Reklama

Reklama

Dezertér

(seriál)
Jižní Korea, (2021–2023), 10 h 17 min (Minutáž: 41–64 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Mladý voják dostane za úkol pochytat dezertéry a odhalí přitom tvrdou realitu, kterou si každý nový branec musí na povinné vojně protrpět. (Netflix)

Recenze (18)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Desátníku Hane. Ještě mi tvrď, že se změní celá armáda.“ „Může se to stát. Můžeme něco změnit.“ „Víš, jaký používáme ešusy? Víš, co je na nich vyrytý?“ „Co?“ „Je tam 1953. Používaly se za korejské války. Nevymění ani posraný ešusy.“ Ide o seriál, ktorý by sme mohli skrátene nazvať dráma z vojenského prostredia, ale bez výbuchov, špionáže a prestreliek. Je skôr sondou do duše vojaka, s dôrazom na ľudský aspekt. Po tretej časti to vyzeralo, že pôjde o šesť nezávislých príbehov a hlavne tretí na mňa pôsobil naivne a nebavil ma. Ale je potrebné uvedomiť si, že v Južnej Kórei je vojenská služba povinná. Potom je vhodné aspoň trochu stotožniť sa s týmto exotickým jazykom (to sa mi stalo už aj pri iných filmoch z Južnej Kórey), ktorý zvukovo pôsobí ako keď je niekto neustále podráždený. Navyše, asi bude viac oslovovať mužskú časť publika. Už len dopĺňam, že som rada, že som sa nenechala odradiť a dopozerala ho dokonca, lebo nakoniec to stálo za to. Dozviete sa, ako vyzerá život na vojenskej výcvikovej základni. Prečo vojaci utekajú a ukrývajú sa. ()

mrtvej pes 

všechny recenze uživatele

Zase jednou šťour do ututlaných koutů korejské šikany a hierarchie, konečně jednou zasazený jinam než do střední školy. A ze kterého se Korejci stejně nepoučí, ale budou na to čučet a zuřivě komentovat. Dobře odsýpající děj, klaďasové nejsou nudní a neslano-nemastní, záporáci by si u nás sice asi tolikrát neškrtli, než by je někdo usadil a sešrouboval do kulatý krychle, ovšem v pevně strukturované já nahoře ty dole společnosti Koreje jsou uvěřitelní. A pak nejde neocenit špeky, které hrdinův kámoš neustále pronáší. Za mě jo. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

nenápadný seriál,který je na korejské poměry až zvláštně umírněný a nedočkáme se tak typických emočních přehrávání,což je fajn.Chvilku sice trvá,než se D.P. dostane pod kůži,ale když už se jí povede zaháčkovat,pak nepustí až do konce a poslední dva díly vyženou hodnocení ke slabší čtyřce.Celkem škoda,že toho prostoru nakonec není moc a krom chytání dezerterů se nejde víc do hloubky u problémů se šikanou...70% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Mě by fakticky zajímalo, jestli někdy Korejci ve své tvorbě dokáží šlápnout vedle. Jakože ale úplně. Prostě vyplodí něco, za co by se ve výsledku styděli. Jenže doposud jsem na nic takového nenatrefil...Dezertér se věnuje zajímavému a dosti ožehavému tématu: šikaně během povinné vojenské služby. Autoři to ale vymysleli velice chytře. Ono totiž spojili tento závažný námět společně s komediálními prvky, kterých během sledování najdete mnoho (na papíře to možná vypadá zvláštně, ale opak je pravdou...ono to ve výsledku funguje). Šikana je zde vyobrazená místy dosti naturalisticky, až se člověk nediví, že někomu méně psychicky odolnému poté v hlavě přepne a následně něco provede. Jak se stalo tady (a že to bylo pořádné přepnutí). Druhá řada se spíše věnuje otázce, jak tyto společensky a mediálně dosti sledované kauzy během soudních procesů uchopit. Takže ano, Dezertér přišel s něčím novým. A uspěl. A to na plné čáře. Fakticky jen zírám. Za mě dávám 8/10 ()

mata77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na kórejské pomery je D.P. slušne natočená miniséria. Dej je svižný, striedavo prechádza z jednej emócie na druhú, pričom ma miestami dokázal rozosmiať prvkami grotesky, aj prekvapiť odviazaným scenárom a určitým spôsobom aj šokovať dramatickými scénami. Zásluhu na mojej spokojnosti má určite aj fakt, že dej neobsahuje v podstate žiadnu omáčku, 6 epizód bolo akurát dosť. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (3)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)
  • Poté, co vejde Han Ho-jol (Gyo-hwan Koo) do místnosti na základně, nechá přivřené dveře. Později jsou ale otevřené dokořán. (Duoscop)
  • D.P. je zkratka pro Deserter Pursuit – pronásledování dezertérů. (Gwin)

Reklama

Reklama