Reklama

Reklama

Jak továrny změnily svět

(seriál)
  • Austrálie How Factories Changed the World (více)
Austrálie / Německo, 2020, 5x50 min

Režie:

Mike Kenneally

Obsahy(1)

1. Auta:  Auto je ztělesněním pokroku, svobody, individuální mobility a má trvalý vliv na masový způsob výroby zboží... Od doby první automobilové montážní linky, kterou zavedl Henry Ford, až po současnou metodu Just-in-time aplikovanou v automobilce Toyota byla a stále je výroba automobilů na špičce vědeckého vývoje a automatizace. Naše závislost na autech a přes ně na ropě určovala politiku dvacátého století a určuje ji dodnes. Spolu s auty bylo nutné vytvořit rozsáhlou síť silnic, které mění tvář naší planety. Masová výroba z aut udělala předmět, který si může dovolit koupit každý. Auta představovala jednu z prvních velkých kulturních a technologických změn světa po průmyslové revoluci a díky ní se technologie staly dostupnějšími než kdykoli dříve.
2. Zbrojní průmysl: Stroje sloužící modernímu vedení války představují vrchol vynalézavosti, a to nejen v oblasti konstrukce, ale i výroby... V tomto dílu se ponoříme do složitého světa výroby zbraní. Od široké palety tovární výroby potřebné k tomu, aby zásobovala početné armády, které jsou rozmístěny daleko od sebe, až po rozvoj výroby zbraní jako průmyslového odvětví a obrovský vědecký a společenský pokrok, jehož hnací silou toto odvětví je. Jde o neuvěřitelně výnosné odvětví. Celosvětový obrat obchodu se zbraněmi a vojenskými službami každoročně dalece překračuje 400 miliard dolarů. Protože stále více válek je vedeno prostřednictvím průzkumu a leteckých operací, je plánován další růst tohoto mohutného odvětví. Továrny jsou pro tento růst nezbytné. Vyrábějí všechno od munice, zbraní, výstroje a výzbroje, těžkého dělostřelectva, obrněných transportérů, tanků, stíhaček, dálkově naváděných střel, letadlových lodí, až po složitou robotiku používanou k rozmístění vojska a techniky.
3. Vzhůru do nebes: Ve 20. století se lidé vznesli do oblak, vzduchem překonali velké vzdálenosti a celé kontinenty, aby se nakonec dostali až do kosmického prostoru... Toto je příběh o tom, jak se pozoruhodné stroje, které nás dostaly na vzdálená místa, vyrábějí. Podrobněji se podíváme, jak jsou jedny z nejmohutnějších a nejvýkonnějších strojů na světě sestrojeny. Nahlédneme do úžasného světa letecké výroby. Všechna letadla od Boeingu až po Airbus se přepečlivě kompletují v továrnách patřících mezi největší na světě z dílů, které jsou pro ně dodávány z různých koutů světa. Základem je přesnost, a to jak v projektové oblasti, tak ve výrobě. Budeme sledovat, jak vzniká letadlo, od továren, které v nejrůznějších zemích vyrábějí jednotlivé, vysoce specializované díly, až po obrovské závody, kde se všechny tyto díly smontovávají dohromady, až vzniknou obrovské kovové stroje, které odolají i kosmickým podmínkám.
4. Sériová výroba: Továrny jsou rozhodujícím faktorem ve všech aspektech rychlého rozvoje konzumního stylu života. Od jídla, které máme na talíři, až po telefony, které držíme v ruce, nebo oblečení, které nosíme... V tomto díle obrátíme pozornost k výrobkům, které spotřebováváme a odhazujeme v každodenním životě. Díky rozvoji továren jsme dnes zásobováni potravinami, zbožím sloužícím našemu pohodlí, luxusní i rychloobrátkovou módou. Rychlost a relativně nízká cena automatizované výroby rovněž znamená, že je nám dostupné větší množství zboží než kdykoli jindy. Posunuli jsme se od zakázkové výroby k výrobě standardizované, od lidového zboží ke zboží pro náročnější zákazníky. Továrny chrlí zboží v obrovském množství. Když výrobu zboží, jeho spotřebu a obrat extrapolujeme na více než 6 miliard lidí žijících na naší planetě, dostaneme neuvěřitelná čísla.
5. Budoucnost: Moderní továrny jsou produktem pozoruhodných pokroků ve vědě a technice. Od dob předcházejících generací se změnily k nepoznání... V tomto dílu se zaměříme na budoucnost a položíme si otázku, kam se velkovýroba v továrnách posune a jak budou továrny v budoucnu vypadat. V 19. století byli dominantní silou, která poháněla výrobu, sami lidé. Dnes jsou továrny čím dál více osazovány roboty, které vykonávají automatizované činnosti dříve zastávané lidmi. Od zavedení prvních robotů v sedmdesátých letech minulého století, nahradila robotika v továrnách dělníky při vykonávání řady opakujících se nebo nebezpečných úkolů, ohrožuje ale také pracovní místa na montážních linkách. Ať už to bude k horšímu nebo lepšímu, strojová automatizace už tu s námi bude nadále. Špičkové technologie a nová výrobní věda slibují, že továrny zítřka budou naprosto odlišné, a budou proto vyžadovat nový přístup jak k jejich zařízení, tak i k pracovní síle. (Česká televize)

(více)

Galerie (11)

Reklama

Reklama