Reklama

Reklama

Recenze (3)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

V půli října 1962 vypukla Kubánská krize, kdy vypjatá situace studené války poměrně rychle přešla takřka do války opravdové, nukleární. Skoro přesně rok předtím šel v Japonsku do kin film s velmi podobným scénářem. Zatímco se přes hodinu poměrně otravně neobratně seznamujeme s civilisty i vojáky, kteří v příběhu vystupují nebo jej dokreslují, na pozadí se postupně zhoršuje situace. Po propuknutí drobných konfliktů mezi oběma stranami na různých místech na světě dojde k většímu konfliktu na korejské linii příměří. Jedna ze stran použije i malé nukleární hlavice. V hrozivé situaci se ukazuje, jak příliš automaticky jsou nastaveny systémy odvety, obě strany ve vypjatých scénách likvidují drobné závady těsně před spuštěním plného útoku. I díky japonské diplomatické aktivitě se konflikt utiší a je obnoveno příměří. Netrvá ale dlouho, v arktické oblasti se střetnou letecké formace a opět po pár sestřelech dojde na nukleární zásahy. Nyní už je od full-scale války jen krůček, ani jedna ze stran nehodlá ustoupit a postupně dochází k nevyhnutelnému. Japonci fatalisticky očekávají zničení Tokia, jako v každém katastrofickém filmu. Většina utíká, ale jak říká otec oné zůstavší rodiny, s kterou jsme se seznámili, copak má kam utéct 90 milionů Japonců? Tokio je nakonec pochopitelně zničeno, rakety létají, a jako poselství se nám dostává varování, že všemu zobrazenému v tomto filmu se dá zabránit. /// Utahaná první hodina se mi moc nelíbila, naopak posledních cca 30 minut bylo hutných hlavně ve scénách bezmocného čekání lidí doma, učitelky v mateřské škole s dětmi, které jejich rodiče nezvládli vyzvednout a podobně. Nakonec to byl hodně silný film... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Lidé jsou zajímavými protiřečníky. Jsem zvědav, zda ještě na Zemi nějací zůstanou...“ Tento film mi připomněl vyprávění jedné naší profesorky z gymnázia o tom, jak se zamlada společně s kamarády a příbuznými hodně bála, aby nevypukla další válka. Jejich profesorka zase všem radila, aby se spojili a začali co nejvíc doufat, aby válka nebyla, protože naděje umírá poslední. Tak nezbývalo všem, než doufat... a doufali, až se o pár dnů se dověděli ulehčující zprávu o tom, že několik připravených válečných raket nevystartovalo... Film Poslední válka z dílny Japonců, majících při tom stále na paměti dvě obrovské tragedie ze srpna 1945, ukazuje éru studené války počátkem 60. let s atmosférou plnou strachu a posouvá jí do vize, kdy se útok raket s využitím nukleárním zbraní stává již neodvratnou realitou. Děj se střídavě vyvíjí ve spoločensko-vědecké (nebo-li sci-fi) lince s linkou rodinnou, což výrazně sesilňují emocionální prožitek z celého filmu a tvůrcům se to úspěšně daří beze stop po citovém vydírání. Několik závěrečných scén pak patří mezi ty pocitově zdrcující i přestože víme, že v realitě na tyhle události v 60. letech ani později zatím díkybohu nedošlo. Jako varovní memento si však zachovávají v sobě silnou nadčasovost a celý snímek má nejen díky působivému ztvárnění atmosféry doby co říct i dnes. * * * Mile mě překvapila na svou dobu velice kvalitní technická stránka s barevnou širokoúhlou kamerou. Přes pomalejší tempo na mě Poslední válka působila odlišně, než většina ostatních japonských filmů této doby, s nimiž jsem měl dosud tu čest. Jen mě mrzí, že jde o další z řady vynikajících starších filmů, které česko-slovenskou distribuci dodnes zcela minuly a většina diváků se nemá možnost s takovým filmem seznámit, ačkoliv za pozornost stojí. [90%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je trošku oříšek to hodnotit. Rok vzniku je tam hodně znát, ale neznamená to, že to zestárlo. Myslím to tak, že se v tom dost odráží jak strach ze studené války, tak i následky shození bomb na Hirošimu a Nagasaki. V lidech to stále rezonuje, samozřejmě se není čemu divit a díky tomu se celý tenhle film řídí především skrze pocity. Postavám a příběhu chybí větší životnost, jejich životy, vztahy i dialogy jsou napsané poněkud uměle a jelikož je tu na ně kladen obrovský důraz, bije to docela do očí. Není to vyloženě mínus, vzhledem k roku vzniku, ale zároveň se to jinak brát nedá. Taky si to nedokáže udržet po celou dobu stejnou atmosféru, první půlka je poněkud vleklá a ačkoli to vypadá jako Den poté před Dnem poté, ke katastrofě dojde až v posledních 15 minutách. O tohle ale tolik nejde jako o ten nikdy nekončící strach, proti kterému se nedá bojovat jinak, než doufáním, že se věci nepodělají, protože o osudu světa rozhoduje pár lidí, kteří když si usmyslí, že chtějí válku, tak válku taky rozpoutají, nehledě na následky. A jako vždycky to odnesou ti nevinní. Je to hlavně o tom strachu a ten strach z toho cítit je, jen takovým podivným způsobem, o kterém se nedá říct, že vždycky funguje. Potěšily mě ještě scény, ve kterých zahraniční generálové mluví anglicky a že je dokonce zahraniční herci hrají, rozhodně to přidalo na autenticitě, jen je škoda, že jsou samy o sobě taky zbytečně dlouhé. Funguje to tedy zvláštně, jak v čem i s přihlédnutím, ale čtyři hvězdy za povedené a chytré předání myšlenky si to zaslouží. Slabé 4* ()

Reklama

Reklama