Reklama

Reklama

Augustus a Lívia: Láska, moc a meč

(TV film)
  • Rakousko Universum History: Augustus und Livia - Liebe, Macht und Schwert (více)
Rakousko, 2021, 45 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Historikové mu přezdívali Řezník, přesto vstoupil do dějin coby císař mírotvorce. A po Augustově boku stála žena, jež byla vzorem ctnostné římské manželky, ovšem neváhala potřísnit si ruce krví... Oktavián, později první římský císař Augustus. S pomocí svých vojsk se probojoval k moci. Své konkurenty převyšoval chytrostí a bezohledností. Přesto za vlády tohoto muže začíná období rozkvětu Římské říše. Moc mu pomáhá upevňovat i jeho ctižádostivá žena Lívia, která mu byla rádkyní a důvěrnicí. Jejich manželství zůstalo bezdětné, přesto se mezi jejich potomky z předchozích manželství rozhořel krvavý boj o následnictví. Na straně jedné Lívia a její syn Tiberius, na straně druhé Augustova jediná dcera Julia, jež přivedla na svět tři právoplatné vnuky císaře. Která z žen vyhraje a přiměje vladaře, aby jejímu synovi přenechal řízení Římské říše? Uspět může jen ta, která se nezalekne vražd. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Chabé herecké dokrútky a aj niektoré hodnotenia ako: "Žien sa nikto na názor nepýtal!" To je fakt, že prekvapivé, to by na Rimanov spred 2000 rokov nikto nepovedal! Inka je to taký Augustov životopis, od Caesara po smrť v prekvapivo vysokom veku a po 52 rokoch manželstva, čo aj u Rimanov bol zázrak, nieto ešte dnes! Čo v dokumente ale opomenuli je fakt, že bola to veru dobrá manželka, keď Augustovi sama do postele vodila mladé dievčatá, ktoré mal zbavovať panenstva. Augustus bol totiž známym cudzoložníkom, brával si ženy aj za prítomnosti ich vlastných mužov počas hostiny do svojej izby, aby sa potom po istej chvíľke bez rozpakov vrátil späť za stôl. Takisto usporadúval „hostiny dvanástich bohov“, kde nešlo o nič iné ako o sexuálne orgie šiestich žien a šiestich mužov preoblečených za rôznych bohov, on sám za Apolóna. Aj takýto bol obdivovaný cisár, ktorý sám o sebe povedal: „Prevzal som mesto z tehál a ponechal som ho z mramoru.“ ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Možná, že tento dokument nebyl až tak hrozný, jak naznačuje mé hodnocení. Každopádně to moje zklamání nějak musím reflektovat. Chápu, že do třičtvrtěhodinové stopáže se nemůže nacpat veškerý aspekt Augustova života. Zde se však znatelně přeskakovalo mezi události, zjednodušovalo a vynechaly se jinak podstatné okolnosti související s osobou prvního římského principa. Prostě tohle ne... ()

Reklama

Galerie (21)

Reklama

Reklama