foto

Russell Crowe

  • nar. 7.4.1964 (53 let)
    Wellington, Nový Zéland
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V každém směru originální Novozélanďan nenávidí Hollywood a nehodlá se nikomu a ničemu podřizovat.
 
Skvělý byl jako kněz-pistolník, římský vojevůdce, geniální matematik i námořník, ale kdo je jejich představitel, o němž se říká spousta věcí, které nejdou zrovna dohromady? Sukničkář, který se nezastaví před ničím nebo utajený romantik, jenž čekal na pravou lásku? Chlapík, co se drží starých kamarádů nebo namyšlený snob, který se stal slavným? Nespolehlivý opilec a rváč nebo jen svérázný Novozélanďan? Jisté je jen jedno, divačky ho milují a Russellu Croweovi pramálo záleží na tom, co se o něm říká a jak vypadá. Charismatický protinožec si žije podle svého a přesvědčivě ztvárňuje další a další protikladné postavy.
 
Nejznámější rodák z Nového Zélandu se s rodiči ve čtyřech letech přestěhoval do australského Sydney. Rodiče pracovali ve filmovém cateringu a malý Russell se tak často míhal v malých dětských rolích. V roce 1978 se ale rodiče vrátili na Nový Zéland a tím skončily příležitosti pro dětského herce, který tu nechal školy a začal se živit jako DJ v nočních klubech a rockový zpěvák s hřívou pod jménem Russ le Roq. Nahrál svůj první single „I Want to Be Like Marlon Brando“ (1980), ačkoli mnohem později, když mu reputace herce-rváče vynesla srovnávání právě s Brandoem, namítal, že v té době neviděl jediný film hereckého předchůdce. Rocku zůstává Crowe věrný dodnes. Pro svoji kapelou 30 Odd Foot of Grunts stále píše texty písní, zpívá, hraje na kytaru a po úspěchu Gladiátora v roce 2000 uspořádali koncert v texaském Austinu, na který prodávali vstupenky za 500 dolarů.
 
Ovšem na začátku osmdesátých let se vrátil do Austrálie, získal roli v představení muzikálu Pomáda a další dva roky vystupoval v The Rocky Horror Picture Show, z příštího muzikálu (Blood Brothers, 1989) už vedla cesta k jeho prvnímu filmu Krvavá přísaha (1990). V příštím filmu ze stejného roku (The Crossing) už hrál hlavní roli a za snímky Důkaz (1991) a Romper Stomper (1992) zaslouženě získal cenu australského filmového institutu. Tradice rozličnosti Croweových postav se konstituovala již v hercově australském období, proto není divu, že ztvárnění nacistického skinheada v Romper Stomper následoval homosexuální opravář (Jsou z nás, 1994). Sharon Stone viděla některý z jeho australských filmů a přesvědčila producenty westernu Rychlejší než smrt, aby mu svěřili postavu kněze, pistolníka a její lásky. Hollywoodský filmový debut byl stvořen a Crowea nebylo možné přehlédnout ani vedle Gene Hackmana a začínajícího Leonarda DiCapria. Ve stejném roce si zahrál roli virtuálního sériového vraha ve sci-fi Virtuozita.
 
„Jsem příliš velký bouřlivák, než abych se stal nějakým pomníkem.“
 
Řadou výtržností a skandálů si vysloužil pověst nevychovaného burana z Austrálie. Média si nejvíc užila barovou rvačku v australském New South Wales v roce 1999, když majitel hospody tvrdil, že má videokazetu, na níž je zaznamenáno, že herec rvačku začal a následně Crowea vydíral, aby si pásku koupil. Milovník své země, bourbonu a dobře propečených bifteků je zřejmě docela vznětlivý, ale dobře ví, jak jeho živočišná, tajemná, provokující mužnost v kombinaci s přesvědčivým herectvím působí. S drsnou tváří a pořádnou dávkou slušného herectví dokáže za svými rolemi úspěšně plout proti proudu času. Bez problému se objevil jako drsný policajt Bud White z podsvětí začátku padesátých let v oscarovém thrilleru L. A. – Přísně tajné. Jako statečný kapitán Jack Aubray ve filmu Petera Weira Master & Commander: Odvrácená strana světa se vrátil na počátek 19. století, do časů napoleonských válek a ve snímku za pouhých 135 milionů dolarů tak oživil svět drsných námořníků prosáklých vůní mořské soli a modrých dálek. S postavou římského vojevůdce Maxima, donuceného bojovat o život v aréně ho dělilo skoro dva tisíce let, ale ztvárnil jej tak přesvědčivě, že si za Gladiátora v režii Ridley Scotta vysloužil Oscara.
 
Russell Crowe, ale rozhodně nestaví jen na image, v nejrůznějších rolích se proměňuje tak jak to dokáže jen několik nanejvýš univerzálních herců. Bez problému mohl být i seriózní postarší vědec, který se ve zlém rozešel se svým zaměstnavatelem a rozhodl se říct před kamerami pravdu o škodlivosti a návykovosti  kouření (Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, 1999). Jako nositel Nobelovy ceny za ekonomii John Nash předvedl boj vědce bojujícího se schizofrenií. Obě role byly oceněny oscarovou nominací, ale Russell Crowe se rozhodně nehodlá začít chovat jako servilní hollywoodská hvězda a srdcem zůstává rančerem. „Koupil jsem si farmu severně od Sydney, kde žijí i moji rodiče a bratr, pěstujeme dobytek a já jsem moc spokojený. Do Los Angeles bych se přestěhoval jedině v případě, že by Austrálii či Nový Zéland smetla vlna tsunami, v Evropě by řádila morová epidemie a na Afriku zaútočili marťani.“ Láska k Austrálii ho spojuje s  momentálně nejznámější krajankou Nicole Kidman, což vyvolávalo množství řečí o jejich údajném vztahu. Když dotočil Gladiátora, podnikl s několika přáteli výlet okolo Austrálie na motorkách. Na jaře 2001 se FBI pustila do vyšetřování zpráv o tom, že by Crowe měl být unesen. Herec posílil svoji vlastní ochranku, lednové Zlaté Glóby lemovali agenti FBI ve smokingu a londýnskou premiéru Životní zkoušky střežil Scotland Yard.
 
„Australané mají šťastnou povahu a nejsou to žádní puritáni. Na večírku dovedou vypít vanu piva, vydrží zpívat až do rána a milují pro potěšení.“
 
Má rád společnost, pitky, večírky, opékání masa pod hvězdami a tvrdil, že by nezůstal se ženou, která se neudrží na koňském hřbetě. Zřejmě to nedokázala ani Meg Ryan, se kterou v roce 2000 natočil thriller Životní zkouška. Po Insider: Muž, který věděl příliš mnoho to byl to již druhý Croweův film vycházející z článku vydaném ve Vanity Fair a zahrál si tu speciálního agenta přes únosy, který zanedlouho naváže vztah se svojí klientkou – Meg Ryan. Léto roku 2000 vztah herců vyplňoval titulní strany společenských časopisů a Meg Ryan se po devíti letech rozvedla s Denisem Quaidem, nicméně vztah s Crowem se nedožil Vánoc.
 
Během natáčení The Crossing v roce 1990 se seznámil s herečkou a zpěvačkou Danielle Spencer, žili spolu tehdy čtyři roky, ale pak se on vydal dobýt Hollywood a ona zůstala v Austrálii. V roce 2001 ho doprovodila na ceremoniál předávání Oscarů. Po rvačce v londýnském baru v roce 2002, se nechal slyšet, že je ve stresu a vrátil se nadobro do Austrálie, aby trávil více času s otcem a Danielle. Svatba, která se konala o dva roky později, nebyla podle hercových slov žádná hollywoodská pompa, ale intimní rodinná záležitost pro maximálně osmdesát hostů. Odehrála se v soukromé kapli na jeho ranči sedm hodin jízdy od Sydney a postrádány měly být jen Nicole Kidman a Meg Ryan. Na konci roku 2003 se jim narodil syn Charles Spencer Crowe a jeho nadšený otec poslal na následující rok všechno včetně pití a výnosného světa filmu stranou. Odpověděl tím i svým přátelům, kteří mu připomínali, aby skončil s pitím, protože mu image nespolehlivého opilce a rváče škodí. Russell Crowe jim skrze tisk kdysi vzkazoval: „Sami vědí, že dokážu přestat, kdy se mi zachce.“
 
V roce 2005 se k filmu s nadšením vrátil. Kvůli boxerským scénám v Cinderella Man strávil šest týdnů tréninkem v ringu a vykloubil si rameno, což zdrželo filmování o dva měsíce. Pro filmovou roli Crowe obětuje dost, ale například jeho ostříhání dojde produkci na 150 000 dolarů, protože pokaždé musí přiletět první třídou ze Sydney jeho osobní kadeřnice a ubytovat se v nejlepším hotelu. Svérázný herec na otázku, po jaké roli ještě touží, dodává: „Rád bych si zahrál vášnivou ženu. Bohužel mi to ale zatím nikdo nenabídl.“ Možná to ani nebude nutné, ankety prováděné mezi současnými mladými diváky ukázaly, že Crowea už řadí mezi nejlepší herce všech dob. 

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2017 In Sand and Blood
Mumie
2016 Správní chlapi
2015 Otcové a dcery
2014 Cesta naděje
Noe
Zimní příběh
2013 Muž z oceli
Zlomené město
2012 Bídníci
Pěsti ze železa
2010 Robin Hood
Tři dny ke svobodě
2009 Na odstřel
Něha
2008 Labyrint lží
2007 Americký gangster
3:10 Vlak do Yumy
2006 Dobrý ročník
2005 Těžká váha
2003 Master & Commander: Odvrácená strana světa
2001 Čistá duše
2000 Gladiátor
Životní zkouška
1999 Insider: Muž, který věděl příliš mnoho
Mystery, Aljaška
1997 Hořící nebe
L. A. - Přísně tajné
Rozchod
1995 Drsná magie
Není cesty zpět
Rychlejší než smrt
Virtuozita
1994 Jsou z nás
1993 For the Moment
Love in Limbo
Mezi kladivem a kovadlinou
Silver Brumby, The
1992 Romper Stomper
Spotswood
1991 Důkaz
1990 Crossing, The
Krvavá přísaha

TV seriály

2012 The Last Leg (TV seriál)
2010 Doylův okrsek (TV seriál)
1991 Brides of Christ (TV seriál)
1989 Záchranáři (TV seriál)
1988 Living with the Law (TV seriál)

Dokumentární

2013 Red Obsession
2010 Robin Hood: Rise and Rise Again, Making Ridley Scott's Robin Hood
Skutečný Robin Hood (TV film)
2009 Actionable Intelligence: Deconstructing 'Body of Lies'
Životopisy: Russell Crowe (TV film)
2008 Fallen Empire: Making 'American Gangster'
'Neighbours' on Five (TV film) - a.z.
2007 Bra Boys
Postcards from Provence
Příběh z jižního Sydney (TV seriál)
2006 Discovery Atlas: Austrálie, jak ji neznáte (TV film) - vyp.
Odkaz Steva Irwina (TV film)
Sanctuary: Lisa Gerrard
Země světa (TV seriál)
2005 Strength and Honor: Creating the World of 'Gladiator'
2003 Nicole Kidman: An American Cinematheque Tribute (TV film)
2002 Film o filmu: Čistá duše (TV film)
Texas
Ultimate Fights from the Movies
60 Odd Hours in Italy
2001 Billy Elliot Boy, The (TV film)
E! Rank (TV seriál)
2000 Gladiator Games: The Roman Bloodsport (TV film)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
2015 The BRIT Awards 2015 (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 The 2007 Australian Film Institute Awards (TV pořad)
2006 Bondi Rescue (TV pořad)
How the Hell Did We Get Here? (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2003 Americký chopper (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Rove Live (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Sydney Unplugged
2014 Cesta naděje

Dokumentární

2002 Texas
60 Odd Hours in Italy

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(6 854)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace