včasným útěkem z bláta do louže. Vánoční KVÍZOVÉ OKÉNKO: [-] Nejkrásnější Vánoce jsou: A) V rodinném jízlivém kruhu. B) Když se rozsvítí stromeček, střelbou. C) Když se rozsvítí vánoční hvězda, v oční bulvě lupiče. [-] Samozřejmě že C) je správně, ovšem toho smradu... Tím jsem hodil dojmy na papír, jak Santa šavli z letících saní a teď už mě omluvte, jdu do koupelny. Děti daly kaprovi jméno Psychor a já ho musím bacit paličkou. Oprava, Santovou palicí. Čtyřikrát! [ČSFD projekce v Plzni, 7.12.] ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

David Harbour jako Santa Claus, který nakopává zadky, je vše, co na Vánoce v úžasné sváteční komedii potřebujeme. „Šílená noc“ si zaslouží své místo tam nahoře vedle všech ostatních známých vánočních klasik, z nichž si tento film vypůjčil několik prvků. Obsahuje zářivé odkazy a chytré nástrahy ze „Sám doma“, koncept zločinu s rukojmími jako ve „Smrtonosné pasti“, trochu temné zábavy z „Dej si pozor!“, stejně jako hlášky a dětem nepřívětivý humor ze „Santa je úchyl!“. Jednou z nejsilnějších a nejsvěžejších částí filmu je, aniž bychom to všechno rozebírali, divácky brutální násilí a šílené gore. Pokud jste viděli nějaký humor, na kterém se v minulosti podílel herec David Harbour, například všechny jeho vtipné scény a vtípky ve „Stranger Things“, je zřejmé, že je klíčem k zábavě v této napínavé vánoční akční komedii. Hraje opravdu vtipného, ale zároveň nadávajícího a násilnického Santu, který je nesmírně sympatický a neuvěřitelně zábavný na pohled. Není to však falešný Santa z obchoďáku jako ve filmu „Santa je úchyl!“. Tohle je milý, temný film pro odrostlejší, kteří stále věří v kouzlo Vánoc. Někteří lidé si stěžují na to, že rodina v tomto filmu je občas příliš svérázná a protivná, což rozhodně je, a obzvlášť když na ně někdo míří zbraní, ale to je další zábavná stránka filmu. Když zrovna diváci nejsou s Harbourovou fantastickou postavou Santy, jsme buď s vážně se chovajícími žoldáky, nebo se bavíme uvnitř s rodinou. Jediným aspektem, který působí opravdu nedotaženě, je fakt, že celý film tak nějak drží pohromadě jen díky tomu, že Santa je motivován k záchraně rodiny, protože komunikuje přes vysílačku s malou holčičkou. Ale na to, že jde o sváteční film, je „Šílená noc“ něco, co byste rozhodně měli vidět. /85%/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Yippee ki-yay ho-ho-ho, motherfucker! Když se při „Christmas Time“ od Bryana Adamse začala kladivem bourat speciální jednotka, propadl jsem nerozhodnosti, jestli Wirkolovi tu zastydlou pubertu závidět, nebo kritizovat. Zase nezapřel zálibu ve zboží z hobby marketů, především pokud se jedná o různé nářadí, ale se stejnou láskou by se mohl začít věnovat i postavám. To vzývání rodinných hodnot tomu často stojí na brzdě, ale chápu, jsou Vánoce.. Sobí kočí Harbour se sice do role po hellboyovsky položil, ale mám za to, že by mu Bad Santa Billly Bob Thornton natrhnul prdel. Samozřejmě věřím, že jen obrazně.. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Jako vánoční řezničinka Violent Night bez problémů obstojí. Nemůžu se však zbavit dojmu, že těch hluchých míst tam bylo na můj vkus až moc. Přitom se v prostřední části dalo v pohodě krátit a ušetřený čas mohli tvůrci věnovat třeba flashbackům ze Santova a Vidřigrošova mládí. Umím si totiž představit, že nasrané kladivo drtící lebky pohanů a děduldův kaskadérský kousek na schodech by tomu rozhodně prospěly. A hlavně by zabavily lépe než charakterově průměrná rodinka s hrozně "cool a drsnou babčou" (ta postava by zasloužila narvat granát do řiti). Harbour je však díky bohu skvělý a jeho dětská kolegyně je taky překvapivě sympatická (rozhodně to není jedno z těch typicky protivných děcek, které byste nejraději zabalili do balíku a poslali ho expresní poštou někam za polární kruh). Pokud by se někdo rozhodl vysvětlit "jak to funguje", pak bych se pokračování nebránil. Jinak ale další nášup nutně nepotřebuji. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Původně byl snímek naplánován jako velikonoční film, ale tvůrci museli film přepsat na vánoční, protože David Harbour (Santa Claus) odmítl nosit oblek zajíčka. (HanzoBureshi)
  • Postava jménem Thorp (Mike Dopud) je odkazem na Rodericka Thorpa, autora knihy „Smrtonosná past“. Stejnojmenný film inspiroval tvůrce Šílené noci. (HellFire)

Související novinky

Reklama

Reklama