Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 12

Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth hrají ve filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který natočil oscarový režisér George Miller a který je očekávaným návratem do kultovního dystopického světa, jenž vytvořil před více než 30 lety ve velkofilmech o Šíleném Maxovi. Miller se nyní znovu vrací se zcela novým originálním, samostatným akčním dobrodružstvím, které odhalí původ mocné postavy z několikanásobně oscarového celosvětového trháku Šílený Max: Zběsilá cesta. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (3)

Trailer 12

Recenze (38)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

A víš co je na tom nejlepší ? Frajerovi, který takovejhle biják udělal je 79 let !! A teď si to porovnej s těma blevajzema co nám servírujou borci o 40 let mladší. Film, má neskutečný vizuál, akční scény, které mají nápad, nadhled a na rozdíl od milionu dalších akčních scén v milionech akčních filmů, tyhle jsou neokoukané, netuctové. Dobývání auta trvá asi 30 minut a já si při této pompézní práci s kamerou připadal jak když žeru svatební dort - pořád nemám dost a pořád nejsem v nejyvšším patře u třešničky a moc se těším až  u ní budu,protože jí sežeru i s peckou. Přesně takhle na mě působí veledílo mástra Geroge Millera. S chutí žereš každej záběr, ale už se nedočkavě třeseš na další patro. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Poctivý adrenalínový akčný film je asi prívlastok, ktorý mi k Furiose sedí najviac. Kvalitatívne je zhruba na úrovni Fury Road, s čím zrejme mnohí nebudú súhlasiť. Avšak čo sa týka hlavnej postavy, Furiosa je predsa len zaujímavejšia ako Max, ktorý ani zďaleka nedostal taký podrobný background story. O prvej polovici som mal pochybnosti, po jednej dlhšej a dokonalej akčnej scéne sa však všetko naplno rozbehlo a spätne tak nemám problém ani s dlhšou expozíciou. Miller je v náramnej forme a snáď by mohol ešte jeden diel stihnúť, nech z toho máme peknú novodobú trilógiu. Nechýbalo veľa a mohol byť plný počet. Ono už ale v tomto ohraničenom prostredí príliš originálnu zápletku po štyroch častiach nevymyslíte. ()

Reklama

Honzek 

všechny recenze uživatele

Furiosa je kvalitním prequelem k Millerově Zběsilé cestě z roku 2015 avšak díla bych spolu radši neporovnával. Pokud bych tak učinil, byl by nový film ve všem o kus slabší, od hudby po vizuál. Samostatně však ve všem obstojí na výbornou - skvělé řemeslo, kde je sice více vidět digitální peklíčko ale Miller je taky o mnoho let starší a hádám už taky neměl úplně sílu běhat po Austrálii a všechno točit za použití co nejmenšího množství dilgitalních triků. Nicméně příběh je s citem napsaný a cestu Furiosy si díky stavbě scénáře užijete. Do toho vám budou hrát známé i méně známé tóny divoké hudby a budete dostávat uspokojivé injekce brutální akce která si vskutku zaslouží plátno a místy si nebere servítky. Jedná se o kus poctivě odvedené práce, kde i Chrisovi věříte, že je fakt zlej člověk a zároveň obdržíte ideální nahlédnutí do hlav známým postavám - především pak hlavní hrdince - a na Zběsilou cestu lze pak koukat trošku jinýma očima. Za mě je to velice slušných 80 procent, pátou hvězdu jsem tomu vlastně přilepil spíš za celkovou spokojenost (protože můžu, jsem pouhý divák, ne recenzent). Jo a možná se tam mihne i Interceptor. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Výjimečný film. Furiosa sice nikdy nemohla trefit tu mimořádnou laťku nastavenou Zběsilou cestou, takový film se přihodí jednou za několik desítek let, něco mi ale říká, že se o to schválně Miller proto ani nesnažil a raději ten prequel pojal úplně jinak. Natočil vrstevnatý, kontextově bohatý, krásně vystupňovaný revenge opus, kde je sice míň, ale pořád nádherně prehledné a do posledního detailu promyšlené akce s obřími kulisami i skvělým designem a taky kamerou, která si tak strašně skvěle hraje s vyplňováním prostoru, zoomy a detaily na tváře herců, že z toho člověk konstantně sbírá bradu ze země. Nejvíc jsem ale stejně oceňoval to rozvádění mytologie a jak krásně Miller pracuje s trojúhelníkem postav Furiosa - Dementus - Immortan Joe. Jasně, za Zběsilou cestou už to zůstane navždy maličko ve stínu, je ale otázka, jestli právem. První Matrix se taky stal legendou, já ale vždycky budu mít o kus radši tu dvojku. 9,5/10 ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Zběsilá cesta byla mistrovským dílem akčního žánru a byla tak našlapaná, že nabídnout více téhož už ani nebylo možné. Furiosa je tak sice návratem do známého vyprahlého pouštního světa, v němž mají voda, benzin a střelivo větší hodnotu než lidské životy, avšak zároveň si jde vlastní cestou, vypravěčsky je to dost odlišný film. Pod kůži se ale noří skoro stejně intenzivně a na perfektní dechberoucí akci také dojde, jen tentokrát není středobodem všeho a pozornost se pro změnu soustředí na postavy. Herci jsou skvělí, kreativních scenáristických i režijních nápadů je stále habaděj. George Miller opět servíruje velkolepý, energický, nekompromisní a zábavný akční spektákl způsobem, který by se dal očekávat spíš od režisérů o víc jak polovinu mladších. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (27)

  • Anya Taylor-Joy (Furiosa) má ve filmu jen asi 30 řádků dialogu. V rozhovoru pro New York Times Taylor-Joy řekla, že na place často trávila měsíce, aniž by řekla jedinou větu, a vysvětlila: „Nikdy jsem nebyla tak sama jako při natáčení tohoto filmu. Nechci do toho moc zabředávat, ale všechno, o čem jsem si myslela, že bude snadné, bylo těžké. Chci ale stoprocentně předeslat, že mám George ráda, a pokud se chystáte dělat něco takového, chcete být v rukou někoho, jako je George Miller. Ale on měl velmi, velmi striktní představu o tom, jak má vypadat Furiosina válečná tvář, a to mi dovolilo jen mé oči po velkou část filmu. Bylo to hodně ve stylu ‚ústa zavřená, žádné emoce, mluv očima‘. To je vše, nic víc nemáte.“ Dodala: „V tom filmu je jeden výkřik, a nedělám si legraci, když vám řeknu, že jsem o ten výkřik bojovala tři měsíce. S Georgem je to dlouhá hra.“ Miller prozradil, že důvod, proč má Furiosa málo dialogů, je prostý – pro něj by filmy měly být rychlé. Dialogy je podle něj zpomalují. (Johnny.ARN)
  • George Miller o tomto projektu mluvil hned po vydání filmu Mad Max: Fury Road (2015), ale trvalo mu 9 let, než ho natočil a vydal. Vývoj se na několik let zastavil kvůli zákulisním sporům o odškodnění mezi Millerem a Warner Bros. kvůli Fury Road, které byly nakonec urovnány. (Johnny.ARN)
  • S délkou 148 minut (2 hodiny 28 minut) se jedná o dosud nejdelší film o Šíleném Maxovi. (Johnny.ARN)

Související novinky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Další Šílený Max je v přípravách

Další Šílený Max je v přípravách

02.05.2024

Již za pár týdnů nás v kinech čeká návrat do dynamického světa stvořeného vizionářem Georgem Millerem (Šílený Max). Furiosa: Sága Šíleného Maxe dorazí na plátna 23.5., tedy celých devět let poté, co… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Reklama

Reklama