Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

baroko 

všechny recenze uživatele

Pokud se člověk dokáže oprostit od dobového zasazení e stále ještě jasnými obrysy třídního boje a vylhané politické objednávky uvědomělých kriminalistů, kteří jsou ve svém jednání stále svázáni dohledem pracujícího lidu a vlastním charakterem k naprosté korektnosti a k přesnému dodržování nároků lidově-demokratické morálky, okořeněné jejich lidským nadhledem, pak je to vcelku zajímavá detektivka. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Spoilery? U filmu, kterej už od dob pravidelné relace Filmu pro pamětníky dávají tu či jinde každý měsíc? Ale jo. Všechny položky v alibiovské sérii spadají do kolonky "ultimátní nedělní film". A tenhle je ze všech tří nejlepší. Míra nadhledu je nastavena tak akorát (už se tolik nekáže jako v předešlém díle a nadhled nesklouzává k parodii jako u "Alibi na vodě". Ocitáme se ve fotogenických Karlových Varech, kšeftuje se s B-komplexem, hovoří se anglicky a francouzsky. To by v tom byl čert, aby se z toho buržoustskýho hnízda někdo nevypadl... řádně zavražděnej samozřejmě. Nešvary osob nenacházejících zalíbení v socialistickém zřízení se sice celou hodinu a půl tepou prakticky neustále a i rozuzlení se nese v duchu "vrah je živnostník", ale tahle povinná omáčka jde v mišmaši dobrých hereckých výkonů a zábavných dialogů strávit bez následků. Kromě celkem hezké filmařiny filma stojí a padá s herci. Ústředí dvojici to jiskří jak milencům, ostatní za nimi nezůstávají pozadu - Lohniský baví, Tříska zde našel uplatnění pro svou oblíbenou polohu na hranici romantiky a trapnosti. Do kapsy všechny pohodlně vkládá "v mezích zákona cynický" elegán Oldrič Nóvy (od "Dancer In The Dark" mu jinak neřeknu). Možná právě on v roli poněkud zatrpklého ředitele hotelu, který sice plní plán, ale myslí si své, je tou čtvrtou a pátou hvězdičkou v mém nadsazeném hodnocení, ale nemohu jinak. Tahle poctivá detektívka si pobyt v modrých číslech totiž nezaslouží. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování filmu "105% alibi", tentokrát na téma nelegálního prodeje a falšování medikamentů. Stejná dvojice vyšetřovatelů, tedy, kde nestačí alibi, stačí Tůma s Líbalem. Krásné exteriéry Karlových Varů, zajímavé herecké výkony i v ostatních vedlejších rolích, viz namátkou Nový, Tříska, Šmída. Stále vysoký divácky oblíbený nadprůměr, navíc i v některých momentech na klasickou kriminálku, v níž nejde jen o pachatele, vtipné.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toto som si ako kriminálku vôbec neužil, skôr som to pretrpel. Zaujímavá bola akurát Nového postava a jeho staromódny prejav. Zvyšok, čo sa hral na súdruhov vyšetrovateľov, sa len potácal hore-dole a akože riešil prípad. Ani záverečné nemastné-neslané vyvrcholenie nič zaujímavé neprinieslo. (11.12.2013) –––– Túto staromódnu socialistickú kriminálku som ocenil až na druhýkrát, po rokoch a so znalosťou súvisiacich filmov. Obsahuje veľmi zaujímavé netradičné scény, jednou z nich je predtitulkové intro. Obsadenie filmu je výborné, pohľad na 'Hujera' vždy poteší, mladý Tříska a postarší Nový, pri nich nie je o čom pochybovať. Takže rád pridam dve hviezdy. (16.11.2023) ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka nepostrádající úsměvné kouzlo nechtěného (postava mladého Jana Třísky snícího o životě tam venku musela herci mluvit z duše :-) Jinak herecky i režijně průměrný snímek, kterému chybí dodržování základních prvků žánru. Aspoň, že některé humorné repliky nepůsobí příliš křečovitým dojmem... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)
  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)

Reklama

Reklama