Reklama

Reklama

36. komnata Shaolinu

  • Česko 36 komnat Šaolinu (více)
Trailer

VOD (1)

V 15. století ovládali velkou část Číny Mandžuové. Čínský národ byl krvavě potlačován. Student Liu Ju Té je přesvědčen, že národ má šanci se ubránit jedině když bude ovládat bojovou techniku sha-olinských mnichů. Po dobrodružném útěku z Kantonu se dostává do odlehlého kláštera. Je přijat do řádu a po počátečních těžkostech projde všemi 35 komorami různých stadií techniku kung fu. Jako mistr všech bojových technik se Liu vrací do Kantonu a dává se do boje s nenáviděnými Mandžuy. V divokém souboji pokoří jejich vůdce Tien Taa a zakládá 36. komoru, která má národ vést k odboji… (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

anais 

všechny recenze uživatele

Snad nejslavnější film Shaw brothers. I přes jeho kultovní status si myslím, že SB natočili daleko lepší filmy (co se výpravy, ale i soubojů týče). 36 komnat Shaolinu je však ryzím příkladem filmů, v nichž se mladík musí naučit ovládat nejen vlastní tělo, ale i vlastní mysl, teprv potom se smí vydat na cestu pomsty. A jako takový má tento film nesmazatelné místo v dějinách kung fu filmů. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pred 30timi rokmi, bol tento hit vo VHS svete pojmom. Vtedy publikum na kvality až tak nehľadelo ( aj keď tento snímok bol jedným z tých najlepších easternov ), išlo o to spoznať dosiaľ nepoznané ( resp. nepoznané až v takom rozsahu ). 36. KOMNATA je skvelou symbiózou výcvikového kung-fu a revenge fláku. ()

Reklama

salfa72 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších kung fu filmů, který jsem kdy viděl i přesto, že v něm není tolik kung fu soubojů, jako v jiných kung fu filmech a spíše se věnuje tréningu bojového umění, jde o jeden z mála filmů, který viděli i ti, co se běžně o asijskou kinematografii moc nezajímají. Slavný akční choreograf a režisér Lau Kar-Leung obsadil do hlavní role mnicha San Te svého adoptivního bratra Gordona Liu, což se s odstupem času ukázalo jako skvělý tah. Hlavního padoucha generála Tien Ta si zde zahrála ikonou tohoto subžánru Lo Lieh, v menší roličce mlynáře šestky se na konci filmu objeví další známý herec Wang Yu, v roli generála Yina (kterého popraví na začátku filmu) se představil další člen z hereckého klanu Lau (Lau Kar-Wing). ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Když jsme byli malí, shaolinští mniši z tohoto filmu byli pro nás jedni z nejúžasnějších hrdinů. Tenkrát jsem se nestaral o to, že herci jsou horší než ochotníci z Horní Dolní a scénář je nasazen tím nejtupějším způsobem na schéma Ponížení -> Trénink - > Pomsta. Však jsem také veškerý děj po těch letech zapomněl. Ale jednotlivé komnaty Šaolinu a scény, ve kterých bojoval hrdina s trojdílnou tyčí, ty mi utkvěly v paměti velmi živě, asi už navždy. Budiž to bonusem k hodnocení jinak chatrného a papundeklového filmu, že se dokázal takhle silně otisknout do klukovské duše. Slabé ***. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že nenávratně minuly doby, kdy by mě zrovna tenhle film přivedl do extáze. Děj dle očekávané šablony, akční scény vymakané ... ale celek je z dnešního pohledu trochu mimo - nedá se brát moc vážně a s hlavním hrdinou ani jeho spolubojovníky jsem se při nejlepší vůle nedokázala ztotožnit. Ke 4* jsem se musela chvíli přemlouvat ... a nejsem si jistá, jestli si to ještě nerozmyslím. Přitom existují filmy stejného ražení - stejně neskutečně naivní, a třeba i méně propracované a promyšlené - které mají takový náboj a atmosférou, že svoje kouzlo ani po letech neztratily. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • V Česko-Slovensku bol film prvýkrát distribuovaný na VHS v skrátenej verzii (cca 82 min), ktorá neobsahovala scénu v 1. komnate, zábery so symbolom svastiky a ani niektoré ďalšie scény. (Piri)
  • Prvé české znenie z roku 1991 (voiceover, nie dabing) bolo nahrané pôvodne cez nemecký dabing s nemeckými titulkami, nie na pôvodné znenie v čínštine a účinkovalo v ňom iba pár dabérov, ktorí dabovali hneď viacero postáv naraz. Prvého českého dabingu sa dočkal až po digitalizácii v roku 2004. (Piri)
  • Navzdory anglickému názvu filmu (Shaolin Master Killer – Šaolinský zabiják) je představa usmrcení člověka pro skutečného Šaolinského mnicha nepřijatelná. (HellFire)

Reklama

Reklama