Reklama

Reklama

Erupce lásky

  • Kanada Fire of Love (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Katia a Maurice Krafftovi měli v životě dvě vášně – sebe navzájem a sopky. On přímočarý a odvážný, ona klidná a opatrná, ale vždy spolu. Po celé dvě dekády se tito vulkanologové nechali svádět krásou a nebezpečím bublajících obrů a při své cestě za poznáním zachránili desítky tisíc životů. Jejich neuvěřitelný příběh a autentické záběry sopek pořízené z dechberoucí blízkosti na 16 mm film nyní ožily v kreativním zpracování režisérky Sary Dosy. Hit ze Sundance, připomínající estetiku Wese Andersona, je nejen o vybuchujících sopkách, ale i o dynamice unikátního vztahu dvou svérázných vědců. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (70)

Majkak 

všechny recenze uživatele

Krásný a dojemný příběh dvou vědců spojených vášní k sopkám a k sobě navzájem. Famózní záběry z blízkosti sopek. I když Katia a Maurice v průběhu času dbali více na opatrnost, sopka nakonec svoji převahu ukázala. Jendo přání jim ale splnila. Příběh kolumbijského města Armero je aktuální výstrahou pro dnešek. Vulkanologové varovali úřady před katastrofou. ()

hlošík 

všechny recenze uživatele

Hodinu a půl dlouhá reklama/esej o tom, proč se člověk může stát (přírodním) vědcem, která strhne i ty, pro něž zkoumané téma doposud nebylo v ničem zajímavé. Celek dokumentu je rámován romantickým vztahem obou protagonistů, ten je ale neodlučitelný od jejich vědeckého a podobně emocionálního zájmu o sopky. A stejně jako mezilidské vztahy i takový vztah může nabírat na dynamice. Původní útěk od chaotičnosti a nebezpečí lidských dějin ke klidnějším přírodním procesům se postupně přetváří do riskantního obdivu přírodní síly, která může být stejně tak ničivá jako fascinující. Erupci lásky se daří v sobě obsáhnout přístupy obou vědců – jak detailní pozorování nejmenších změn, tak posedlost spektáklem, který nabízejí monstrózní sopečné výjevy. Právě druhou cestou ale nabízí film nejpůsobivější záběry, které v ostrých kontrastech mezi vědci a sopečnou erupcí zachycují miniaturnost lidské existence vůči vznešené síle přírody. ()

Reklama

hemul 

všechny recenze uživatele

Ako chlapec som zboznoval prirodopisne filmy, co ine sa uz dalo pozerat v socialistickej televizii. Najviac sa mi pacili tie, ktore robili skutocni vedci, ktori boli zaroven aj rozpravacmi a vedeli ako drzat kameru. Napriklad Cousteau. Vela som sa z nich naucil. Spektakularne filmy, ktore prisli potom, ako napriklad qatsi seria, baraka a podobne, som vyslovene - neměl rád - lebo robili len zvukovu a obrazovu tapetu, z ktorej som sa nic nenaucil. Posledný príklad - River - film spraveny dronmi. Erupcia lásky je návratom do čias, keď filmy robili vedci a vznikala z toho poézia. Veda a poézia totiž hovoria tou istou rečou - metaforou. Extáza lásky ma vrátila do čias, keď som čítal romány Julesa Verna a Tove Jansson a pozeral filmy Karla Zemana. S takými filmami detstvo trvá. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Erupce lásky je lepší romantika, komedie, drama, katastrofický snímek i thriller, než většina současných filmových fikcí, které se o podobné zařazení mermomocí snaží. A přitom je to „jenom“ dokument o dvou unikátních lidech s unikátním příběhem a ještě unikátnějším archivem záběrů. Příběh Katii a Maurice Krafftových vás zkrátka zákonitě musí chytit za srdce a nepustit. A jsem velmi zvědav, jak dopadne totožná látka v uchopení Wernera Herzoga v The Fire Within. Letos se to zkrátka sešlo. [KVIFF 2022] ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Nějak mě to nevtáhlo. Záběry sopek jsou krásné a je zajímavé sledovat život vulkanologů z první ruky, ale vadil mi suchý komentář (předpokládám že režisérky). Jinak o hlavních představitelích ani o sopkách jsem před zhlédnutím vůbec nic nevěděl. Škoda, že to začne být opravdu vzrušující až půl hodiny před koncem, kdy se dokument zaměřuje na výbuch sv. Heleny. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama