Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Olga (Jiřina Bohdalová) je devadesátiletá vitální důchodkyně, která žije v postarším domku společně se svojí dcerou, učitelkou Hanou (Lenka Vlasáková). Jejich vzájemný vztah je poněkud napjatý a nejspíš poznamenaný nejedním šrámem z minulosti. Olga přežila hrůzy gulagu a dnes o tom píše knížky a vypráví na besedách. Své posluchače dokáže přesvědčit i zaujmout, díky čemuž se o ni začínají zajímat taky novináři. Mezi nimi je i reportérka Dastychová (Pavla Beretová), která, zdá se, ví o Olze v danou chvílí víc než kdokoliv jiný v této zemi. A chystá se s tím jít ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

CarloRizzi 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že Jiřinu Bohdalovou dvakrát nemusím, ale v 93 letech podat excelentní herecký výkon a hrát hlavní roli, klobouk dolů. Lenka Vlasáková v roli dcery hrála natolik přesvědčivě, že bych věřil, že se ta událost opravdu stala. Spíše se pozastavím nad něčím jiným a to je vyznamenání. Věřím nebo aspoň myslím a doufám, že pokud dotyčná osoba dostane vyznamenání, tak ho určitě pořádně prolustrujou, ne? Ve vedlejší roli redaktorka Reflexu Pavla Beretová neměla chybu ❤️ ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Zajímavá záležitost s velmi příjemným scénářem, protože Epstein to prostě umí. Bohdalka ve svých 93 letech hraje GENIÁLNĚ a je úžasná. Beretová s Vlasákovou hrají také skvěle, i když mi postava Lenky lezla docela na nervy. Jinak fajn snímek, nic úplně fascinujícího, ale je to příjemně promyšlené a dobře se to sledovalo :) 4/5 ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Jiřinu Bohdalovou a Jiřího Stracha lidsky nijak nemusím, ale jejich poslední počin o staré paní, jež si vybájila příběh o tom, jak trpěla v sovětských lágrech, je vynikající. Je to hlavně o vztahu mezi matkou a dcerou, který není vůbec jednoduchý. Jiřina Bohdalová byla vždycky výborná dramatická herečka a i zde potvrdila svoje kvality. Ale ještě více mě zaujala Lenka Vlasáková, která v klíčové scéně předvádí celou škálu dramatického herectví, a bolest v jejím obličeji a očích mi vyrazila dech. Svatá je film, který si určitě zaslouží diváckou pozornost, protože klade hodně nepříjemné otázky o etice a morálce. Silná záležitost. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Velká část průměrného hodnocení je věnována hlavně Bohdalce, protože takhle zavdat v 90ti, klobouk dolů. Jinak náplň je celkem jednoduchá a dá se rychle prokouknout. Mohlo se trochu zapracovat na technické stránce, ale zas to nijak neuráží. Zvrat prakticky žádnej pro mě a vyvrcholení očekávající, bez nápadu. 3* a.k.a 55% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bylo by to zhola obyčejné, průměrné televizní drama o rodinných vztazích, kdyby nebylo dvou faktorů: 1) Skutečně je výjimečné, aby herečka, které je 93, měla hlavní a nadto vyloženě tahounskou roli. (To je dobrý!) 2) Děj je přiznaně a zjevně inspirovaný příběh Věry Sosnarové. (To je špatný!) _____ Zatímco Sosnarová si za své lhaní odsouzení zaslouží bez sebemenšího zaváhání, filmovou hrdinku se snažili tvůrci prezentovat tak, aby se jí odpouštělo snadněji. Jednak byla v zoufalé situaci a peníze z podvodem získaného státního odškodnění nechtěla pro sebe, jednak si přivlastnila životní příběh jiné, leč existující osoby. Nedá se tedy tvrdit, že by Bohdalové postava o gulazích šířila falešné představy. Na rozdíl od Sosnarové, jejíž příběhy byly kompletní výmysl nepoučeného laika a historické poznání popíraly. _____ I tak film přichází s naprosto zvráceným rozhřešením, podle něhož je balamucení lidí "pro dobrou věc" žádoucí a je dokonce zcela v pořádku, pokud se na něm podílí i novináři. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • „Scénář se mi líbil, protože je hluboký a lidský. A taky proto, že je tam pro herce, jak se říká, maso na kosti. Je tam zkrátka co hrát. Může se to zdát neuvěřitelné, ale mě ta práce pořád ještě baví. Možná mám k té látce blízko i proto, že se mi vrátil pocit, který jsem měla, když jsem jezdila za svým tátou do komunistického kriminálu. Táta minulý režim zažil opravdu hodně zblízka. A tenhle film by měl vzniknout už jenom proto, abychom se do té doby nikdy nevrátili,“ uvedla Jiřina Bohdalová. (SONY_)
  • Film je inspirován životním příběhem Věry Sosnarové, která roky objížděla Česko s přednáškami o svém těžkém životě v sovětském gulagu. Vydala o tom také knihu „Krvavé jahody“, nicméně historikové doložili, že v gulagu nikdy nebyla jako vězeňkyně, ale spolu s matkou tam pracovala. Jiřina Bohdalová (Olga) s Jiřím Strachem v roce 2023 Věru Sosnarovou navštívili a ona jim tři hodiny líčila svůj příběh. Jiřina Bohdalová jí pak občas dokonce zavolala. Bohužel se Věra květnové premiéry nedožila. Zemřela 6. února 2024 ve věku 92 let. (Kaspi.vm)
  • Věra Sosnová, jejímž příběhem byl snímek inspirován, byla, na rozdíl od postavy hrané Jiřinou Bohdalovou, konfrontována historiky a na odškodnění či vyznamenání nikdy nedosáhla. (Olík)

Reklama

Reklama