Canterbury Tales, The (TV seriál)

Krátkometrážní / Animovaný

Velká Británie / Rusko, 1998, 28 min

• Houdini

Oscar 1 nominace: Krátký animovaný film(6.1.2005)

Deset nejvděčnějších Chaucerových povídek v deseti různých animovaných formách? Proč ne! Nápad to byl skvělý – realizace místy malinko pokulhává a možná zamrzí zjištění, že ty nejvydařenější pasáže byly ty “lepící”, v nichž Chaucer (vypravěč) a družina poutníků cválají vstříc Canterbury, oddávají se tlachání a řevnivosti když zrovna nikdo nevypráví a utvářejí krásnou mozaiku raně renesanční společnosti, v níž najdeme jak dekadentní klér, tak pučící buržoazii – to vše ve veselém a nápaditém loutkovém zpracování. Jednotlivé příběhy v tomhle suprapříběhu jsou povětšinou vyvedené ve více či méně kvalitní kreslené animaci a musím ocenit, že každá povídka má opravdu svůj specifický styl, byť ten ne vždy tak úplně odpovídá naturelu vypravěče (téměř komixová jednoduchost pro rytíře? Detailní, realistická kresba pro ženu z Bath?). Co mě zklamalo byla stručnost a někdy přehnaná nadsázka, se kterou se tvůrci částo vypořádali s jednotlivými příběhy – sice to občas hezky akcentuje různé žertíky a sporsťárničky (a to je vděčný kondiment Canterburských povídek), ale oslabuje to kouzlo dobrého vyprávění a nenechává to prostor pro hlubší reflexi (viz rytíř, odpustkář, statkář), která by v Chaucerovi kromě toho světského odhalila i ty závany božského. Některé povídky mě bohužel zklamaly už samotnou formou: statkářův pestrý, romantický příběh se dočkal nudné, dvou-tří-barevné animace, mlynář a tesař prohrávají na celé čáře s ošklivou, neoriginální a umělostí počítačové animace ocejchovanou loutkařinou, byť ten nápad proložit oba příběhy a vytvořit tak opravdové vypravěčské utkání (končící nevyhnutelně fraškou a veřejným pobouřením), se mi moc líbil. Celkově jde o velice zajímavý počin, který najde pozitivní ohlasy jak v publiku dosud juvenálním, tak v tom odrostlejším (košilaté žertíky si holt cílovku vybírat nemusí), ale nejspíš nedosahuje kvalit předchozího počinu této skupiny ruských animátorů a britských producentů a herců, kterým bylo dvanáct Shakespearových her (“Shakespeare: The Animated Tales”), jimž animovaná forma překvapivě sluší.(16.5.2010)