Reklama

Reklama

Poslední přírodní ráje

(seriál)
  • Francie Merveilles de la nature (více)
Francie / Brazílie, 2021, 6 h 4 min (Minutáž: 52 min)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Naše planeta oplývá přírodními poklady dechberoucí krásy opředené tajemnem. Geologické síly vytvořily krajiny, podnebí a příroda zase pozoruhodnou členitost, jedinečné biotopy, útočiště fascinujících rostlin a živočichů. (Česká televize)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (4)

Vodopády Iguaçu - pokladnice biodiverzity (2021) (E01) 

Dokument na České televizi o jedné z nejbohatších biodiverzit v Jižní Americe. Vodopády velmi přitahuji z neznámého důvodu turisty. Místní domorodci pečují o les kvůli tradici předků, takže jim tam nemohou vlítnout japončíci s motorovkama. Devadesát procent původního Atlantického lesa, který byl dvakrát větší než Francie bylo odlesněno a ponechán byl jen u vodopádů, které vydělávají prachy od 2,5 milionu turistů ročně. Zvířata tu přežila proto, že je turisté chtějí vidět a jsou výdělečná. 80% procent vodopádu je na argentinské straně a 20% na straně brazilské. ()

Divoké Bissagoské ostrovy (2021) (E02) 

Prekrasny raj. Nebylo vysvetleno jak to, ze zde homo economicus dosud neudelal ekocidu. ()

Cano Cristales – přírodní unikát (2021) (E03) 

Přehlídka zvířat a typů biotopů krajin této rozsáhlé oblasti. Líbil se mi nížinný vodní les a jezero Ticha. I zde je tato kolumbijská oblast ohrožena odlesňováním. Naštěstí si místní homo economicus uvědomil, že více prachů vydělají zachováním přírody na turistech, než úmorným zemědělstvím.  Nad krajem visí také hrozba těžby ropy, po níž by se krajina za patnáct let, kdy by se těžba ukončila, změnila poušť, jak ji známe třeba ve Skotsku v důsledku mléčného hospodaření. Dalším nebezpečím pro přírodu je návrat vojenské Guerrily. Koordinátor natáčení by za dva mesíce po jeho dokončenčí zavražděn. Dokument na České televizi. ()

Jezero Kaindy – klenot kazašských hor (2021) (E06) 

Každý takovýto dokument o oblasti, kde je činnost člověka zakázána potěší, i když jde o ekonomicky nevyužitelnou kamennou pustinu, kde jsou jen pytláci. Podvodní záběry jezera jsou pěkné. Poměrně hodně prostoru dokument věnuje všudypřítomným změnám klimatu a jejich zhoubným důsledkům. Párty už skončila a život na dluh příštím generacím už nebude možný. Dokument na České televizi. ()

Reklama

Reklama