Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Archivář dostane za úkol dát do pořádku sbírku poškozených videokazet a zjistí, že je filmařka natočila během vyšetřování nebezpečné sekty. (Netflix)

Videa (6)

Trailer

Recenze (184)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Archive 81 je k mému údivu příjemné překvapení. Mysteriózní záležitost bez známých herců, tvůrců, ale s Jamesem Wanem v roli producenta, což ale nutně nezaručuje kvalitní podívanou. Tvůrci to ale přesto tak nějak zvládli. Na základě nějakého podcastu, který je zřejmě v USA populární, vytvořili samostatný seriál, u kterého mi osobně přišlo, že se hodně inspiruje světem H. P. Lovecrafta, což já osobně vždycky rád ocením. Škoda ale, že v těch osmi dílech umí být seriál poměrně dost zmatečný. Občas překvapí nějakou super solidní scénou s výbornými zvukovými efekty nebo hutnou okultistickou atmosférou, ale vzhledem k prolínání tří časových linek dokáže divákovi i pěkně zamotat hlavu. Navíc do poloviny seriálu jsem pořádně nevěděl, co se tu vlastně děje, abych čtvrtej díl trošku prozřel a dál se nestačil divit. I tak mě druhá série láká. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Horor, z kterého doslova hučí v hlavě. Cool sound design od znělky až po samotný “The Visser Ritual”. Pokaždé, když dojde na broukání není z toho dobře po těle. Odkrývání příběhu pomocí restaurování série kazet si už Netflix ozkoušel na 13 Reasons Why a i v tomhle případě se z archivu těžko odchází. V úvodu se to tváří jako Candyman. Zkoumání bytového komplexu a tamních obyvatel v New Yorku přináší celou řadu bizarních událostí. Dojde i na epizodu vystřiženou jak ze Záhadného sídla Bly. A trochu víc se tu sází na podobný koncept jako ve Stranger Things, takže to vyústění je celkem ploché. Uvidíme, jak dlouho bude tohle citování sebe sama Netflixu procházet. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vydařená “binge watch” hororová záležitost spoléhající na pomalé budování atmosféry a propracované charaktery. Archive 81 se mi velmi líbil v počátku, kdy spolu s hlavním hrdinou pomalu rozkrýváme tajemství starých videopásek, pročež právě zde je celková atmosféra vystavěná vážně hodně kvalitně. Bohužel, zhruba v polovině začne převládat více fantasy, potažmo sci-fi prvků, což mi k vyznění prvních čtyř dílů upřímně moc nesedlo. Avšak i přes tento detail se stále jedná o povedený hororový zářez kombinující mystično, okultní spolky a jiné dimenze. Archive 81 byste tedy určitě neměli minout, jelikož vážně stojí za Váš čas. Skvělá práce! (Netflix) ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Sedlo mi to hodně. Má to ty moje oblíbené propriety v hororovém žánru: -tajemná nahrávka odhalující děsivé události v minulosti -tajemná sekta snažící se vyvolat boha/démona -jiné dimenze a časoprostor -mírný retro feeling díky VHS nahrávkám Velké mínus: končí to cliffhangerem a stále zůstává plno otázek nezodpovězených, ale ty hlavní jsou vysvětleny. Velké plus: myslím, že v celé sérii není ani jedna lekačka (taková ta doprovázená hlasitým zvukem, že se člověk lekne automaticky). Celé to sází na neskutečně hutnou a temnou atmosféru podbarvenou právě  hudbou, která je ale rovnoměrně užitá po celé délce epizod a nikde nevyčnívá. Design démona, nebo co to je, taky parádní, když se vidí už plně v posledním dílu. Tohle měla být limitovaná série s řádným závěrem ve stylu H.P. Lovecrafta a byl by to kult! 8/10 ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Šílená sekta, tajemný dům, duchařské seance, devadesátky, dvacátá léta, ztracený snuff film, démoni, čarodějnice, tajemný korporát, záhadné požáry ... ani jsem se nestačil divit, co všechno se do těch osmi dílů vešlo, aniž by se z toho stal nesouvislý mišmaš. Prakticky nešlo se od toho odtrhnout. Atmosféra opravdu výborná. Cítil jsem v tom decentní vlivy Rosemary, Stranger Things i Twin Peaks. ____ Prvních sedm dílů byla pecka, závěr toho posledního to celé trochu zazdil. I tak ale je Archiv 81 pro mě výjimečný seriál. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Natáčanie seriálu prebiehalo v pensylvánskom Pittsburghu. (Real Tom Hardy)
  • Kamera Fisher Price PXL2000, která nahrávala na audiokazety, byla vyrobena v roce 1987 a v prodeji vydržela pouhý rok. Vyrobeno bylo 400 tisíc kusů a prodávaly se za pevnou cenu 179 amerických dolarů. (NiWi)
  • V epizodě je zmíněno, že Melody (Dina Shihabi) vezme Jess (Ariana Neal) v sobotu ráno ke svému psychologovi. Následně Dan (Mamoudou Athie) vyhledá kazetu se záznamem sezení s datumem 16. 3. 1994, což však není sobota, nýbrž středa. (Petr.Mo.3745)

Reklama

Reklama