Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (438)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V dobe svojho vydania to bolo celkom prevratné dielo a neomrzí ani po rokoch. Spojiť zámenu postáv s cestovaním v čase je vynikajúci nápad, najmä pri komediálnych schopnostiach pánov, na ktorých sa nikdy nezabudne. Trio Sovák, Menšík, Brodský urobili asi najlepšiu karikatúru na nacistov v histórii. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

(Prorocký film: Janovo dvojče Karel se udusí soustem a stráví několik let mimo čas, je a není.) Jedna z prvních věcí, kterou divák po titulcích uslyší, je hlas z rádia: "...socialistické státy, které zajistily úspěch mírové konference." Závěrečné vyznění, kdy bdělí esenbáci zatýkají zlé spiklence, raději nekomentuji. Jinak vcelku vydařená, místy pěkně bizarní, ovšem trochu přiblblá komedie. Ke konci jsem se už ztrácel v tom, kolikrát kdo vlastně je. Páreček amerických důchodců - turistů v hitlerovském panoptiku byl věru podařený, ačkoli dnes už by v nich Američany nikdo neviděl a manžel je mnohem spíše parodií na klasického britského gentlemana ("Nejsem si jist, Shirley"). Rozhodně boduje negroidní Menšík v uniformě SS, dobrý je taky Hitler sledující videozáznam svého konce, nicméně nejlepší z celého filmu je fáze, v níž běží úvodní titulky. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Cítiť, že to Macourek nepísal sám a že to nebol Vorlíček, kto mu s tým pomohol. Nie len že je tu všetko pekne podoťahované, nechýba tomu ani riadne dramatický záver a správna pointa. Vďaka Petrovi Kostkovi to naviac celé funguje ešte o čosi lepšie. V rámci českej komédie absolútna tutovka, v rámci českých sci-fi komédií možno to vôbec najlepšie, čo bolo natočené! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bravurní česká komedie o časovém paradoxu, vzniknuvším při cestování v čase a dovedeném do absurdna. Špičkově propracovaná zápletka, vynikající herecké výkony (za povšimnutí kromě těch nejhlavnějších postav stojí hlavně manželská dvojice z "Emeriky" v podání Oty Šimánka a Marie Rosůlkové) a spousta zábavy. Jeden z nejlepších filmů Jindřicha Poláka. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* Zlatá sedmdesátá léta byla navýsost plodná na sci-fi komedie a Macourek je uměl opravdu psát a normalizační doba tomu nahrávala, protože to nebylo nic proti ničemu. Tahle podle mě patří k tomu slabšímu, takže víc než silnější 3 hvězdičky dát nemůžu, i když si uvědomuju jaké komedie se točí dnes. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Ve scéně, kdy zděšenému Hitlerovi (František Vicena) pustí dokument o prohrané nadvládě Německa, je použit střihový dokument, který doprovází sugestivní hudba. Jedná o skladbu „Ich hab' an dich gedacht“ od skladatele Hanse-Otty Borgmanna, s textem od Hanse-Fritze Beckmana. Píseň zazněla prvně ve filmu Tango Notturno (1937) a nazpívala ji Pola Negri. (sator)
  • Nezabudnuteľné bolo stvárnenie fašistického vodcu Adolfa Hitlera Františkom Vicenom„Najednou se rozlétly dveře a v nich doslova kopie Hitlera, který na nás navíc začal německy řvát a horlivě gestikulovat. Menšík se tak lekl, že zapadl pod gauč, Brodský nebyl schopný slova. Nevěřili jsme svým očím," zaspomínal Jiří Sovák (Klaus Abard) na chvíle, keď Vicena po prvýkrát vyšiel z maskérne nalíčený a učesaný ako nemecký diktátor. „Museli jsme si z toho šoku pak dát všichni panáka". (Raccoon.city)
  • Děj filmu, resp. "přítomnost," se odehrává v roce 1996, což lze vypočítat z věku Klause Abarda (Jiří Sovák), který při schůzce nacistů v Jižní Americe tvrdí, že v roce 1944 mu bylo 34 let a dnes je mu již 86. (#47)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama