Rozvod paní Ireny
Drama / Romantický
Německo, 1928, 107 min
Georg Wilhelm PabstHrají:
Brigitte Helm, Jack TrevorObsah
Dva partnerské páry popálilo dobré bydlo a teď neví coby: titulní Irena je manželkou zaneprázdněného vysokého úředníka Tomáše, jenž poslední dobou nedokáže své ženě dodávat pocit stále fungujícího svazku. Práce u Tomáše vítězí nad manželstvím na celé čáře, muž navíc trpí speciální averzí vůči Ireniným nejlepším přátelům – mileneckému páru Lianě a Peterovi, jejichž vztah je založen na vzájemné benevolenci. Tomáš v Pabstově filmu plní funkci mlčenlivého žárlivce, který se vždy nečekaně objeví ve dveřích, spatří nevítanou návštěvu, a po přeměření situace v pokoji bloudivýma očima otráveně odchází pryč. Irena v tak chladnoucím vztahu lehce podléhá "alternativnímu štěstí". Navštěvuje s bezstarostnou Lianou taneční zábavy, kde poprvé v životě experimentuje s drogami, za nejúčinnější řešení své situace však pokládá definitivní útěk od manžela s Peterem, jehož láska k zadané Ireně je již několikaletou progresivní „nemocí“. Vše spěje k rozvodu. (Renesco)
Karlos80
Olaláá! Po zvukové a technické stránce, ač to zní neuvěřitelně, tak skoro po 80 letech stále svěží, aktuální, ale hlavně dokonalý film..Okouzlující koketa Brigitte Helm s naprosto odzbrojujícím pohledem, naopak Gustav Diessl jako její nešťastný manžel Thomase mi svýma bloudivýma a smutnýma očima připomínal českého předválečného herce Miroslava Svobodu. Film měl několik silných okamžiků, ať už to byla Brigitte jen v negližé, taneční večírek (kde se toho odehrálo opravdu hodně), komický vládní rada, drogový experiment nebo rozvodové řízení. Brigitte, kamera, hudba a obraz jasných 4+. Báro, film pro tebe, možná, že by ses v Brigitte tak trochu poznala:-)(21.9.2008)