Reklama

Reklama

Andaluský pes

  • Francie Un chien andalou (více)
Krátkometrážní / Experimentální / Fantasy / Psychologický
Francie, 1929, 16 min

Obsahy(1)

Při psaní scénáře si Luis Bunuel a Salvador Dali dávali záležet, aby nic ve filmu nebylo racionální. ANDALUSKÝ PES je 16 minut bizarních a surrealistických výjevů, které mohou, ale taky nemusí, něco znamenat. Ženské oko je rozříznuté vejpůl, muž za sebou táhne dva velké klavíry, na nichž jsou mrtví oslové a živí kněží, v díře v dlani se objeví množství mravenců... Surrealismus 20. let dominoval zejména ve výtvarném umění a v literatuře, teprve tímto kratičkým snímkem, na první pohled pouhou provokativní hříčkou, vstoupil i do hájemství filmu. Příznačná je zvláštní, jakoby halucinační atmosféra, která vytěsňuje potřeby vázat vyprávění do úměrných příčinnostních vazeb. Nad groteskní stylizací však vítězí bizarnost někdy až hrůzná - počínaje úvodním záběrem s rozřezávaným okem a konče pověstnou scénou, kdy mladík chtěje se dostat ke své milence táhne dva klavíry, na nichž spočívají mrtvá dobytčata, potřísněná krví a výkaly. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

zorz

zorz (hodnocení, recenze)

takže ve skutečnosti oko z krávy? kdo ví, jestli tím výběrem zvířete autoři nechtěli taky něco sdělit :-))

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

16 minut fantazie a volných asociací mne na chvíli vystrčilo z reality.A zase jsem do ní, žel Bohu, musel nazpět.Snít a prožívat anebo naopak? Vzniklo to cca 5 roků po Bretonově manifestu a je to velice silné, a taky velice individuální.

Straylight

Straylight (hodnocení, recenze)

pokud mě chtěli vyděsit (oko) a znechutit (zdechliny na klavíře), tak se jim to povedlo ;-)

Sluganda

Sluganda (hodnocení, recenze)

@Eodeon: Projekt 100 má v logu ilustraci právě tý scény s okem a břitvou tak to snad stačí :) Navíc je to přece jen krátkometrážní filmeček ...

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

Gianni_B: Jo, jasně. Já jsem si jen vzala k srdci poslední větu Tvého příspěvku. Jinak chápu. A konečně mě napadlo podívat se přímo do scénáře. A píše se tam: "Ostří břitvy vniká do oka mladé dívky a rozřezává je." No, jak říkám, je to jedno.

Gianni_B

Gianni_B (hodnocení, recenze)

Ony: Já jsem tě svým příspěvkem ani nechtěl nijak napadat, jenom jsem chtěl sdělit svůj názor, že oko nebylo rozříznuto nejen při natáčení, ale ani ve fiktivní rovině filmu, pouze v představě toho muže stojícího na balkóně. A rozříznutí zvířecího oka je tam IMHO pro navození nějakého divákova pocitu... Já osobně jsem ochoten přijmout, že to má představovat oko oné ženy, i když se mu nepodobá. Interpretací může být pochopitelně spousta.

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

Gianni_B: No, mně je samozřejmě jasný, že by při natáčení neřezali lidské oko. Šlo mi hlavně o to, jestli to zvířecí mělo vypadat jako lidské nebo jako zvířecí. Protože pokud by mělo vypadat jako lidské, tak to jako nic moc... Ale smířila jsem se s tím, že u tohoto filmu je všechno jedno.

Gianni_B

Gianni_B (hodnocení, recenze)

Dle mého názoru ten člověk pozoruje ten "obláček sunoucí se přes lunu v úplňku" a napadne ho asociace s rozřezáváním oka, takže ani v reálném čase filmu se oku nic nestane, je to pouze představa toho muže stojícího na balkónu. A myslel jsem, že fakt, že ve skutečnosti je rozříznuto oko zvířecí, je všeobecně známý...

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Ony : No to víš že kvůli tomu filmu nikdo o oko nepřišel :-)  Jsem si to včera poprvé pustil a zatím nevím co si o tom mám myslet.

Hydroxid

Hydroxid (hodnocení, recenze)

Zatímco obláček se sune přes lunu v úplňku, ostří břitvy muže, stojícího na balkónu, vniká do oka mladé dívky a rozřezává je. Naše lenivá mysl, která se smiřuje se všemi zrůdnostmi po celém světě, je opravdu vystavena těžké zkoušce, když nesneseme na plátně obraz ženského oka rozříznutého břitvou. Cožpak je to snad strašnější než pohled na mrak zakrývající lunu v úplňku?

 (hodnocení, recenze)

ve srovnání s jinými filmy si tento pouštím velmi čast

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

Fabienne: Díky, díky. Už můžu v klidu spát. No, Simone Mareuil se údajně upálila na náměstí.

Fabienne

Fabienne (hodnocení, recenze)

Ony: Záhada je vyřešena jedním mrknutím na wikipedii, kde se píše: "The eyeball being sliced is in fact a cow's eye." více zdemimochodem se tam i píše, že oba hlavní herci spáchali následně sebevraždu...

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

No, stejně mi připadá, že to, co se nakonec krájí, se až příliš liší od oka té slečny, proto jsem začala pochybovat, jestli to nebyl záměr a nedochází tam k nějaké metamorfóze třeba . . .

Davered

Davered (hodnocení, recenze)

Ony: Někde jsem četl, že to bylo vajíčko. Jako ženské oko to myšleno bylo, viz třeba zdejší plakát.

Přemek

Přemek (hodnocení, recenze)

Já vím, klasika.. Ale mne to nijak neuchvátilo. Jako bořitelé tabu dobří, jako tvůrci jen provokativní, nic víc..

Ony

Ony (hodnocení, recenze)

Mám už delší dobu jeden problém. Všude se píše, že je v Andaluském psovi rozříznuto ženské oko. Ale ať se koukám jak se koukám, tak to rozříznuté oko vůbec ženské není. No, je mi jasné, že by to pro herečku byla dost velká obět:-) Ale kdyby šlo o krájení lidského oka, přece by se to dalo nějak přesvědčivě udělat. Co to tam teda vlastně krájí a bylo to vůbec myšleno jako lidské oko? Nezdá se vám, že je obrovská škoda, že se v souvislosti s tímto filmem spoileruje na každém kroku?

TaxiDriver

TaxiDriver (hodnocení, recenze)

Eodeon: Vím, vždy jsem to, před nedávnem viděl a poradil jsem hobitovi, kde a co jak, a by to měl také, to jsem, ale hodný, že? ...

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Reklama

Reklama