foto

Tomáš Hanák

  • nar. 27.3.1957 (61 let)
    Kremnica, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tomáš Hanák se poprvé podíval na svět ve středu 27. března 1957 ve slovenské Kremnici. V mládí hodně cestoval, dva roky dokonce trávil s rodinou na Kubě, kde jeho otec pracoval jako strojař. Po návratu studoval na gymnáziu a VŠE, obor zahraniční obchod. Byl však vyloučen z politických důvodů (obvinění ze čtení manifestu Charty 77). Pokusil se tedy dostat na DAMU, což se mu nepovedlo.

Během svého života vystřídal mnoho profesí, v době totality pracoval třeba jako rybář, skladník, číšník, loutkoherec nebo asistent režie. Nakonec se ale přeci jen dostal k herectví a to v nezávislém divadle Sklep, kde působí od roku 1977 nejen jako herec ale i jako autor. Své charisma uplatnil i před kamerou, hrál například ve filmech BONY A KLID (1987), KOPYTEM SEM, KOPYTEM TAM (1988), DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO (1994), PASTI, PASTI, PASTIČKY (1998), CESTA Z MĚSTA (2000), SKŘÍTEK (2005) a dalších. Mimo jiné si zahrál i v hollywoodském dobrodružném fantasy KLETBA BRATŘÍ GRIMMŮ (2005), které v Praze natáčel známý režisér Terry Gilliam.

Kromě herectví působí Tomáš i jako hudebník (napsal např. úvodní singl k filmu ČESKÝ SEN, hraje s kapelou MTO Univerzál Praha), moderátor (talkshow VODOPÁD, která běžela od září 2005 na TV Prima), „sloupkař“ Lidových novin nebo jako tvář charitativního pořadu Pomozte dětem. Magazínem SPY byl dvakrát vyhlášen jako nejvíce sexy muž roku.

V současné době je podruhé ženatý, na kontě má 3 potomky – dcery Rozálii a Annu a syna Tomáše. Dříve měl problémy s alkoholem, nyní ale už více jak 10 let úspěšně abstinuje. Kromě své rodiny miluje kávu a film a sám říká „miluju i blbé filmy, protože díky nim člověk pozná ty dobré.“

žblabuňek

Herecká filmografie

Filmy

2018 Děti samoty
2017 Ein Sommer in Prag (TV film)
Únos
2015 Cesta do Říma
Lovci a oběti
Road-Movie (studentský film)
2014 Abigail (studentský film)
Láska na vlásku
2013 Inseminátor (studentský film)
2012 Cesta do lesa
Martin a Venuše
2010 Jseš mrtvej, tak nebreč (TV film)
2008 Na vlky železa (TV film)
Nestyda
2007 Gympl
2006 Prachy dělaj člověka
2005 Doblba!
Kletba bratří Grimmů
Skřítek
Umění milovat
2004 Zůstane to mezi námi
2003 Mazaný Filip
2002 Angelina (TV film)
2001 Rebelové
2000 Cesta z města
Hřmění divadla Sklep (divadelní záznam)
Otesánek
1999 Le sourire du clown
Test (studentský film)
1998 Culex
Pasti, pasti, pastičky
U Šmejkalovic ohrady aneb večer na počest Jaroslava Foglara (koncert)
1997 Pumelice lesní moudrosti (TV film)
Rosa alchemica (TV film)
Zdivočelá země
1996 Kamenný most
Král Ubu
Mirek n'est pas parti
Tichý úkryt (TV film)
1995 Hodiny od Fourniera (TV film)
Já vás chápu, pane prezidente (TV film)
Válka barev
1994 Diamantové meče
Díky za každé nové ráno
Mlýny (divadelní záznam)
Nehynoucí láska
Špendlík na motýla
1993 Den jako stvořený pro banánové rybičky
Žiletky
1992 Pravda a lež (TV film)
Trhala fialky dynamitem
1991 Besídka divadla Sklep (divadelní záznam)
Kouř
Mí Pražané mi rozumějí
Osudné dveře (TV film)
Penziónek (TV film)
1990 Mrtvý les (amatérský film)
Mrtvý les a jiný bulšit
Vltava hraje k volbám (TV film)
1989 Strašidlo cantervillské (TV film)
1988 Kopytem sem, kopytem tam
Pražská 5
1987 Bony a klid
Dámská jízda (TV film)
1986 Chemikál (studentský film)
1985 ING. (studentský film)
1984 Poklad hraběte Chamaré
1977 Agnežka (studentský film)

TV seriály

2019 Strážmistr Topinka (TV seriál)
2016 Zoo (TV seriál)
2014 Divocí koně (TV seriál)
2013 Nevinné lži (TV seriál)
Byl lásky čas (S01E08)
PanMáma (TV seriál)
Živý mrtvý (E06)
Teplo domova (E05)
Tajemství šéfa kuchyně (E04)
Špačkovi v síti času (TV seriál)
Kompas pro tatínka (E16)
A je to v kufru! (E15)
Konečně zase spolu (E14)
další epizody (15)
2012 Policajti z centra (TV seriál)
O mrtvých jen dobře (E03)
Smrt modelky (E02)
Než řekneš švec (E01)
Ztracená brána (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Život je ples (TV seriál)
Táňa hledá práci (E02)
2009 Nikdy neříkej nikdy (TV seriál)
Monika (S01E02)
Narodeniny (S01E01)
The Philanthropist (TV seriál)
Comeback (TV seriál)
Rozzvod (S01E24)
2008 Soukromé pasti (TV seriál)
DNA jako důkaz (S01E04)
2006 Místo v životě (TV seriál)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
Všechno je jinak (E13)
Konec světa (E12)
Poslední cesta (E11)
další epizody (13)
2001 Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 1 (S02E01)
2000 Oběti (TV seriál)
Znásilnění (E02)
1999 Maigret (TV seriál)
Čekání na vraha (E29)
1995 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Zlatá klec (E06)
Historky od krbu (TV seriál)
Časem vrah, vrahem čas (E07)
Já vás chápu, pane prezidente (E06)
1994 Historky od krbu (TV seriál)
Cesta (E05)
1993 Česká soda (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Náhrdelník (TV seriál)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)

Dokumentární

2018 Hudební ceny Žebřík (koncert) - mod.
2016 Mikulášská s The Tap Tap ve Foru Karlín (koncert)
Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa
2015 Trilobit Beroun 2014 (TV film)
Žebřík 2014 Bacardi Music Awards (koncert)
2014 Trilobit Beroun 2013 (TV film)
ČT Live - Žebřík 2013 Bacardi Music Awards (koncert)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Tomáše Vorla (S09E34)
2013 Lidé z L.A.
The Tap Tap v Opeře (koncert)
ČT Live - Žebřík 2012 (koncert)
2012 Koncert proti konci světa (koncert)
Trilobit - Beroun 2012 (TV film)
ČT Live - Žebřík 2011 (koncert)
2011 Cena Jindřicha Chalupeckého (TV film)
Film o filmu: Cesta do lesa (TV film)
ČT Live - Žebřík (koncert)
2010 Film o filmu: Bony a klid (TV film)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Tomáše Hanáka (S02E16)
Začátky filmových hvězd
2005 Film o filmu: Skřítek (TV film)
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
1999 Rádio Limonádový Joe (TV film)
1994 Pražská pětka z Vídně do Akropole (TV film)
1992 Ráj srdce (TV film)
1991 Míč (TV film)

TV pořady

2015 Divadlo Sklep: Böhmen und Mähren (TV pořad)
Kombo (TV pořad)
2014 Festivalové minúty ARTFILM (TV pořad)
Lucie - Retrovideo (TV pořad)
2013 Božské dorty od Markéty (TV pořad)
Pomozte dětem 2013 (TV pořad)
2012 7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
Možná přijde i charita (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Do moře míst (TV pořad)
Těžká léta československého filmu 1969 - 89 (TV pořad)
2010 Elsa 2010 (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
Za zrcadlem (TV pořad)
2009 Silvestr 2009 - Pojďte dál... (TV pořad)
2007 Český lev 2006 (TV pořad)
2006 Magie aneb Kde končí přírodní vědy (TV pořad)
Čétéčko (TV pořad)
2005 168 hodin (TV pořad)
Vodopád Tomáše Hanáka (TV pořad)
2004 Na stojáka (TV pořad)
2003 Dvojhlas (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Pod pokličkou (TV pořad)
1999 Wartburg movie show (TV pořad)
1998 Multicar Movie Show (TV pořad)
1997 Vsaďte se! (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Banánová estráda aneb Tak jsem tady (TV pořad)
Prology (TV pořad)
1993 Tuzemský konzumní (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)

Hudební videoklipy

1996 Lenka Dusilová feat. David Koller: Kamenný most (hudební videoklip) - a.z.

Scenáristická filmografie

Filmy

1997 Pumelice lesní moudrosti (TV film)

TV seriály

1995 Historky od krbu (TV seriál)
Časem vrah, vrahem čas (E07)
1994 Historky od krbu (TV seriál)
Cesta (E05)

Dokumentární

2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Tomáše Hanáka (S02E16)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(261)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace