Reklama

Reklama

Lapidárium: Příběh ztraceného velkorybníka

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Historický / Krátkometrážní
Česko, 1998, 15 min

Režie:

Zdenek Potužil

Obsahy(1)

Nejen u Třeboně, ale i v Polabí byla kdysi soustava rozlehlých rybníků... Pokud někoho překvapují jména obcí Ostrov nebo Blato uprostřed úrodného Polabí, bude pro něj ještě překvapivější informace o někdejší soustavě rybníků v těchto místech. Jeden z nich byl dokonce ve své době největší na našem území a nacházel se u důležité historické křižovatky cest. Vnímavý pozorovatel dnes v krajině na Poděbradsku ještě objeví nenápadné stopy po bývalých vodních plochách, z nichž nejvýraznější je Sánský kanál, který úctyhodné dílo středověkých rybníkářů napájel. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Blato byl údajně největší rybník u nás, měl prý skoro 1000 hektarů, tj. 10 km2. A to až do poloviny 18. století, kdy rakouská vrchnost rozhodla jej zrušit, aby tam mohli pěstovat trávu pro koně. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Nové a zajímavé informace o největší rybniční soustavě na Pardubicku založené koncem patnáctého století. O tom jsem neměl tušení a měl v mysli jen Třeboňsko a Jižní Čechy. ()

karnifex

všechny recenze uživatele

Bez hodnocení: téma úžasné - ale zpracování klasická ČT ("jejich televize"). Za nejzajímavější jsem považoval zmínky o Alénu Divišovi - bohužel ukázky jeho obrazů v tomto dílku byly tristní: to, co zvládne i podprůměrný dokument o umění, ČT prostě nedokáže. Příjemné bylo poslouchat místní a sledovat záběry krajiny. Horší už to bylo s oficiálním komentářem, a když se objevil "mluvící kapr", to už bylo opravdu na ranu! ()

Reklama

Reklama