Reklama

Reklama

Jako Fénix z popela

(seriál)
Trailer
USA, 2022, 2 h 28 min (Minutáž: 70–78 min)

VOD (1)

Epizody(2)

Obsahy(1)

Tento dvoudílný dokument sleduje herečku a aktivistku Evan Rachel Woodovou, oběť domácího násilí a zneužívání, která hledá spravedlnost, snaží se vyřešit generační konflikty a odhaluje svůj tragický osobní příběh. Téměř deset let po ukončení nebezpečného vztahu je Woodová spoluautorkou a podporovatelkou zákona Phoenix Act, který prosazuje širší chápání případů domácího násilí v Kalifornii. Herečka odvážně vypráví o svých vlastních zkušenostech, aby vysvětlila smysl nové legislativy a vyjádřila solidaritu s oběťmi, jako je ona sama. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

Skeksis odpad!

všechny recenze uživatele

Toto bolo zase čo?! Ďalšia Amber Heard? Aj sa na ňu podobá. Asi si myslela, že si stačí navliecť kostýmček a okuliare s falošnými sklami a ísť vyplakávať na súd, aby sa proste predvádzala a hrala na obeť. Proste si Manson zase narazil osemnástku, ktorá ani nechodila do školy. Vychovávanú iba v domácom prostredí strááášne vzdelanými komediantmi v podobe jej drbnutých rodičov. Že zažívala domáce násielie ako dieťa – rodičia po sebe vrieskali – no bóóóže, skúste sa prejsť po Slovensku v nedeľu poobede, tak by ste museli volať políciu pre domáce násilie do každej tretej domácnosti. Potom že ju zneužíval Manson. Jediný dôkaz, ktorý som tam videla, bolo vyrezané M, po ktorom jej zostala jazva. On urobil to isté na sebe s E – ako prvým písmenom jej mena. Ja mám takých jaziev z tínedžerského spokrvňovania doteraz plno. A ten klip? Nech sa nehrá, že nechcela piť absynt a naládovať sa drogami, nik ju nič nenútil robiť, rozhodne ju nimi neštopal. A že sa hrala v osemnástich – devätnástich rokoch na nejakú lolitku, to je tiež od veci. V takom veku už predsa nie je žiadna Lolita a má vedieť, čo robí. Keď ju to rodičia nenaučili, tak to nemá zhadzovať na Mansona. Či bol ten sex v klipe reálny, to sa už nik nedozvie, ale nevyzerá, že by ju tam znásilňoval. Potom sa rozhodne ísť s ním na koncertnú šnúru, kde do seba hádže chlast, kokaín, éčka, huby, LSD, lieky a bohviečo a potom sa čuduje, že zdemoloval zopár hotelových izieb. A čo, kurva, čakala???!!! Ďalej, nikde ju nedržal, ani nikoho z tých „obetí“ nezamykal, mohli kedykoľvek ísť preč. Že boli závislé a nechcelo sa im, ich problém. A keď konečne táto Ewan odišla: „Rezala som sa do zápästia, ale nešla mi krv, tak som sa čudovala.“ V prvom rade ani nevie ako sa zabiť keby skutočne chcela, čo je poľutovaniahodné, v druhom rade, nevidela som na jej zápästí nijaké jazvy (ktoré by mala mať, ak sa chcela zabiť, vertikálne, nie horizontálne, no nevidela som nijaké). „Prvý raz ma pobozkal muž.“ Ako keby bola panna:))) Predtým prcala s násťročnými, potom proste s Mansonom. Manson je proste magor, ktorý ani nevie, čo robí, ani si to podľa mňa nepamätá. Napriek tomu napísal celkom dobré texty a robí dobrú hudbu a koncerty, narozdiel od tejto Ewan R. W., ktorá je síce dobrá herečka, ale sama nič osobné nevytvorila, a ako sama hovorí, nemá osobnú identitu. Možno to ju serie. Tí jej rodičia sú fakt na hovno, čo ma mrzí. Keby ju Manson tak straáááášne týral, bola by s ním toľko rokov? A opustila ho, a znova sa nemu vrátila? No v každom prípade, ako som začínala s prirovnaním Amber & Johnny. Evan má oveľa viac talentu a zdá sa, že aj kus rozumu, a s Mansonom mala zrejme oveľa väčšie potiaže ako Amber s Johnnym.  No ja tejto Evan Rachel Wood proste neverím, nie vo všetkom, ale v tom, o čo jej ide, a čiastočne v tom, ako sa prezentuje. Akoby bola naivná lolitka, pritom, povedzme si na rovinu: kurvila sa s rockovou hviezdou. ()

DyingAngel 

všechny recenze uživatele

No čo si o tomto myslieť... Mnohé veci, ktoré tu Evan ukázala a povedala, sa dajú len ťažko predýchať. Či sa však dočká toho, po čom túži, je v dnešnom svete otázne... Myslím si tiež, že toto je skvelá ukážka toho, keď niekomu umenie prerastie cez hlavu a začne za túto nálepku skrývať všetky svoje deviácie. ()

Reklama

kockodan 

všechny recenze uživatele

Učit se! Učit se! Učit se! Proč cituji tu kurvu Lenina? Protože Evan zde pro neznalé jmenuje spoustu důležitých pojmů a termínů, které každému kdo pochází z dysfunkční a emocionálně abúzivní rodiny, a problematiku a dynamiku narcisistických vztahů nezná, mohou snadno přeletět přes hlavu. Nejdříve si nastudujte narcissistic personality disorder, a to dopodrobna, a to vás dovede k tomu, proč jste k narcistům přitahování a proč si vás také vyhledávají! Evanin příběh je jak z čítanky o narcissistic abuse. Ona je přímo ukázkový příklad oběti na které se narcisisti zaměřují, a Manson je narcisistický psychopat par excellence! Pro mě je to až tak polopatické a všechny kroky které vedou k narcissistic abuse tak dokonale posloupně vyjmenované, že jsem po půlce prvního dílu sledování ukončil, jelikož o brandingu, pití krve a jiných sado-maso nechutnostech na kterých pasychopatický úchyl a emočně poničený narcísek Manson zjevně ujíždí se do detailu dozvídat nepotřebuji... Přesto velice důležitý a naučný dokument pro všechny mladé a nezkušené, ale i pro starší a nezkušené, a to bez rozdílu pohlaví! Ale jen samotné sledování dokumentárních filmů na toto téma podle mě nestačí, a dle mého názoru je nutné udělat si četbou a studiem o narcisismu jasno odkud pocházím, kde mám rezervy, zda jsem byl(a) emočně týrána rodinou (rodiči) a zda jsem tudíž snadný terč stát se obětí narcisistického predátora a jeho abúzu (který jak se Evanin dokument velice dobře zmiňuje, začíná love bombingem!), a pak si načíst a nasledovat co nejvíce informací o chování a motivacích narcisistů, tedy lidí s NPD (Narcissistic Personality Disorder)!!! Pro některé damaged lidi je to naprosto a životně důležité zorientovat se v tom, co se jim v životě děje a konečně pojmenovat věci pravými jmény, v tom je tento dokument myslím velice zásadní a naučný. Rising Phoenix je klasický příběh narcisistického predátora (Mason )a emočně poničené oběti z dysfunkční rodiny (Evan). To se děje a dělo kolem nás všude, a to nejen u hollyweidsrkých hvězd a hvězdiček. I přesto že jsem nedokoukal a protože vím jaké tyto setkání mívají konce, dávám poctivých 80%. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

až do dneška jsem nevěděl,že ERW měla cokoliv společného s Marylinem Mansonem a už vůbec ne to, že se k ní choval tak jak se choval.Anyway...všechna čest, že se ERW odhodlala vyjít s tímhle na světlo už vzhledem k tomu, jaký ohlas to vzbudí u různých individuí. Nějaké obviňování obětí v tomhle případě není na místě a upřímně ani moc neberu pochopení pro druhou stranu. Je sice celkem běžné, že se ze šikanovaných chlapců stane ještě něco mnohem horšího, nicméně jim to nedává právo na to se takhle chovat. Stejně tak mi přijde mimo říct, že ERW by měla mít v devatenácti tolik rozumu aby do něčeho takového nespadla. To by sice asi měla a v tomhle věku už nebyla dítě, nicméně když je proti někomu takovému takhle zdatný maniuplátor, věřím, že "podlehnutí" zase není takový problém. Samotný dokument lehce připomíná nedávné Allen vs. Farrow. Opět jde o jednostrannou výpověď oběti s tím, že druhá strana se vyjádřit odmítla. Rozdíl je nicméně v tom, že Phoenix Rising působí upřímně a neměl sem z něj dojem manipulace s divákem (u A vs. F sem ho měl dost často). Snad jen ten formát je celkem nešťastný. Dvě a půl hodiny mluvících hlav je navzdory vážnému tématu moc. Klidně by stačil plnokrevný devadesátiminutový dokument, který by přinesl mnohem silnější emoce a jeho vyznění by se vůbec nezměnilo...65% ()

haluska11 

všechny recenze uživatele

pominouc A) scénu, kde E.R.W věří, že foukající vítr je její babička (a důkazem má být hýbající se čutora, protože duté objekty se normálně nehýbou, když fouká vítr, nene, to dělají mrtví příbuzní), a B) debatní příspěvky jejího bratra ("manson je vlk ve vlčím rouše, nikdo by do něj neřekl, že je násilnický" - čéče, zaprvé, ten člověk se doslova pojmenoval po lídrovi vražednýho kultu, fakt ne? zadruhé, co znamená vlk ve vlčím rouše?) - je to drtivá spověď oběti mentálně narušeného narcise, manipulátora a násilníka marilyna mansona. victim blaming samozřejmě není namístě, E.R.W. má očividně těžké PTSD a je skvělé, že se odvážila vyjít s pravdou ven v ještě větším měřítku, než je jen post na sociálních sítích. prošla si všemi (zde poměrně podrobně a opakovaně popisovanými) nejhoršími fázemi násilnického vztahu: od počátečného love bombingu přes pomalé odřezávání od světa a blízkých až k fyzickému týrání. kromě toho je zde manson obviněn z rasismu, antisemitismu a nacismu - což z mého pochopení plyne spíše z jeho extrémního smyslu pro humor a pozérství, než-li ze skutečného nenávistného přesvědčení vůči menšinám - a je přirovnán k hitlerovi. některé drobnosti jako tato, plus časté opakování, že byla ERW ve svých 19 letech dítě, když mansonovi podlehla, jsou poněkud argumentačně slabší (v 19 lze v USA vlastnit zbraň a a auto a člověk je způsobilý si vybrat univerzitu a směr kariéry, ale ne sexuálního a romantického partnera?) , ale nějak tu stopáž asi naplnit museli. nápodobně jako allen vs farrow je i tenhle dokument silně citově zabarvený - přinejmenším je ale omnoho lépe technicky zpracovaný, méně manipulativní, a má větší potenciál pomoct dalším obětem násilí nebát se promluvit. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama