Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policista John McClane přilétá na Vánoce do Los Angeles za svou manželkou Holly a dětmi. Holly pracuje pro japonskou společnost Nakatomi, v jejímž mrakodrapu se právě koná vánoční večírek. Holly odešla z New Yorku za prací, zatímco John tam zůstal. Nyní zjišťuje, že Holly používá v práci své jméno za svobodna. Jde se do koupelny upravit a mezitím do budovy přijíždějí ozbrojení muži. Zabijí strážce, uzamknou výtahy, všechny vchody a odpojí telefony. Potom proniknou na večírek a John z koupelny zaslechne střelbu. Podaří se mu nepozorovaně utéct do vyššího patra, kam později útočníci odvedou ředitele společnosti Nakatomi. Chtějí po něm přístupové heslo k počítači, který mimo jiné řídí trezor, ze kterého chtějí ukrást dluhopisy v hodnotě stovek milionů... Ředitel se jim snaží vysvětlit, že trezor má sedm zámků a on zná kód pouze k jednomu – a i ten jim odmítne dát. Hans, vůdce útočníků, ho zastřelí. John spustí požární alarm, aby přivolal pomoc, ale útočníci zavolají hasičům, že poplach je falešný. Díky tomu ale zjistili, že je někdo v horním patře, a pošlou tam muže se zbraní... John teroristu zabije, sebere mu zbraň a vysílačku a jeho tělo pošle dolů výtahem. Bratr zavražděného, Karl, chce Johna ihned najít a pomstít se. John použije ukradenou vysílačku a snaží se přivolat pomoc, ale jeho volání slyší i teroristé a dojde jim, že John bude někde na střeše. Volání zachytí i policie, ale nevěří Johnovi, že se něco děje. Když pak ale ve vysílačce zaslechnou střelbu, pošlou tam na kontrolu hlídku. Seržant Powell dojede do Nakatomi, promluví si se strážným, což je ale nastrčený terorista, a v klidu odjíždí s tím, že nic podezřelého nenašel. Když ho John vidí odjíždět, vyhodí z okna mrtvolu dalšího teroristy, kterého při přestřelce zabil, a začne z okna střílet... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 316)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

12 teroristů a jeden počítačový expert stojí proti osamocenému Johnu McClainovi. V době vánoc ve slunné Californii a děj se prakticky nehne z budovy mrakodrapu. Jedno z nejúžasnějších akčních dobrodružství při kterém jsem objevil Bruce Willise. Už navždy pak byl pro mě zapsaný svými smrtícími hláškami. "Hoplá, ty zmrde!" 100% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Osemdesiate roky patrili svalovcom, v neskoršom období sa do popredia začali dostávať aj majstri bojových umení, ale ešte pred ich koncom hladinu akčného žánru poriadne rozvírila aj Smrtonosná pasca a jej John McClane. Prišla snaha akčného hrdinu poľudštiť a pojať to celé čo najviac realisticky, čo sa síce aj tak moc nevydarilo, ja jednoducho nikdy neuverím policajtovi, ktorý zneškodní celú skupinu žoldnierov a počas filmu to aj vidno. Je to zložené z nepravdepodobných situácií, aby hlavnému hrdinovi všetko vychádzalo a najlepšie na poslednú chvíľu, ale priznám sa, že je mi to úplne jedno, predsa len je to akčný film a hlavne poriadne vydarený. Umiestniť dej do uzavretého priestoru bol skvelý nápad a film síce nemá dynamické tempo, ale zato sa môže pochváliť perfektným scenárom, ktorý to nielen vynahradzuje, ale aj povyšuje nad väčšinu žánrovej konkurencie, takže je skutočne radosť pozerať na fungovanie policajta, ktorý je na všetko sám, cíti bolesť a má strach v takejto nepríjemnej situácii, ale predsa len sa musí protivníkom postaviť. Okrem skvelého scenára sa mimoriadne vydarili aj postavy, ktoré dostanú omnoho väčší priestor, než je bežné, ale práve vďaka tomu pôsobia ľudskejšie a prakticky ku všetkým sa dá vytvoriť vzťah. Bruce Willis zahral tohto akčného hrdinu vynikajúco, všetky tie jeho grimasy a hlášky nikdy neomrzia, k tomu sympatická manželka, policajt za vysielačkou, ktorý tu s hlavným hrdinom vytvoril zaujímavú dvojicu, funguje to medzi nimi, aj keď sa ešte nevideli a nespočet ďalších výborných vedľajších postáv. A o nič nezaostávajú ani záporáci, hlavne Alan Rickman, ktorý síce typovo nepatrí medzi môj obľúbený typ záporákov, ale vynahradzuje to skvelým herectvom, takže scény, v ktorých sa objaví si berie pre seba a jeho pravá ruka Alexander Godunov. Po akčnej stránke si v rámci možností nemôžem sťažovať, je skvelo natočená, vďaka čomu sú niektoré sekvencie aj dosť napínavé, technicky prvotriedna a aj celkom drsná. Súboje ma zaujali najmenej, toto vôbec nie je môj typ, ale predsa len im nemôžem uprieť zábavnosť, omnoho lepšie sú na tom prestrelky, ktoré síce kvôli snahe o realistickejšie pojatie nevynikajú množstvom zabitých, ale aj tak je na ne radosť pozerať, pričom všetky tie priestrely pôsobia efektne a k tomu množstvo ďalších doplnkových akcií, ako veľkolepé výbuchy alebo skok na požiarnej hadici. Tu sa aj ťažko vyberá to najlepšie, jednoducho vždy, keď sa strieľa, behá, skáče alebo niečo vybuchuje, tak sa je na čo pozerať. A režijne mi to v rámci žánru príde prakticky dokonalé, John McTiernan tu po všetkých stránkach odviedol vynikajúcu prácu. A ako bonus ešte tá vianočná atmosféra. Keď som bol mladší, tak ma Smrtonosná pasca síce dosť bavila, ale uprednostňoval som skôr iné žánrovky, ale hlavne v posledných rokoch mi táto séria poriadne prirástla k srdcu, Skvelý akčný film, ktorý sa dá pozerať stále a ja ho pozerávam každé vianoce. 88% ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Čím jsem starší, tím absurdnější mi přijdou jakékoliv politické narážky v podobném typu filmů. Sice jsem to myslím špatně formulovala (mám na mysli věty jako "vy Američani jste všichni stejní" i třídní boje a ještě další věci, ale nyní nejsem v ráži, abych to rozvíjela), ale naštěstí na tom nesejde, protože tenhle konkrétní kousek si na tom tolik nezakládá. Johnovu ženu jsem nikdy neměla ráda, ale hlavní je to, že John je unavený a že jeho nožičky krvácí. Často si v rozsáhlejších komplexech představuji, že najednou civilizace zkolabuje a já budu muset prolézt nějakou šachtou a čelit světu jako zvířátko. Inspirací je mi tento film a potom Vetřelci. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na světě je 9 milionů teroristů a já zabiju zrovna toho, kterej má menší nohu než moje sestra." S pistolí v ruce, sarkasmem v ústech a dotěrností v genech se John McClane rozhodl překazit rafinovaný obchod poctivým teroristickým obchodníkům. Tak vítej, Johne, a veselé vánoce. Rád tě kdykoli znovu uvidím - třeba na letišti, v ulicích New Yorku, v kybernetickém neznámu nebo třeba v Černobylu. Všude nám bude fajn. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Takto niekoho vytočiť dokáže iba John.“ Klasika akčného žánru ako stvorená na pokojný vianočný čas.  McTiernan s Willisom predstavili nový prototyp akčného hrdinu, ktorý sa na dlhé roky stal vzorom pre ďalších. Po nesmrteľných supermanoch (Norris, Schwarzenegger) ukázali svetu "obyčajného" poldu, zraniteľného, krvácajúceho (!) a schopné cítiť fyzickú bolesť (!). nedokonalého, ale samozrejme práve vďaka tomu uveriteľného. Skvelé je i prostredie nádherného mrakodrapu; aj toto (uzavretý priestor obsadený teroristami, v ktorom sa "zabudol" hlavný hrdina) v najbližších rokoch Hollywood kopíroval (Prepadnutie v Pacifiku, Air Force One). Režisér McTiernan nasadil vskutku ostré, dynamické tempo, v ktorom mu pomáha ako kameraman, tak strihač a samozrejme hudobný skladateľ. Keďže to bol hit (na celom svete 140 miliónov pri akceptovateľnom rozpočte 28), vznikla celá séria. Hoci obecne sa má za to, že žiadne z pokračovaní sa originálu nevyrovnalo, ja mám predsa len o čosi radšej letiskovú dvojku a ani štvorka nebola zlá. Naopak, trojka so Samuelom L. Jacksonom a päťka s McClaneovým synom na mňa nefungovali - a určite nie iba preto, že z toho tvorcovia nečakane urobili buddy movie (čo k postave samotárskeho vlka Johna proste nesedí) a že sa z uzavretých priestorov dostali na voľné priestranstvo (detto). Jednotka je plná v rámci možností realistickej akcie, suchého humoru a výborného hereckého obsadenia (Rickman, Bedelia, VelJohnson). Snímka vznikla podľa knihy Rodericka Thorpa, ktorú adaptovali skúsení akční scenáristi Jeb Stuart (Leviatan, Kriminál, Utečenec) a Steven E. de Souza (48 hodín, Komando) v produkcii Joela Silvera a Lawrencea Gordona. Scenár je plný osviežujúcich nápadov (napr. v jednej chvíli sa záporák vydáva za rukojemníka). ()

Galerie (64)

Zajímavosti (167)

  • Scéna, kde John McClane (Bruce Willis) rozbíjí židlí okno, musela být točena na několik záběrů, protože sklo bylo natolik silné, že dřív rozbil židli než okno. (DEXTER099)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

29.07.2021

Pět let strávil producent Lorenzo di Bonaventura přípravou šestého filmu v sérii Die Hard neboli Smrtonosná past. Snímek pojmenovaný jednoduše jako McClane byl totiž původně oznámen ještě před… (více)

Reklama

Reklama