Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

První projekce: 06.01.2009 (***) Druhá projekce: 26-28.12.2017 (****) | Při první projekci jsem o Pollockovi nevěděl víc, než řekl samotný film a stejně rozpašitý jsem byl i po jeho dosledování, nicméně myslím, že v té dbě jsem se pokusil o svůj první obraz technikou akční malby. Po téměř devíti letech jsem si dal druhou projekci, jako završení knihy "Jackson Pollock - Výroky a rozhovory", tentokrát už obeznámený s tím minimem toho, co se zachovalo a víceméně většinou z rozhovorů lidí, co Pollocka znali, protože sám nic nepsal a rozhovory se skoro zdráhal podávat a dokonce ani se svými nejbližšími toho příliš nenamluvil. Teď jsem si, coby fanoušek, tuhle relativně minimalistickou jízdu vcelku užil, byl v ní vidět, ze strany Eda Harrise, respekt, na režijní sesli, i v hlavní roli. Obdiv, k velikému malíři, který s sebou nesl velikost, tvoření, ale i destrukci. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Naozaj výborný režisérsky počin, v tomto prípade režiséra aj herca v jednej osobe, a to E. Harrisa. V podobných príbehoch sa väčšinou vsádza na herecké výkony a ani tento nie je výnimkou. Herecké výkony sú špičkové, hudba výborne dokresľuje dej a preto aj scény maľovania obrazov nedokážu nudiť. Obrazy, či technika maľovania tohto maliara, nemusí sadnúť každému, ale určite je to zaujímavé, rovnako ako scéna s náhodne rozliatou farbou a následného "maľovania". Ako bonus beriem scénu na bicykly, kde sa Ed Harris vysype aj s bedňou piva. Dobre som sa na tom pobavil. Samotný záver už taký srandovný nie je. Z filmov o maliaroch, ktoré som doposiaľ videl, je Pollock zatiaľ najlepší. 80%. ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Tradične komponovaná biografická snímka, miestami pôsobiaca ako vystrihnutá z oscarovej brožúry. A to môže byť rovnako výhodou, ako aj nevýhodou. V niektorých momentoch Pollock funguje ukážkovo a dokáže skutočne zaujať, inokedy však mierne nudí a prehnaná stopáž je nutným zlom potrebným k prekresleniu jeho života. Jackson Pollock, famózny umelec a zároveň úbohá troska trpacia problémami s alkoholom a mentálnymi poruchami, bol našťastie nesmierne zaujímavou osobnosťou a Ed Harris mal vyhranenú víziu a presne vedel, ako ju herecky i režijne dať na filmové plátno. Najviac ma bavili scény jeho samotnej výtvarnej tvorby, dokreslenej hravým soundtrackom. A okrem toho mal Harris k dispozícii ešte Marciu Gay Harden, ktorá presne demonštruje, čo si predstavujem pod pojmom "famózny herecký výkon". (7/10) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O Pollockovi jsem před tímto filmem věděl jen to, že byl malíř. Nevěděl jsem, co maloval, nevěděl jsem, jak žil, jak zemřel, prostě nic. A tenhle film mi něco z toho osvětlil, ale ne vše. Například nám snímek ukáže, že Pollock měl problémy s pitím, ale neukáže nám proč. Nikde není řečeno či naznačeno, proč měl takové problémy s pitím. Nebo vidíme, že má stavy, kdy vyloženě šílí, ale opět - proč? Přece tyhle věci se nedějí "jen tak". Takhle, nechci, aby mi něco bylo servírováno přímo pod nos, ale aspoň malé náznaky by zde mohly být. Kromě tohohle a sem tam pomalejšího tempa nemám větších výčitek. Ed Harris byl dokonalý (kdyby akademici věděli, že Russell bude mít za rok film, ve kterém předvede mnohem lepší výkon než v Gladiátorovi, tak by pravděpodobně Oscar skončil u Eda, který by si ho fakt zasloužil) Marcia Gay Harden byla konečně po zásluze oceněna a malá rolička Jennifer Connelly taky potěšila. Jako režisérský debut to nebylo špatné, Ede. 80 %. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Výnimočný Jackson Pollock, výnimočný Ed Harris ako herec, výnimočná Marcia Gay Harden. Invenčný Ed Harris čoby režisér, životopis ako jeden z mnohých. Zaujímavejší objektom záujmu než spracovaním. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno