Reklama

Reklama

Americký step

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární film o historii a současnosti stepu ve Spojených státech amerických je objasňován v souvislosti s dějinami země a usazováním jednotlivých etnických skupin i vyznání. Každá si přinesla svůj způsob tance i hudebního vyjádření. Zvláštní pohled je věnován černým africkým otrokům a dlouhá léta diskriminačního zacházení s nimi. V dokumentu vystupují stepaři, tanečníci, choreografové, spisovatelé, herci i taneční kritik a všechny jejich názory jsou dokumentovány nepřeberným množstvím ukázek těch nejslavnějších stepařských hvězd od počátků filmu. Vzniká tak mimořádně plastická výpověď nejen o tanci samotném a jeho vztahu k jazzu, ale i o tom, co v kultuře a společnosti Spojených států znamená. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento dokument na České televizi Art je hodnotný kvúli stručně hutné historii stepu a krásnými klipy mnoha stepových nadšenců, minulých i současných s duší stepu, kteří udrželi step při živově. "Vždy jde o to,  co se naučíš a co předáš dál" říká tanečnice. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Step a rasismus. To propojení je v dokumentu všudypřítomné. Velmi dobře poskládaný dokument. Historie, otroctví, různá duchovní vyznání, spiritualita, černošská rytmika, jazz atd. atd. To všechno mělo vliv na utváření a kvalitu afroamerické hudební a taneční kultury. A další inspirační segment - irské tance. Ve čtyřicátých letech 20. století byl step v USA na vrcholu a živil tisíce klubových tanečníků. Step je představen v mnoha podobách a ukázky stepu vás nenechají bez otazníků. Je tohle vůbec možné? Jak to ten člověk dělá? Pouštím si některé části opakovaně, jak se mi to líbí! Dokument nabitý daty, jmény, starými fotografiemi, černobílými i současnými filmovými ukázkami a jasným komentářem tanečníků nebo odborníků. ()

Reklama

Reklama