Reklama

Reklama

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (921)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Až vám bude někdo říkat, že filmařské pojetí filmu TOMB RAIDER má jisté rysy retropřístupu, tak... vlastně ano. ___ 1. V upřímné jednoduchosti vyprávění je to docela pravda už jen vedle všech těch meta-narativů a meta-fikčních-světů. A spíše než dědictví počítačových her v tom vidím dědictví řetězovitých epizodických narativů, které tvoří vzorec dobrodružného románu i filmu víceméně odjakživa. Oproštění tohoto vzorce od dávkování odkazy v každé scéně na vrub soustřeďování se na relativně pomalý vývoj hrdinky, působí osvobozujícím dojmem, byť si ho umím představit hravější - a přechod od hodné holky k vraždící... ehm... hodné holce je přece jen poněkud nečekaný. ___ 2. Z hlediska stylu sprintuje se svými 2722 střihy průměrně po 2,4 vteřinách v tom rychlejším peletonu zcela současné kinematografie. Na druhou stranu je mnohem přehlednější než většina současných akčních filmů. To je dáno zřejmě větším množstvím ustavujících celků a vůbec větších rámů, kdy nástřihy na detaily mají tendence zpřesňovat plynulost informačního toku a velké množství úhlů je často navázáno na něčí pohledy. Jakkoli podobně rychlý střih nebyl v devadesátých letech normou, ostatně i dneska jde víceméně o dolní hranici preferované rychlosti střihové skladby (níže už jde spíše o odchylky), v přehlednosti se tehdejším postupům střihu akčního filmu blíží spíše než dnešním. Pro srovnání viz moji databázi zde. ___ 3. To jsou ale jen dohady, musel bych film vidět znovu a soustřeďovat se více na styl, na výstavbu jednotlivých prostředí i na způsoby vedení pozornosti v hloubce prostoru. Napoprvé jsem se spíše nechal unášet dobrodružným příběhem o sympatické hrdince v neotřelém podání Vikanderové. Vzpomněl jsem si každopádně na ÚTOK NA BÍLÝ DŮM, kde je čistota upřímně jednoduchého vyprávění i nečekaná přehlednost jinak velmi rychlého střihu podobně starosvětská. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Emancipační pop, kde mladá žena svou odvahou, vytrvalostí, inteligencí a nezlomností překonává mýty a dopady střetů dogmat vystavěných na způsobu uvažování přežitých macho variant na Indiana Jonese, které zde ale naštěstí nejsou jen vysmívány, ani příliš karikovány. Croft vnáší do světa v mnohém sobeckých - a v podstatě šílených - dobrodruhů racionalitu, empatii a lidskost, která zde není synonymem pro uplakanej patos. Příjemný a lehce nadprůměrný filmový odkaz na novou tvář hry, kde je Lara Croft silná a obdivuhodná a ani k tomu nepotřebuje 4ky, a kde se zásadně upouští od do extrému dohnané objektivizace těla a až příliš nadpřirozených schopností nyní mnohem více smrtelné a chybující Lary. Což si teda pořadatelé ČSFD / novinářské premiéry v IMAXu tak úplně neuvědomili - soudě podle úvodních slov před projekcí a podle modelky stylizované do barbie verze 10 let starého konceptu Lary Croft, jejíž rolí bylo "ozdobit tento slavnostni večer". Omg.. . ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Docela jsem byl překvapen, že film mě vracel myšlenky spíš směrem k Indymu než k původnímu Tomb Raiderovi, což bylo ve finále potěšující. První část filmu je taková hezky civilnější tzv. na pohodu, dáme si jednu povedenou cyklo honičku, bitku v ringu,to aby jsme všichni viděli že Alicie se skutečně při přípravě na roli v posilce neflákala, nějakej ten dialog, foreček a pak hupky dupky na ostrov a tam se teda začnou dít velký věci a Lara začne akčnit způsobem, že Superman by jí se studem v tváři rezignovaně odevzdal svůj modrej elastáček s písmenkem S. Některé vizuály byly hodně efektivní, ale nejefektivnější je samozřejmě Alice, při pohledu na ní by jeden zapoměl i svoje jméno, jaká je to velekočka. Postava v jejím podání má v sobě určitě víc emocí než Angelinina Lara Croft. Až na Tombíka půjdeš do kina, určitě si sebou nezapomeň vzít nadhled, protože bez toho to nedáš, ale pokud nejíš deně zelí pokapaný s citronem, můžeš se docela fajnově pobavit. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"MISS LARA CROFT" ------------ Videohry a filmové plátno nikdy nešli dohromady. Výsledky boli často (vždy) tak zlé, akoby sa jednalo o kliatbu. Zdá sa však, že tá bola práve prelomená. Tomb Raider ide poslušne v šľapajách svojho úspešného stvoriteľa, ktorý zbúral v roku 2013 strechu celému hernému priemyslu. Strecha kinosály ale bohužiaľ držala pevne, aj keď niektorí hráči rozhodne bez slín nezostali. Kto hral, díval sa na predĺženú hru bez možnosti akejkoľvek interakcie, kto nehral, sledoval pekelnú, dobrodružnú jazdu á la Indy Jones. Alicia Vikander - fenomenálny výber. Tým recenziám negatívne debatujúcim vizuál Lary v podaní Alicie celkom nerozumiem. Strávil som slušné dve hodinky (správne, nič lepšie na práci nemám) prezeraním väčších/menších dámskych mien Hollywoodu a lepšiu adeptku si našťastie predstaviť nedokážem. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Celkem ucházející akčnák o hezkém malém klukovi, který zničí, na co přijde... kolo, loď, letadlo, hrobku apod. A celkem mu to i slušelo, pekáč buchet, bicáky, véčko,.. zřejmě slušný oddíl na chlapce s 50kg :o) Každopádně nejdůležitější zápletka nebyla dořešena (možná pootevřená vrátka pro druhý díl?) ... vyhrála těch 600 liber? :o) Ale teď vážně.. Na nový Tomb Raider se hezky dívá, ale nedokážu se rozhodnout, jestli se bere moc vážně, nebo si na to jen hraje. U podobných filmů mám radši, když jsou přehnaný a je to jejich záměr.. Alicii mám ráda, ale v té roli mi taky úplně nesedělala, nicméně si zaslouží můj obdiv. Celkově mě film nijak neohromil, jenže já nejsem náročný divák, takže se mile ráda podívám znovu a budu se těšit na pokračování :o) ()

Galerie (89)

Zajímavosti (26)

  • Ve výzbroji vojáků Trinity můžeme vidět kromě zbraní AR15 (M4), FN FAL a modifikací AK47 také českou pistoli CZ P-07. (UncleMorty)
  • Natáčelo se v Jižní Africe a Velké Británii. Natáčení probíhalo od 23. ledna do 9. června 2017. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Reklama

Reklama