Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za vědcem, doktorem Grantem přiletí milionář John Hammond. Řekne jemu a jeho kolegyni, vědkyni Ellie, že má pronajatý ostrov, kde má biologickou rezidenci, kam by mohli jezdit lidé. Ellie a Grant hledají vykopávky koster dinosaurů, jsou to paleontologové. Hammond potřebuje, aby mu někdo udělal posudek. Chce proto po Ellie a Grantovi, aby schválili, že jeho Jurský park je v pořádku. Hammond by jim za to podporoval jejich vykopávky po dobu tří let. Ellie a Grant nejdříve nechtějí, ale nakonec souhlasí. Neznámý muž mezitím přijde za Dennisem, zaměstnancem Hammonda. Nabídne mu mnoho peníz, pokud mu přinese embrya dinosaurů, ale Hammond se to nesmí nikdy dozvědět. Ellie a Grant s kolegou Ianem, Hammondem a dalšími společníky doletí tryskáčem na ostrov. Když projíždí Jurským parkem, Grant ani Ellie nevěří vlastním očím. Jsou tam živí dinosauři. Lidí se nebojí a žijí ve stádech volně v přírodě v parku. Hammond jim pak všem ukáže, že mají i muzeum. Díky videa jim ukáže, že dinosaury rozmnožili. Vzali komáry, kteří byli zatvrdnutí v pryskyřici z přírody před mnoha lety a zkoumali jejich krev. Někteří v sobě měli krev dinosaurů, jelikož jí vysáli. Vědcům se pak podařilo z D.NA. vytvořit dinosaury, jelikož k tomu použili i žabí D.N.A. Následně pak dinosaury rozmnožili. Vědci pak Grantovi oznámí, že volně se dinosauři nerozmnožují, jelikož mají jen samice a řídí jejich chromozomy. Jsou nebezpeční, ale v parku jsou udělaná opatření a mají elektrický plot. Kolegové Granta však budování parku neschvalují. I samotnému Grantovi dochází, že spojování lidí a dinosaurů může být nebezpečné. Hammonda pak přijedou navštívit vnoučata, děti Tim a Lex. Hammondovi je oznámeno, že se blíží bouře. Grant se svým týmem a s vnoučaty mezitím odjede na vyhlídkovou jízdu. Všichni jedou auty, které nemusí nikdo řídit, řídí je počítač. Tým pak řekne Hammondovi, že mají v parku spoustu problémů. Dennis by je měl vyřešit, ale nechce se mu. Pořád Hammondovi říká, že dostává málo peněz. Auto dojede k výběhu s tyranosaurem, ale on se neukáže. Dají mu tam i kozu, kdyby ji chtěl sežrat, ale nepomůže to. Grant následně z auta vyskočí a rozhodne se jít po svých. Ellie vystoupí taky a jdou i vnoučata. Po cestě potkají dinosaura, který leží, je nemocný. Ellie zjistí, že se otrávil, ale musí zjistit přesně čím. Najednou začne bouře, ale Ellie chce dál zkoumat otráveného dinosaura. Zůstane tedy na místě a ostatní jedou pryč. Dennis mezitím Hammondovi a jeho týmu řekne, že vylepšil telefonní síť, takže je možné, že na chvilku vypadne systém. On ho přitom záměrně vypl a jde si pro embrya dinosaurů, ale ostatním řekl, že jde do automatu. Potřebuje se dostat přes elektrickou bránu, ale nesmí se to nikdo dozvědět. Dennis ukradl několik embryí, ale kvůli vypnutému systému se zastavilo auto a přestávají fungovat elektrické ploty. Nefungují ani telefony, takže se s ostatními nemá Grant jak spojit. Dennis mezitím dojde k bráně... (TV Prima)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 346)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No dneska uz je tenhle film vicemene klasika, ale bohuzel to neznamena, ze by byl zas nejak uzasnej. Problem je, ze se vsechno posere az nekdy v polovine filmu a zhruba tam nekde zacne akce, to predtim je jen spousta peknejch zaberu a prohlidka Jurskeho parku. Coz by sice nijak zvlast nevadilo, kouka se na to pekne, ale precejen delka pres dve hodiny je moc. Jinak pribeh je vymyslenej celkem chytre, pusobi to dojmem, ze by to takle fakt mohlo fungovat, ale jinak je precejen dost jednoduchej. Co se tyce hercu, Neill se na toho akcniho paleontologa perfektne hodi a Goldblum je slusnej hlaskar. No a to nejdulezitejsi, kuli cemu na to kazdej stejne beztak cumi, dinosauri. Tech je tu dost, v dobe vzniku filmu byly trikove naprosto dechberouci, ale dneska uz na nich precejen vidim chybicky, jako neverohodna kuze, nic moc oci a podobne, ale i presto ty triky obstoji i dneska. No a film do nadprumeru vytahuje Spielbergovo rezie, protoze obzvklast druha polovina je naprosto perfektne vygradovana a celou dobu napinava. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

jedna z klasik dobrodružného žánru. A průkopník, co se týče vizuálních triků. Podepsán: kdo jiný, než sám Steven Spielberg. Aneb více než výborná adaptace skvělé Crichtonovy novely, sice zase trochu upravená pro lepší a snadnější konzumaci, ale stále si zachovávající výjimečnost a genialitu. Sice díky té jednoduchosti nakonec dějově trochu kolísá celý příběh, ale vše je zase skvěle překrýváno podle mně v dnešní době docela aktuálním a velmi důležitým uvažováním nad snahou člověka stát se bohem. Což samozřejmě má svoje rizika, bez nichž by tento film asi nebyl ničím větším než prachobyčejným dokumentem bez klasických klišé, zvratů, zábavných postav (no, to by možná mohlo zůstat i v dokumentu), akčních scén, vývinu charakterů (jako vždy skvělý sympaťák Sam Neill, další z té řady velmi charismatických a tvrdohlavých vědců, doktorů atd.) a hlavně souboje člověka s něčím, co je mnohem vražednější, nebezpečnější a větší než on sám. A to musím říct, je aspekt, kvůli kterého mám tento typ filmů velmi rád a když se ho ujme někdo jako Spielberg, výsledek nemůže být jiný než dokonalý. Hlavně když, jak jsem už psal, to má tak nádherné, dobu předbíhající triky, díky nímž Tyranosaurus či raptoři opravdu nahánějí hrůzu a hlavně ten tyranosaurus se stal po Jurském parku dalším členem síně slávy filmových monster. A navzdory ději bych do takového parku chtěl jít sakra hodně. God creates dinosaurs. God destroys dinosaurs. God creates man. Man destroys God. Man creates dinosaurs :) dokončení hlášky nedávám, jako vnadidlo pro ty, co to snad ještě neviděli - je opravdu vtipné ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství. Navíc jasná látka pro Spielberga, kde mi tentokrát nevadí jeho neosobnost a megalomanství... Ostatně jací jiní by měli dinosauři být. EDIT 3D: Konverze jde z extrému do extrému. Buď irituje, to když je v popředí nějaký nezaostřený objekt, nebo mile překvapuje nezvyklou hloubkou, za kterou by se nemusel stydět ani nový film, který se stereoskopií počítal. Jinak sledovat film po dvaceti letech v přítmí kinosálu možná potvrzuje značnou hloupost scénáře, ale také Spielbergovu schopnost vylhat si perfektní blockbuster. Už to nefunguje tak špičkově jako dřív, ale stále je to poctivá dávka zábavy. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Môj najvačší kino zážitok. Mal som 6 rokov. Doteraz sa pamatám na tú upútavku, čo na to bežala v tv. Neveril som vlastným očiam, vypadalo to ohromne a tie stáda ludí, čo sa na to hrnuli do kina! Z filmu som bol v siedmom nebi a Jurský park sposobil, že som sa začal zaujímať o dinosaury. Toľko kníh a hračiek čo mám doma! Aj po skoro 20 rokoch vypadá Jurský park stále perfektne a efekty som odvtedy lepšie nevidel. Milujem ten film z celého srdca. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Fantasticky namíchaný mix dobrodružství, výtečné popkornové akce a sympatických hlavních hrdinů. Spielberg jednoduše ví, jak pobavit lidi a tady to do puntíku předvádí. Komerční úspěch je proto naprosto pochopitelný a nutno podotknout, že naprosto zasloužený. Jurský park s největší pravděpodobností skutečně je nejlepší dobrodružný film všech dob a ani napodesáté z něj člověk neodtrhne oči. Už jen scéna příletu na ostrov je naprosto dech beroucí záležitost a to i bez přítomnosti jediného dinosaura. Nelze s jistotou řici, jestli by to Kaminski nasnímal lépe, avšak kamera je zde famózní, stejně tak vizuální efekty. Vše tak podtrhuje jedinečný John Williams, který si ten rok zasloužil Oscary dva. ()

Galerie (173)

Zajímavosti (215)

  • Dennis Nedry (Wayne Knight) vyzkouší plechovku na převoz embryí, kterou mu dal Dodgson (Cameron Thor) a na ruce mu i po otření zřetelně trochu pěny zbude. Ihned poté má dlaň naprosto čistou, přesto si ji v dalším záběru čistí ubrouskem. (DexMASTER094)
  • Pro zobrazení dinosaurů zvolili tvůrci následující metodu: pokud byli dinosauři v záběru celí, šlo o CGI efekty. Jakýkoliv záběr zobrazující pouze části pravěkého zvířete je animatronickým modelem. Výjimkou byly pouze scény s triceratopsem a dilophosaurem; v jejich případě se jednalo o kompletní animatronický model. (casyy)
  • Zvuky jednotlivých dinosaurů byly vytvořeny především kombinacemi z několika druhů zvířat. Např. na brachiosaura byly použity zvuky velryby a osla, dilophosaurus byl vytvořen z labutě, orla, chřestýše a vřešťana. Na raptoří mládě vylíhnutého z vajíčka se použily zvuky mláďat sov a lišek, na dospělé raptory pak zvuky delfínů, mrože a hus. (PaTeXx)

Související novinky

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (více)

Reklama

Reklama