Reklama

Reklama

Tajné bunkry

(seriál)
  • Česko Tajemné bunkry (více)
Německo, 2020, 2x53 min

Režie:

Lutz Rentner

Obsahy(1)

S bunkry se i dnes můžeme setkat jako se všudypřítomnou realitou: v různých částech Evropy jich dohromady najdeme stovky tisíc. Většina jich je ze železobetonu. Nejstarší betonové opevnění pochází z doby před první světovou válkou, kdy bylo třeba podstatně zesílit konstrukci starých cihlových pevností z 19. století na obranu proti střelám schopným prorazit i pancíř. Na základě zkušeností ze zákopové války, typické pro první světový vojenský konflikt, se mnoho poválečných vlád v Evropě rozhodlo pro vybudování rozsáhlého systému pohraničních bunkrů – zamýšlených jako souvislá, nedobytná a neprorazitelná obranná linie. Z kdysi nepřístupných zón jsou dnes ruiny nebo mementa němě připomínající tragédii ozbrojených bitev i studené války. Ve dvou dílech seznámíme diváky s historií osmi tajných bunkrů a jejich nejdůležitějšími architektonickými charakteristikami. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nebyly všechny bunkry zcela tajné. Ty v Albánii jsou celkem veřejné. A pokud jich je v Evropě tolik, ve světě jistě také nějaké budou, skoro by si zasloužily vlastní seriál. Každopádně historie uvedených mi přišla zajímavá, škoda, že mezi nimi nebyl žádný český. Těch pozoruhodných je totiž v naší zemi víc než dost. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najviac bunkrov postavil Adolf Hitler, kým sa neobjavil Enver Hodža. Paranoidný albánsky diktátor postavil odhadom až 200 000 malých bunkrov zo železobetónu... https://dokumenty.tv/tajne-bunkry-komplet-1-2-dokument/ ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama