Reklama

Reklama

Pád mayských králů

(TV film)
  • Kanada Fall of the Maya Kings

Obsahy(1)

Hluboko v džunglích Střední Ameriky se už po staletí ukrývají opuštěné pyramidy dávných Mayů. Kdo byli jejich stavitelé a kam zmizeli? ... Jednou z velkých záhad dějin je, jak staří Mayové během dvou tisíc let vybudovali v tropickém deštném pralese tak neuvěřitelnou společnost a kam pak náhle zmizeli. Proč? Vysvětlení mohou přinést nové objevy a moderní vědecké metody. Hluboko v posvátných jeskyních se ukrývají důkazy o dlouhých obdobích sucha. Byla toto příčina kolapsu mnoha mayských městských království? Z analýzy kostí ze stovek hrobů zjišťujeme, co Mayové jedli, odkud pocházeli a co se v jejich životech změnilo. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ekologických zhroucení měděných a bronzových civilizací na obou kontinentech je více, vždy však vzhledem k jejich agrárnímu rázu ať už zemědělskému nebo pasteveckému byly mimořádně zranitelné. A mýcení lesů a tvorba polních monokultur k tomu vydatně přispívaly. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Mayové jsou jedna z nejzajímavějších kultur historie Země. Jakékoli další informace o národu, o němž toho stále víme tak málo jsou cenné. Bohužel to vypadá, že právě neúroda a sucho způsobili jejich pád. Možná něco, co čeká i nás. Z minulých kultur bychom se měli poučit a dělat vše proto, abychom nedopadli stejně. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pád civilizácie, po ktorej dodnes nachádzame tisíce a tisíce ľudských kostier, po väčšine detských, do jedného roka čo najviac, pretože čím mladšie dieťa, tým väčšia nevinnosť a tým väčšia obeta pre svojich bôžikov. Na jednej strane obdivujeme krásne stavby a brutálnu civilizáciu, na strane druhej tá civilizácia bola brutálnou doslova a v podstate v dnešných meradlách by ich už ani ako "civilizácia" neoznačili. Pretože dnes je civilizované niečo úplne iné. Napríklad genderovo neutrálne záchody. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejde pouze o "pád mayských králů", ani o další padlé civilizace této době. Jde o pád politicky organizovaného světa. Možná už je pozdě, ale přesto je dobré si i v pádu uvědomit, že žádný politik není schopen přivolat déšť, ať je to populista, demokrat, teokrat či totalitář, Petr Fiala či Joe Biden. Říká se, že každý je strůjcem svého štěstí, kdo je ale strůjcem štěstí našich dětí a jejich dětí a dětí. Domníval jsem se, že člověk musí začít sám sebou. Ale to se může třeba i strhat, ale jakou má šanci, když zklamal i Ježíš Kristus, přestože všechno věděl a všechno řekl - a nic si nenechal pro sebe, aby na nás mohl později vyzrát nebo se smát jako poslední. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama