Reklama

Reklama

Jsou rozdílní jako čtyři živly, ale spojil je boj proti stejnému nepříteli... Pistolník Emmett rozhodně není žádný zelenáč, strávil delší čas ve vězení a právě se chystá do Kalifornie. Přitom se chce zastavit v městečku Silverado, kde hodlá navštívit své blízké příbuzné. Na cestě je přepaden neznámými muži, za dramatických okolností se seznámí s dalšími psanci, málomluvným Padenem a černochem Malem a na poslední chvíli zachrání svého bratra Jakea před smrtí na šibenici. Když všichni prchají z městečka Turley, vůbec netuší, že se brzy znovu spolu setkají právě v Silveradu. Tomu a celému okolí všemocnou rukou vládnou šerif Cobb a bohatý starousedlík McKendrick… Film natočil režisér Lawrence Kasdan (Náhodný turista, Wyatt Earp, Francouzský polibek), který jím vzdal hold klasickému žánru westernu. Velkou šanci přitom dal hlavním hereckým představitelům, osamělého pistolníka Padena hraje Kevin Kline, Emmetta Scott Glenn, mladého Jakea ztělesnil Kevin Costner a zarputilého Afroameričana Mala vytvořil Danny Glover. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ je toto naj 80tkový western, tak boli westerny v 80tkách na tom dosť biedne. Štýlom je to niekde na úrovni seriálu Doktorka Quinnová. Síce tam umierajú nevinní ľudia, ale napriek tomu to ani na chvíľu nepôsobí nejak drsne alebo kruto. Vlastne je to dosť pohodový film a od začiatku viete, že tí dobrí stopro vyhrajú. Seriálovo pôsobí aj štruktúra. Sú tu štyri hlavné postavy, ktorých línie sa strašne dlho odvíjajú samostatne a divák celý čas čaká, kedy sa konečne všetci tí dobrí ľudia uráčia spojiť a postavia sa zlu. A dajú si teda poriadne načas. Dovtedy si záporák nezáporák (Brian Dennehy) ide za svojím a snaží sa popri tom vyhnúť konfrontácii s hlavným hrdinom pre ktorého má nepochopiteľnú slabosť. Kevin Kline ma neskutočne sral. Celý čas sa tvári jak kakabus, drží sa mimo a vôbec som nechápal o čo mu ide, prečo sa drží bokom a prečo zrazu sa na konci zapojí do boja. Tento typ postavy, ktorá má jeden výraz by uhral možno Eastwood, ale komediant Kline tam pôsobí, že je omylom. Z kladnej štvorky ma najviac bavil Danny Glover. Dvojka Scott Glenn a Kevin Costner boli ok, ale čakal som od nich viac. Najvtipnejšia je postava krásky Rosanna Arquette o ktorú najprv majú všetci záujem, ale akonáhle zistia, že ona hľadá chlapa, ktorý by s ňou tvrdo makal na farme, tak všetci zdupkajú. Aspoňže technická stránka stojí za to a prestrelky sú vydarené. Sú to klasicky pojaté akčné scény v ktorých takticky pobehujú medzi budovami. Chcelo by to buď povyhadzovať z toho kopu zbytočných línií alebo z toho spraviť seriál. Takto je to niečo medzi. Príliš pomalé a dlhé na film a príliš skratkovité na seriál. Takže celkovo to je mierny nadpriemer. 6/10. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Finanční propadák, pro mně dost nepochopitelně. Vždyť tenhle western má všechno - poutavý příběh, sympatické odvážné muže a krásné ženy, nádhernou krajinu, zavilé zloduchy, dramatické přestřelky, ztepilé koně i rozzuřené stádo volů :o). Herecké obsazení je přímo výstavní, plné tehdejších i budoucích hvězd. Mladičký "Ultra Fit and Slim" Kevin Costner v roli sympatického a lehce střeleného pistolníka budí pobavený úsměv na tváři, Brianu Dennehymu role šerifa padne jako ulitá. Na začátku se tu mihne i John Cleese v překvapivé roli přísného šerifa. Jinak několik naivních scenáristických momentů se dá přehlédnout, protože výlet do westernového žánru se Kasdanovi povedl. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Dosť nudný western. Mám rád filmovú reč Lawrencea Kasdana (kým nenatočil PAVUČINU SNOV) a SILVERADO bolo v čase svojho vzniku (polovica 80. rokov kovbojom nepriala) chápané ako odvážny pokus o oživenie upadnutého žánru. No výsledok je taký... akýsi... nuž, všelijaký. Dĺžka cez dve hodiny robí svoje, k tomu nenápaditý scenár a počet scén, stojacich za zapamätanie, sa pohybuje okolo čísla dve. Nakoniec zostala pozlátka, v podobe zaujímavého kastingu. Kline, Glenn, Goldblum alebo Glover. A mladučký Kevin Costner - hral už v Kasdanovom VEĽKOM ROZČAROVANÍ, ale jeho scéna bola vystrihnutá, na čo mu režisér sľúbil, že v ďalšom svojom filme mu dá poriadnu rolu. Sľub dodržal, bohužiaľ mňa Kevinov "reparát" nikdy neuchvátil/nebavil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Silverado je prvý western, ktorý som videl v kine. Niekedy koncom 80. rokov boli v bratislavskej Hviezde dni amerického filmu a rodičia mi kúpili lístok práve na Silverada. Nemusím prízvukovať, ako som bol z neho na vetvy. Ani to, ako je príjemné si podobné zážitky z detstva po dlhých desaťročiach zopakovať. Silverado je klasický western, žiadny revizionizmus a postmodernizmus, hrá s čistými kartami. Občas mi však už liezlo na nervy sa pozerať na štyroch kovbojoch na koňoch pri tónoch patrične hrdinskej hudby. No a tá dĺžka Kasdanových westernov tiež nie je najkratšia, v spojitosti s tým, že som to pozeral na komerčnej televízii s reklamami, odoberám nespravodlivo jednu hviezdu. Kto iný mohol hrať v 80. rokov šerifa, alebo šéfa policajtov v drsných chlapských filmoch, ako Brian Dennehy? 70% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nevím jak v 80. letech (asi špička), ale dnes je "Silverado" průměrný western se všemi obvyklými klady a neduhy: máme tady čtveřici čestných pistolníků, co střílejí jen v sebeobraně, zlého padoucha a jeho pohůnky, kteří terorizují okolí, klaďasové dostanou důvod k pomstě a ukončení bezpráví, bum-bum-prásk, a jestli neumřeli, žijí dodnes. Předvídatelné, klišoidní, plné logických trhlin a bohů ve stroji, přesto víceméně funkční, chytlavý příběh se slušným hereckým obsazením. Je tady však jeden gigantický zádrhel, nutící mne vážně uvažovat o hodnocení podprůměrném: dabing, vážení přátelé, absolutně katastrofální dabing. Nevím, kde to Nova Cinema sebrala, ve které žumpě zalovila, ovšem něco tak otřesného a degradujícího už jsem dlouho neslyšela. Naposledy za bájných časů amatérsky dabovaných VHS, kdy smrtelný řev by komentován nezúčastněným: "Au." Hlasy byly vybrány tak, aby se k postavám hodily co nejméně a všichni bez výjimky deklamovali s intonací leklé ryby, dialogy vyznívaly vyloženě parodicky. Už po prvních minutách jsem díky tomuto überzblitkovému dabingu přemítala, zda se na to raději nevysrat. Vydržela jsem, což je nakonec nejlepší možné dosvědčení kvality "Silverada". 60% navzdory heroickému úsilí českých dabérů dostat film do odpadových hodnot. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Hlavný hudobný motív bol použitý ako temp-track v hrubom zostrihu filmu Jurský park (1993), v scéne príletu helikoptéry na ostrov. (Tvrdolín Veliký)
  • Režisér Lawrence Kasdan obsadil do menších rolí i svou ženu a dvě děti. (D3VIL)

Reklama

Reklama