Reklama

Reklama

Příroda

(festivalový název)
Trailer
Francie / Arménie, 2020, 63 min

Obsahy(1)

Snímek arménského filmového génia Artavazda Pelešjana, jenž vznikl po sedmadvacetileté odmlce, je komplexním eposem pojednávajícím o velkoleposti a zničující síle přírody. Film je složený z černobílých záběrů zobrazujících destruktivní přírodní úkazy – povodně, hurikány, sopečné výbuchy či tornáda. Místy až děsivé výjevy doplňuje symfonický či operní hudební podkres. Celek vytváří monumentální uměleckou mozaiku vykazující znaky Pelešjanovy slavné distanční montáže. Prostřednictvím této metody nás poetické dílo konfrontuje s malostí lidstva a rozbíjí naši iluzi o tom, že člověk dokáže přírodě poručit. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

První (!) dlouhý Pelešjanův dokument ukazuje řádění živlů, proti nimž je člověk bezmocný. Napřed vidíme klidnou vznešenou velebnost horských štítů pod sněhem, náhle vybuchne sopka, pak se rozbouří moře a lidé i s auty prchají, ale ono je dožene a zabíjí. Nakonec se ukáže slunce a moře. Další výrazný Pelešjanův film. ()

Dedincan 

všechny recenze uživatele

Nejak takto môže vyzerať, keď sa rozvadia Otec Boh a Matka Zem. Snehy, vetry, ohne, vody - to všetko nám naša krásna príroda prináša v tvorivom i ničivom zmysle. Tento film odhaľuje tú druhú tvár. Na svoje by si tu prišiel nejeden fanúšik katastrofických filmov. Zas raz však platí: načo pozerať negatívne filmy, ak realita je ešte horšia? Úchvatná a hodná rešpektu. To je naša Príroda. Nemusí vás odrádzať zobrazenie v čiernobielej, bez neho by ste neobjavili úžasné kontrasty. Nemusí vás odrádzať, že ju nenájdete vo svojom obľúbenom jazyku. Príroda hovorí vlastným jazykom i s občasným dobre vybraným hudobným sprievodom či zvukom sirén a ľudskej paniky. Nemusíte sa báť Prírody, je dobrá proti stresu. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama