Událost ve čtverci 36-80

Udalosť vo štvorci 36-80

Akční / Válečný / Drama

Sovětský svaz, 1982, 69 min

• Malarkey

Ruskejch filmů je v naší republice k sehnání poslední dobou jako máku, jenže málokterý je dobrý, většina je totiž samá sračka, na které ani nevím proč koukám, a právě tenhle o události ve čtverci 36-80 mezi ně rozhodně patří. Ruská snaha o akční film, bez akčních, bez prakticky i napínavých scén prostě není akční film, nebo si ten pojem akční film Rusové přestavují trošku jinak. Každopádně nám ukázali jaká děla v armádě mají a to by jim nakonec docela i šlo, ale točit filmy, to teda radši ne. Netvrdím, že se občas něco nepodaří, ale ve většině případů prostě ne, to jsem jich už viděl tolik, že to dokážu říct. A taky se na to už možná i vyprdnu :)(4.8.2008)

• Chrustyn

Další ze zbytečných pokusů o ruský akční film. Ve filmu se nic neděje a jedná se jen hloupý pokus o předvedení bojové techniky.(7.2.2009)

• Campbell

Těšil jsem se na konečně dobrý akční Ruský film. Ale film je naprosto tupej, akce se nekoná a naprosto odporný postavy. Zklamání jak hrom. Film má naprosto tupe přiblblej příběh, kterýmu by neuvěřilo ani 5-leté děcko. Film má 70 minut a neuvěřitelně se táhne. Myslel jsem že film trvá 2 hodiny. Postavy jsou hodně okatý a těžce uvěřitelný a navíc děsně nudně zahraný. Režisér asi neměl pořádný koule na nějakou sebemenší akci protože tady je fakt nulová akce a furt se kecá. No nic nuda na entou blbost na entou, těšil jsem se ale stálo to za prd. 2* ale přeci jen dám za poměrně zajímavou kameru a taky jsem se na to poměrně těšil takže přeci jen ty 2*. Ale jsou to slabé 2*. Jsem zvědavej na Tumanišvilovu Osamělou plavbu ale raději nebudu tomu už dávat šanci.(27.6.2010)

Je to film o tom coby-kdyby. A věřte, že se něco podobného opravdu stalo někdy v 70.letech a Američané nepřijali ruskou pomoc jenom ze strachu, aby Rusové něco neokopírovali. No byla doba "studené války" a tak si navzájem dvě velmoci dělaly schválnosti kdo více, kdo lépe, kdo rychleji. Doufám, že je to svinstvo už definitivně za námi. Ačkoliv kdoví...? Nebudu komentovat ani výkony herců ani réžii. Působilo to na mě spíše jako dokumentární film o zbraních i s tím namalovaným mladým Rusem, který hrál černocha. To víte...v Rusku se černochu nedostává, tak si takhle pitomě vypomohli.(22.9.2008)

Solidní akční film, samozřejmě zcela poplatný době svého vzniku - ostatně, jako každý jiný.(22.3.2008)

Podle obsahu děje a zdejších referencí jsem čekal nějakou slátaninu, ale světe div se, Sověti se opravdu vytáhli a tenhle snímek strčí do kapsy většinu z jejich produkce. Film sice neoplývá akcí, ale má dobrý nápad a vzhledem k délce i patřičný spád. Stejně tak mu nemůžu upřít napětí, a najde se tu pár pěkně vyhrocených situací, u kterých jen obtížně odhadnete konec. Výhrady bych měl ke zpracování americké ponorky a západní techniky obecně – staré sovětské letadlo pomalované bílými hvězdami a hybridní puška jednoho z námořníků mě celkem slušně pobavila. Ovšem ruku na srdce, v západních filmech ze stejného období nevypadá sovětská technika jinak. Pokud mě film něčím ohromil, pak skvělými záběry na sovětské loďstvo a letectvo. Už jen kvůli těmto scénám, podbarveným vynikající hudbou, můžu film doporučit. V rámci válečných filmů jde o příjemnou oddechovou záležitost z neokoukaného prostředí. A to se cení.(20.7.2009)

Jako TV film bych hodnotil velice kladne. Na celovecerni film jiz mene. I tak ale zaujme prehlidka sovetskych zbrani, okenko do soukromi vojaku a velice dobra hudba. Sice tendencni, co bychom ale po roce 1982 chteli, ze?!(29.7.2008)

Docela slušný film, dobré herecké výkony a režie i nadprůměrná hudba, scénář ucházející, ale mohl být o dost lepší. Místy i mírně napínavé, ale na víc než 3* to nebude.(1.2.2009)

• Big Bear

Celkem milé překvapení. Čekal jsem děsný akčňák z osmdesátých let (ještě ke všemu ruský) a ono se na to dalo celkem koukat. Samozřejmě v tom asi hraje svoji roli má láska k letectví, protože velká část filmu se točí kolem Tu 16 dálkových průzkumných bombardérů, kterým NATO dalo přezdívku BADGER. Děj se jinak skutečně vejde do oněch pěti vět popsaných v oficiálním textu distributora. Samozřejmě je snímek tndeční. Rusové jsou ti hodní a Amíci ti zlí a provokatéři k tomu. Přesto se Ruský admirál rozhodne riskovat životy osádky jednoho z letounů kvůli pomoci americké atomové ponorce. Vezme li se film v úvahu z hlediska scénáře tak jednoznačně pohoří obzvláště dnes (jiné to asi bylo v roce 1982 v kině), ale vzmeme-li ho jako takový ruský TOP GUN tak si ty dvě hvězdy zaslouží. Bohužel o dekády let později potkal úplně stejný osud ruskou ponorku Kursk...(17.5.2011)

• Foxhound#1

Film jako takový stojí celkem za prd, nicméně jako letecký fanda oceňuji krásné záběry bombardérů "Badger" a techniky ruského námořnictva.(22.7.2009)

• Brejlil

Hm..., takové nějaké neslané nemastné. Akce skoro žádná, Američané se chvíli chovají poměrně logicky a chvíli jako naprostí dementi, jen ruské námořnictvo si ví rady. O ději nemá cenu něco vykládat. Americká ponorka se zmítá v nesnázích a Rusové nabídnou "nezištně" pomoc. Američané ponorku raději potopí, a ruský pilot předvede, že dokáže přistát i na bahnitém fleku. Poměrně dobrá je přehlídka letadel, překvapí scény s Orionem, zřejmě natočené partyzánským způsobem při skutečném blízkém setkání a nakonec i nouzové přistání mamutího Túčka, které rozhodně není trik. Ostatek? Nuda, nuda, šeď, šeď. Ну и так возможно, молодци, но я к морскому флоту не пойду!(21.4.2009)

Krásný vojenský film který jsem zhlédl v r.1985.Tenkrát to byla pro mě lahůdka.A co se s Rusů a jejich hrdostí stalo????(11.12.2011)

• Eluin

Hrozně, příšerná nudná hovadina.(13.4.2009)

• JasonV

Ako ruská vojenská prehliadka je to super, ale ako seriózny film to fakt nefunguje.(26.9.2007)

• Lucas87

Snaha tu byla vytvořit akční film holywoodského typu, ale nakonec se jim podařilo vytvořit pěknou hloupou matlaninu. Některé manévry letců byly dost riskantní pro takovou blbost..(13.1.2012)

• Všežrout

Jako propagandistický snímek ruských ozbrojených sil dobré, jako akční film o poznání horší. Nejvíce na frak dostalo ztvárnění Američanů, jejich latexové "atombordely" zaujmou zaručeně nejednoho diváka, co to rád "v gumě" má ;-)(2.10.2008)

• hansen

Nuda na ruský způsob.Nevidím na filmu nic co by stálo za alespon malou pochvalu.(16.4.2008)

• Arccos

Sovětský pokus o akční film. Kupodivu se na to dá dívat, přestože měřeno objektivně jde o Béčko s občasně mizernými hereckými výkony i režií. Samozřejmě vás nesmí překvapit rozdělení na hodné a zlé (čili Sověty a Američany). Co však film především nabízí, jsou skutečně unikátní záběry na (tehdy moderní) sovětskou vojenskou techniku přímo v akci - tankování za letu, vnitřek Tu-16, odhoz záchranného člunu, dění na letadlové lodi... Vše v detailu. Pro fanoušky zážitek.(9.7.2008)

• cpt.Lynch

Jako film hrozné, jako přehlídka sovětské vojenské techniky dobré...(19.5.2009)

• cobraSK

Ježiši, to bola kravina! Propagandistická kravina aby som veci uviedol na pravú mieru. Film je síce krátky /len čosi viac ako hodinu/, ale aj tak som sa príšerne nudil. Jednu hviezdu dávam, za "realistické" sovietské stvárnenie černocha :-))))(1.3.2009)