Reklama

Reklama

Clark: Hvězdný zločinec

(seriál)
  • Švédsko Clark
Trailer 2
Švédsko, 2022, 6 h 6 min (Minutáž: 55–70 min)

Režie:

Jonas Åkerlund

Hrají:

Bill Skarsgård, Alicia Agneson, Vilhelm Blomgren, Hanna Björn, Peter Viitanen, Lukas Wetterberg, Agnes Lindström Bolmgren, Isabelle Grill, Adam Lundgren (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Neuvěřitelný příběh Clarka Olofssona – nejznámějšího švédského gangstera, jehož nechvalně proslulé zločiny daly vzniknout pojmu „Stockholmský syndrom“. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (38)

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

Tak přesně tohle jsem po tom šíleném Strangovi potřebovala vidět. Minisérie Netflixu s Billem v hlavní roli, která vypráví příběh skutečného zločince a jak se na začátku píše - něco je pravda a něco ne. Bill tu neskutečně válí a Clarka zahrál bravurně v celé etapě jeho života. Má to naprosto skvělou a jinou kameru, je to svižný, místy hodně zrychlený a celou dobu to na Vás působí dojmem, že Clark si ta odsouzení vlastně ani nezasloužil. Ale opak je pravdou, druhá strana jeho příběhu je o to víc děsivá, protože to byl ukázkový sociopat, který si myslel, že mu patří svět. 6 dílů uteče jak nic a nemohla jsem se od toho odlepit, tohle fakt sedlo a zatím je to u mě jeden z nej seriálů letoška. Celá Skasgardovic rodina je záruka kvality a seveřani prostě umí. Bez diskuze.  Moje hodnocení:  10/10 ()

zsn 

všechny recenze uživatele

A já, že teda mrknu na jeden díl, jak si vede Bill, protože tuhle kauzu nemusím... No čumím na to celý den a jsem totálně odvařená ze Skarsgårda. Tenhle klan má fakt talent. Každý z rodiny se hodí na jiný typ hereckých postav. Naprostá švédská bomba od samého začátku, ale co jsem pochybovala - severská tvorba je vždy excelentní. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Clark Oloffson byl (vlastně nejspíš stále je) sebestředný kretén a zmetek, který vykrádal banky a neštítil se pro svůj prospěch zneužít cokoliv a kohokoliv.Rozhodně se mu ovšem nedá upřít to, že měl charisma a určité kouzlo osobnosti, protože jinak bychom neznali termín Stockholmský syndrom.Série inspirovaná jeho životem, podle jeho vlastních pamětí - což znamená,že ne všechno je úplně pravda - je hlavně v první polovině velmi zábavná a solidně ujetá záležitost.Pomáhá tomu nejen zběsilý střih a skvělý soundtrack,ale hlavně vynikající Skarsgard, který si roli užívá na maximum.Pak ale přijde polovina druhá a tam už to není taková sláva. Hodně věcí se začne opakovat a z charismatického zloducha se stává čím dál nesnesitelnější idiot.Seriál pak doslova doklopýtá k finále, které je z celé série nejslabší a upřímně jsem byl rád, že je konec, protože další epizoda už by nejspíš byla utrpení.A je to škoda, protože první polovina může s klidem atakovat nejvyšší hodnocení a mohlo jít o jeden z nejlepších seriálů letoška. Takhle je to "jen" zábavný nadprůměr,což sice není zrovna málo,ale potenciál byl vyšší...75% ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Prve tri diely su u mna za 6* z 5 - absolutorium po kazdej stranke... od banky to trochu straca na drive (relativne:), ale zase to kopiruje zivot skutocnej postavy.... Kazdopadne skvely serial, s tym najfamoznejsim strihom, ktory som videl za posledne roky. Vidno, ze bubenik Bathory:) tocil aj klipy, tu to zurocil vsetko v maximalnej miere...skvele, 4/5*/5 ()

ER 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavným, až klipovitým způsobem podaný příběh, který se zakládá na pravdě, jen to, jak se co stalo je někdy lež. Co taky čekat od sebestředného a narcisního člověka, který napíše autobiografii. Nakonec to i několikrát zazní, když si Clark vynucuje po spisovatelce, která o něm píše knihu, aby poslouchala jen jeho verzi, ne od jiných. A právě ta část, která nemusí pravdě odpovídat je příležitost pro tvůrce, být kreativně "plodnými" jako sám Clark (mimochodem zplodil 4 děti). Některé scény jsou tak až parodické a humor je všudypřítomný, tudíž nechápu, proč toto žánrové zařazení chybí. Dramatická linka je tu o poznání menší a je hlavně o výchově v dětství a jeho otci, který měl svůj vliv na Clarka-gangstera. A otec byl pěkný parchant, nakonec matka Clarka se musela léčit na psychiatrické klinice. Provázání těchto skutečností s dějem zvládli tvůrci na jedničku a kdyby trochu ubrali z té přepálenosti některých scén, které pak v závěrečných 2 epizodách byly jak přes kopirák, tak mohlo jít hodnocení na plný počet. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (1)

  • V seriálu je uvedeno, že pojem „Stockholmský syndrom“ vznikl podle Clarka Olofssona (Bill Skarsgård). Ve skutečnosti „Stockholmský syndrom“ vychází z případu přepadení banky v centru švédské metropole z 23. srpna 1973. Do pobočky Kreditbanky na náměstí Norrmalmstorg vtrhl dvaatřicetiletý Jan-Erik Olsson a zajal čtyři zaměstnance. Jedna z rukojmích, třiadvacetiletá Kristin Enmarková, si během šesti dnů v zajetí utvořila s jedním z kriminálníků silné pouto. Později uvedla: „Hledat v takové situaci vzájemné porozumění není zas až tak divné, je to strategie přežití. Několikrát jsme se sešli. Poznala jsem jeho rodinu a on moji.“ (cmenda)

Reklama

Reklama