foto

Imelda Staunton

  • nar. 9.1.1956 (60 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Imelda Mary Philomena Bernadette Staunton se narodila 9. ledna 1956 na severu Londýna. Její matka Bridie (za svobodna McNicholas) se živila jako kadeřnice a její otec Joseph Staunton se živil jako pomocný dělník při stavbách silnic. Oba její rodiče patří mezi první vlnu imigrantů z řad katolíků z irského okresu County Mayo. Její otec přišel do Londýna z vesničky Ballyvary a její matka z vesničky Bohola. Imelda Staunton navštěvovala stejně jako všechny dívky z katolických rodin katolickou školu La Sainte Union Convent School. Na této škole studovala od svých sedmi do jedenácti let. V roce 1985 se vdala za anglického herce Jima Cartera a v roce 1993 se jim narodila dcera Bessie. Její manželství stále úspěšně trvá až dosud.

Imelda Staunton se naučila herectví na Royal Academy of Dramatic Art. V jejích 20 letech pak přišla první herecká příležitost v divadle. V roce 1976 se totiž ujala v divadle Birmingham Repertory Theatre jedné z rolí v dnes už kultovní divadelní hře Samuela Becketta Čekání na Godota. Od té doby ztvárnila v několika různých divadlech na čtyři desítky zajímavých rolí a dostalo se jí také několika divadelních ocenění. Je trojnásobnou držitelkou ocenění Laurence Olivier Award, které je považováno za nejvyšší britské divadelní vyznamenání. Těch se jí dostalo na základě jejích hereckých výkonů v představeních A chorus of Disapproval (1985), The Corn Is Green (1985) a Into the Woods (1991). Na tuto cenu byla později nominována ještě jednou za výkon v roli slečny Adelaide v Guys and Dolls (1996). Je však také držitelkou ještě jedné divadelní ceny, a to London Critics Circle Theater Award, kterou získala v roce 1985.

Před kamerou se poprvé objevila v roce 1982 v jedné z epizod televizního seriálu BBC2 PLAYHOUSE. Její druhá role před kamerou přišla v tříhodinovém snímku COMRADES (1986). Během 80. let se pak objevila ještě ve čtyřech různých televizních seriálech. První větší role, kdy o sobě dala poprvé více vědět, přišla ve snímku PETROVI PŘÁTELÉ (1992). Od té doby se začala objevovat ve větších produkcích. Zahrála si roli Margaret v MNOHO POVYKU PRO NIC (1993), roli Charlotte v ROZUM A CIT (1995), zahrála si postavu jménem Maria ve filmu VEČER TŘÍKRÁLOVÝ (1996) a nechyběla ani ve snímku ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE (1998), kde ztvárnila roli Nurse. V roce 2000 pak přišla hlavní role ve filmu KRYSA, za kterou Imelda Staunton získala svou vůbec první nominaci na filmovou cenu. Ocenění Irish Film and Television Award však nezískala. I poté se samozřejmě nadále objevovala před kamerou, ale jedná se spíše o méně známé snímky. Její životní role však na ní teprve čekala.

V roce 2004 se Imelda Staunton objevila v hlavní roli filmu VERA DRAKE – ŽENA DVOU TVÁŘÍ. Zde si zahrála Veru Drake, ženu, která v Anglii 50. let nelegálně v utajení provádí potraty. Tento film jí zcela změnil život a dá se říct, že to je zcela jistě její životní role. Vždyť za tuto roli získala celkem 16 různých filmových cen a dalších 7 nominací na filmové ceny zůstalo neproměněno. Doma tak má díky této roli cenu BAFTA, British Independent Film Award, Chlotrudis Award, Evening Standard British Film Award, Cenu filmových kritiků z Chicaga, Los Angeles, New Yorku, Washingtonu, Toronta, Seattlu, Vancouveru, San Diega, Londýna a získala i Cenu národního společenství filmových kritiků. Ale těmi asi nejznámějšími a nejprestižnějšími cenami, které získala za tuto roli, je Evropská filmová cena a ocenění Zlatý lev z filmového festivalu v Benátkách. Z neproměněných nominací pak určitě stojí za zmínku dvě vůbec nejprestižnější americké filmové ceny. Imelda Staunton totiž byla nominována také na Zlatý glóbus a na Oscara. Bohužel však ani jedno z těchto ocenění nezískala. Každopádně se tato herečka velmi zviditelnila, a díky tomu začaly přicházet další role.

Z jejích dalších rolí už zmíním pouze dvě, kterých si všimla i kritika a za které si Imelda Staunton vysloužila další nominace na filmové ceny. V roce 2005 si zahrála matku v televizním filmu O MÉ RODINĚ A JINÉ ZVÍŘENĚ. Za tuto televizní roli se jí dostalo nominace na prestižní televizní cenu Emmy, kterou však neproměnila. A v roce 2007 přišel asi největší komerční úspěch. Této britské herečce totiž byla svěřena role jedné z největších záporných postav v příbězích o Harrym Potterovi. V pátém dílu, nazvaném HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD, si totiž zahrála první náměstkyni Ministra kouzel a zároveň novou učitelku Obrany proti černé magii Dolores Jane Umbridgeovou. A za tuto zápornou roli se jí dostalo velkého uznání jak z řad diváků, tak z řad filmových kritiků. Důkazem toho je, že za tuto roli si vysloužila nominaci hned na dvě ocenění. Tím prvním je ocenění Saturn Award, které uděluje americká Akademie sci-fi, fantasy a hororových filmů. A tím druhým oceněním je Cena londýnských filmových kritiků. Ani jedna nominace nebyla proměněna, ale fakt, že byla Imelda Staunton nominována za svou zápornou roli v tomto kasovním trháku hned na dvě ceny už naznačuje, že se jí tato role opravdu velmi povedla.

V roce 2006 se Imelda Staunton zařadila mezi největší britské osobnosti, jelikož se stala držitelkou Řádu britského impéria. Co se týče její současné herecké práce, tak tato herečka nezahálí. 30. března 2008 měl ve Velké Británii televizní premiéru její nový televizní snímek CLAY a 25. dubna 2008 měl kinopremiéru ve Velké Británii její nový snímek THREE AND OUT. Nyní pracuje na natáčení snímku A BUNCH OF AMATEURS, jehož premiéra je plánována na rok 2009. A všichni fanoušci Harryho Pottera jsou nepochybně zvědaví, jestli se tato herečka znovu objeví v této sérii. Již je jisté, že v šestém díle, který nyní vzniká, určitě nebude. Ale v sedmé knize se její postava vyskytuje, a má tam dokonce velmi důležitou úlohu, takže lze předpokládat, že Imelda Staunton si svou roli Dolores Umbridgeové zopakuje v sedmém díle. A nám nezbývá, než čekat a těšit se na to, v jakých zajímavých rolích a hereckých kreacích budeme moci tuto vynikající herečku v budoucnu vidět.

Jiří "freddy" Svoboda

Herecká filmografie

2017 Curse of The Buxom Strumpet, The
2016 The Canterville Ghost
2014 Pride
That Day We Sang (TV film)
Zloba - Královna černé magie
2013 Mouse and Mole at Christmas Time (TV film)
2012 Dívka (TV film)
Piráti!
2011 The Awakening
Velká vánoční jízda
2010 Další rok
Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
White Other
2009 Psychoville (TV seriál)
Zažít Woodstock
2008 Banda amatérů
Clay (TV film)
Dohoda je dohoda
2007 Cranford (TV seriál)
Harry Potter a Fénixův řád
How About You
Mezi řádky
Where Have I Been All Your Life?
2006 Provinilá srdce
Stíny minulosti
Žabákova dobrodružství (TV film)
2005 Kouzelná chůva Nanny McPhee
O mé rodině a jiné zvířeně (TV film)
Prstoklad (TV film)
Sen noci svatojánské (TV film)
ShakespeaRe-Told (TV seriál)
2004 Vera Drake - Žena dvou tváří
2003 Blackball
Jsem s tebou
Malá Velká Británie (TV seriál)
Rozverná mládež
Virgin of Liverpool, The
2002 Murder (TV film)
Ready
2001 Druhá míza
Jiný život
2000 Jack a fazole
Krysa
Slepičí úlet
1999 David Copperfield (TV film)
1998 Canterbury Tales, The (TV seriál)
Zamilovaný Shakespeare
1997 Ošklivé káčátko
Vzpomínáš si na mě?
1996 Pomsta Sněhové královny
Večer tříkrálový
1995 Adventures of Mole, The (TV film)
Is It Legal? (TV seriál)
Look at the State We're In! (TV seriál)
Občan X (TV film)
Rozum a cit
Sněhová královna
1994 Mole's Christmas (TV film)
Vraždit je snadné
1993 If You See God, Tell Him (TV seriál)
Mnoho povyku pro nic
Neopouštěj mě (TV film)
1992 Mužský rod (TV film)
Petrovi přátelé
1991 Antonia and Jane
They Never Slept (TV film)
1990 Englishman's Wife, The (TV film)
Up the Garden Path (TV seriál)
Yellowbacks (TV film)
1989 Sleeping Life, A (TV film)
1988 Thompson (TV seriál)
1986 Comrades
Screenplay (TV seriál)
Singing Detective, The (TV seriál)

Dokumentární

2014 That Musical We Made (TV film)
2010 Svět motýlů (TV film)
2009 Lanterna Magicka: Bill Douglas and the Secret History of Cinema
2007 Hidden Secrets of Harry Potter, The (TV film)
2006 Bill Douglas: Intent on Getting the Image
2003 Let's Write a Story (TV seriál)
1996 Animal Family, The (TV film)

TV pořady

2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
2013 Šálek čaje s Victorií Wood (TV pořad) - a.z.
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 Victoria Wood with All the Trimmings (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace