Reklama

Reklama

Technické památky českých zemí

(seriál)
Česko, 2022, 6 h 11 min (Minutáž: 26–27 min)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Cestopisný cyklus mapující unikátní industriální a technologické památky České republiky... Vynalézavost československých inženýrů byla známa i ve světě. Dodnes máme v republice zachovánu řadu technických skvostů, dokazujících jejich důmyslná řešení. Spolu s Tomášem Hanákem se v novém dokumentárním cyklu vydejme po jejich stopách... Technické a průmyslové památky jsou fascinující nejen z technologického hlediska, ale dokazují i vynalézavost našich předků. Šlo kdysi o stavby účelové, které v mnoha případech oplývají estetickou kvalitou, jiné ji nabyly s postupem času, ale mnohé nyní po letech stagnování a chátrání třeba hledají svůj nový účel – staly se z nich muzea daného řemesla, rozrostly se, případně slouží svými výjimečnými prostory jako místo pro kulturní akce... (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Sa.sa k tomuto seriálu (15)

Technické památky českých zemí (2022) 

Úžasný seriál, který mapuje krásné místa naší země rozdělené do jednotlivých krajů...! Díky za něj, akorát malá výtka, že jednotlivé díly jsou tak krátké :(( Tomáš Hanák se opravdu hodí a jde vidět, že to dělá s radostí, pro zájem a né jen pro peníze... Tak snad bude druhá série, protože by si to zasloužila ()

Středočeský kraj (2022) (E01) 

Paráda další seriál o naší krásné zemy natočený tak jak si zaslouží... Krásně popisuje a natočené.. Plno věcí jsem neznal a rozhodně bych se rád podíval... Tak jen tak dál...! ()

Zlínský kraj (2022) (E02) 

Další super díl krásně natočený a ukazuje zajímavé i za návštěvu stojící místa..! Ty mašinky a stroje na goblin jsou nádherné.... ()

Jihočeský kraj (2022) (E03) 

Jé ta pila je nádherná...! Mosty také a co teprve Hluboká... Opravdu krásný díl, který zve na návštěvu... ()

Liberecký kraj (2022) (E04) 

Jé Ještěd je opravdu působivý, vč jeho lanovky...! Sakra musím se tam podívat... Jú mašinky jsou krásné a hezky se o ně starají... Další super díl a hurá na další... ()

Pardubický kraj (2022) (E05) 

Paráda další super díl... Jo a ještě jednou jó... Jé parní mašinky i válec... Sakra jak mu závidím, to musí být nádhera... To letecké muzeum je krásné, ale sedět či spíše letět v těch letadlech že dřeva musí být adrenalin a šílenost :))) ()

Město Praha (2022) (E06) 

Sakra tou tramvají linkou 41 se musím projet..! Jinak Praha je opravdu krásná.. ()

Plzeňský kraj (2022) (E07) 

Paráda a to "letiště" teda spíše muzeum je úžasné, jde vidět když se chce tak jde všechno, akorát se tomu musí vše obětovat... ()

Jihomoravský kraj (2022) (E08) 

Krásná epizoda zase plná zajímavých informací... Ten paternoster je super a ani jsem netušil, že není výtahem a tak má výjimku :))) To tavení železa fakt není sranda a bylo krásné názorně vidět jak se to provádělo po staru před tisícem roků ;) ()

Ústecký kraj (2022) (E09) 

Ten parní stroj ve vodárně je nádherný a jak krásně funguje...! To je paráda...Sakra netušil jsem, že Ústecký kraj je tak hezký... ()

Olomoucký kraj (2022) (E10) 

Lol ten orloj v Olomouci nemá chybu :))) Ať žije parní stroj z roku 1889 a jak krásně funguje...!! Jj to není jako dnes a sotva 2 letá záruka :( Dlouhé Stráně to byl nápad za všechny prachy... Uříznout kopec, udělat z něho jezero, provrtat kopec, dát do něj trubky, dole postavit elektrárnu a je to... Jak prosté, ale zatraceně funkční...! Ta výroba ručního papíru je fajná a tak krásně prostá... ()

Královéhradecký kraj (2022) (E11) 

Další super díl... Hurá mašinky, nádherná vodní elektrárna, úžasná přehrada... Prostě radost pohledět... ()

Kraj Vysočina (2022) (E12) 

Super díl plný zajímavé techniky, informací i krásy... Ten dvou patrový most je úžasný... Hmm sklárna ze seriálu Synové a dcery Jakuba skláře je milou vzpomínkou... No a pivovar z filmu Postřižiny je opravdu třešničkou na dortu...! ()

Karlovarský kraj (2022) (E13) 

Hurá konečně epizoda od nás... Dobře vybrané místa, ale škoda, že je to tak krátké... Lanovka Imperial či Diana je opravdu fajn a krásná... Jinak Moser je pojem... ()

Moravskoslezský kraj (2022) (E14) 

Jsem ani netušil, že Ostrava je tak zajímavá a krásná... Co dodat nádherné stavby dolů, vysokých pecí i krásných domů... Dále mašinky, auta Tatra a hlavně Slovenská Strela..! Dále přehrady... Co více si přát... Důstojné ukončení seriálu, akorát je škoda, že je konec :((( ()

Reklama

Reklama