Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

viperblade 

všechny recenze uživatele

O Pollockovi jsem před tímto filmem věděl jen to, že byl malíř. Nevěděl jsem, co maloval, nevěděl jsem, jak žil, jak zemřel, prostě nic. A tenhle film mi něco z toho osvětlil, ale ne vše. Například nám snímek ukáže, že Pollock měl problémy s pitím, ale neukáže nám proč. Nikde není řečeno či naznačeno, proč měl takové problémy s pitím. Nebo vidíme, že má stavy, kdy vyloženě šílí, ale opět - proč? Přece tyhle věci se nedějí "jen tak". Takhle, nechci, aby mi něco bylo servírováno přímo pod nos, ale aspoň malé náznaky by zde mohly být. Kromě tohohle a sem tam pomalejšího tempa nemám větších výčitek. Ed Harris byl dokonalý (kdyby akademici věděli, že Russell bude mít za rok film, ve kterém předvede mnohem lepší výkon než v Gladiátorovi, tak by pravděpodobně Oscar skončil u Eda, který by si ho fakt zasloužil) Marcia Gay Harden byla konečně po zásluze oceněna a malá rolička Jennifer Connelly taky potěšila. Jako režisérský debut to nebylo špatné, Ede. 80 %. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

První projekce: 06.01.2009 (***) Druhá projekce: 26-28.12.2017 (****) | Při první projekci jsem o Pollockovi nevěděl víc, než řekl samotný film a stejně rozpašitý jsem byl i po jeho dosledování, nicméně myslím, že v té dbě jsem se pokusil o svůj první obraz technikou akční malby. Po téměř devíti letech jsem si dal druhou projekci, jako završení knihy "Jackson Pollock - Výroky a rozhovory", tentokrát už obeznámený s tím minimem toho, co se zachovalo a víceméně většinou z rozhovorů lidí, co Pollocka znali, protože sám nic nepsal a rozhovory se skoro zdráhal podávat a dokonce ani se svými nejbližšími toho příliš nenamluvil. Teď jsem si, coby fanoušek, tuhle relativně minimalistickou jízdu vcelku užil, byl v ní vidět, ze strany Eda Harrise, respekt, na režijní sesli, i v hlavní roli. Obdiv, k velikému malíři, který s sebou nesl velikost, tvoření, ale i destrukci. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

ČISTÁ DUŠA+FRIDA Príjemný, dojemný filmík o divnom chlapíkovi a jeho zvláštom živote. Ed Harris je skvelý pred kamerou aj za ňou, nesnaží sa ohúriť, len premyslene buduje svoj Magnum Opus. Marcia Gay Harden skvelo sekunduje, Jennifer Connelly skrášľuje. Jednoducho film, v ktorom sa len ťažko hľadajú chyby... ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Pán Pollock, ako viete, že váš obraz je hotový?“ „Pani redaktorka, a vy ako viete, že už je po milovaní?“ Pollock bol veľmi komplikovaný človek, od mladosti bojoval so svojimi démonmi a do konca života neúspešne. Nemôže nemaľovať, napriek všetkému. Jeho tvorba ma príliš nenadchýna. Ale pre milovníka výtvarného umenia je film povinnou jazdou. Nakoniec je potrebné povedať, že Ed Harris si svoju postavu odrežíroval a bravúrne zahral. Dokonca, aj momenty, keď maľuje, vyzerajú reálne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Snězte osm syrových vajec, půl kila třešní, misku teplých škvarků, 6 tatranek, kostku másla a zapijte to litrem zkyslého mléka. Poté uchopte husí brk, otevřete ústa a skloňte se nad malířské plátno. Možná to pírko ani nebudete potřebovat a za chvíli i z vás bude Jackson Pollock a pokud by něco, dej Bože, vyšlo i z druhé strany, klidně to pojmenujte „Brown Rhapsody No. 1“.. V životopisném snímku o snad nejznámějším představiteli malířského konceptu zvaného Action painting mírně pokulhává režisér Harris za Harrisem hercem (ten je, věren svých tradic, bezchybný). Kdo by řekl, že za ty nevzhledné cákance na plátno je někdo vůbec ochoten zaplatit - naposledy „No. 5, 1948“ za hubičku 140 miliónů dolarů.. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama