Reklama

Reklama

Skryté skvosty - Série 1 (2022) (série)


Grabštejn (S01E04)

(epizoda)
Česko, 2022, 26 min

Hrají:

Jaroslav Plesl (průvodce)

Obsahy(1)

Jsme v severních Čechách při samé zemské hranici, do Polska i Německa coby kamenem dohodil. Tenkrát v druhé polovině třináctého století svěřil král Přemysl Otakar II. tento kraj hrabatům z Donína, původem z přilehlého Saska. A poněvadž se hrabě německy řekne graf, vznikl tady hrad jménem Grafenstein, tedy – pěkně počesku – Grabštejn. Jarda to tu zná, už jako kluk sem přijel na čundr. Ale od té doby se hodně změnilo. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano já pamatuju Grabštejn ještě jako zcela nepřístupný a jako sídlo armády, kde byl ještě v devadesátkách můj spolužák na vojně. A když je vůle, výsledky stojí za to, i když i nadále bude tento hrad a zámek tak trochu ve stínu Frýdlantu či Sychrova. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Na Grabštejně jsem strávila víkend s partou přátel ještě v časech, kdy byl v naprosto dezolátním stavu, jak je v tomto povedeném dokumentu ostatně ukázáno prostřednictvím dobových fotografií. Dokonce jsme tam tenkrát neplánovaně uspořádali jednu fiktivní svatbu, která po několika měsících proběhla doopravdy, takže vzpomínky na tohle místo mám veskrze příjemné. Nesmírně mě tedy potěšilo, že v současnosti je hrad krásně opravený a starají se o něj lidé, kterým záleží na našem kulturním dědictví. ()

Zajímavosti (1)

  • Na hradě Grabštejn se Jaroslav Plesl v době pandemie covid-19 ucházel o pozici průvodce, protože ho přestalo bavit divadlo. Jak řekl v dokumentárním seriálu Dejvické divadlo (od r. 2023) v epizodě Hraní a hráči (2023), nakonec ho opět začalo hraní v divadle bavit a průvodcem na hradě se nestal. (TomasSlach)

Reklama

Reklama