Reklama

Reklama

Jak továrny změnily svět

(seriál)
  • Austrálie How Factories Changed the World (více)
Austrálie / Německo, 2020, 5x50 min

Režie:

Mike Kenneally

Obsahy(1)

1. Auta:  Auto je ztělesněním pokroku, svobody, individuální mobility a má trvalý vliv na masový způsob výroby zboží... Od doby první automobilové montážní linky, kterou zavedl Henry Ford, až po současnou metodu Just-in-time aplikovanou v automobilce Toyota byla a stále je výroba automobilů na špičce vědeckého vývoje a automatizace. Naše závislost na autech a přes ně na ropě určovala politiku dvacátého století a určuje ji dodnes. Spolu s auty bylo nutné vytvořit rozsáhlou síť silnic, které mění tvář naší planety. Masová výroba z aut udělala předmět, který si může dovolit koupit každý. Auta představovala jednu z prvních velkých kulturních a technologických změn světa po průmyslové revoluci a díky ní se technologie staly dostupnějšími než kdykoli dříve.
2. Zbrojní průmysl: Stroje sloužící modernímu vedení války představují vrchol vynalézavosti, a to nejen v oblasti konstrukce, ale i výroby... V tomto dílu se ponoříme do složitého světa výroby zbraní. Od široké palety tovární výroby potřebné k tomu, aby zásobovala početné armády, které jsou rozmístěny daleko od sebe, až po rozvoj výroby zbraní jako průmyslového odvětví a obrovský vědecký a společenský pokrok, jehož hnací silou toto odvětví je. Jde o neuvěřitelně výnosné odvětví. Celosvětový obrat obchodu se zbraněmi a vojenskými službami každoročně dalece překračuje 400 miliard dolarů. Protože stále více válek je vedeno prostřednictvím průzkumu a leteckých operací, je plánován další růst tohoto mohutného odvětví. Továrny jsou pro tento růst nezbytné. Vyrábějí všechno od munice, zbraní, výstroje a výzbroje, těžkého dělostřelectva, obrněných transportérů, tanků, stíhaček, dálkově naváděných střel, letadlových lodí, až po složitou robotiku používanou k rozmístění vojska a techniky.
3. Vzhůru do nebes: Ve 20. století se lidé vznesli do oblak, vzduchem překonali velké vzdálenosti a celé kontinenty, aby se nakonec dostali až do kosmického prostoru... Toto je příběh o tom, jak se pozoruhodné stroje, které nás dostaly na vzdálená místa, vyrábějí. Podrobněji se podíváme, jak jsou jedny z nejmohutnějších a nejvýkonnějších strojů na světě sestrojeny. Nahlédneme do úžasného světa letecké výroby. Všechna letadla od Boeingu až po Airbus se přepečlivě kompletují v továrnách patřících mezi největší na světě z dílů, které jsou pro ně dodávány z různých koutů světa. Základem je přesnost, a to jak v projektové oblasti, tak ve výrobě. Budeme sledovat, jak vzniká letadlo, od továren, které v nejrůznějších zemích vyrábějí jednotlivé, vysoce specializované díly, až po obrovské závody, kde se všechny tyto díly smontovávají dohromady, až vzniknou obrovské kovové stroje, které odolají i kosmickým podmínkám.
4. Sériová výroba: Továrny jsou rozhodujícím faktorem ve všech aspektech rychlého rozvoje konzumního stylu života. Od jídla, které máme na talíři, až po telefony, které držíme v ruce, nebo oblečení, které nosíme... V tomto díle obrátíme pozornost k výrobkům, které spotřebováváme a odhazujeme v každodenním životě. Díky rozvoji továren jsme dnes zásobováni potravinami, zbožím sloužícím našemu pohodlí, luxusní i rychloobrátkovou módou. Rychlost a relativně nízká cena automatizované výroby rovněž znamená, že je nám dostupné větší množství zboží než kdykoli jindy. Posunuli jsme se od zakázkové výroby k výrobě standardizované, od lidového zboží ke zboží pro náročnější zákazníky. Továrny chrlí zboží v obrovském množství. Když výrobu zboží, jeho spotřebu a obrat extrapolujeme na více než 6 miliard lidí žijících na naší planetě, dostaneme neuvěřitelná čísla.
5. Budoucnost: Moderní továrny jsou produktem pozoruhodných pokroků ve vědě a technice. Od dob předcházejících generací se změnily k nepoznání... V tomto dílu se zaměříme na budoucnost a položíme si otázku, kam se velkovýroba v továrnách posune a jak budou továrny v budoucnu vypadat. V 19. století byli dominantní silou, která poháněla výrobu, sami lidé. Dnes jsou továrny čím dál více osazovány roboty, které vykonávají automatizované činnosti dříve zastávané lidmi. Od zavedení prvních robotů v sedmdesátých letech minulého století, nahradila robotika v továrnách dělníky při vykonávání řady opakujících se nebo nebezpečných úkolů, ohrožuje ale také pracovní místa na montážních linkách. Ať už to bude k horšímu nebo lepšímu, strojová automatizace už tu s námi bude nadále. Špičkové technologie a nová výrobní věda slibují, že továrny zítřka budou naprosto odlišné, a budou proto vyžadovat nový přístup jak k jejich zařízení, tak i k pracovní síle. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem díl Sériová výroba. Pro mě neokoukané téma. Stejne tak dil Vzhuru do nebes. V prvnich poruchovych prodouvych letadlech pro prepravu cestujicich s prehrivajicim se plastem pri rychlosti 800 km za hodinu mohli litat jen silenci. Navsteva megatovarny Boeingu s tricetitisici zamestnanci ve trech smenach a milionem zarivek osvetleni je impozantni. Jde o vedecky prehled technickeho vyvoje (napr.rakety bombardujici Londyn) bez historickych souvislosti. Díl Budoucnost pojednává o průmyslu 4.0. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Přesně ten tip průměrného dokumentu, který je na každodenní téma věcí kolem nás, ale vlastně je to hrozně zajímavé. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama