Reklama

Reklama

Čertova nevěsta

  • Litva Velnio nuotaka (více)

Obsahy(1)

Rockový muzikál "Čertova nevěsta" podle novely Kazyse Boruty "Baltaragio malūnas" (Baltaragisův mlýn), která poprvé vyšla v roce 1945 a byla přeložena i do češtiny. Odehrává se na litevské vesnici a reálné prostředí se tu prolíná s pohádkovým. Starý mládenec, mlynář Baltaragis má služku Uršulė, která se za něj chce provdat, ale on se zamiluje do mladé Marcelė a podepíše smlouvu s čertem Pinčukasem, který u něj slouží, že ji dostane za ženu. Tak se i stane: Marcelė s Baltaragisem se vezmou a mají dceru Jurgu. Ale Marcelė po roce zemře a Baltaragis dceru vychovává sám. Když Jurga vyroste v krásné, rozpustilé děvče, Pinčukas se do ní zamiluje a způsobí, že žádný povoz, ve kterém se do mlýna vydají namlouvači, nedojode k cíli. Ale pak se v kraji objeví Jurgis Girdvainis, který má nadevšecko rád své výborné koně, a prohlásí, že on do mlýna na námluvy dojede. (Ezis)

(více)

Recenze (2)

Ezis 

všechny recenze uživatele

První litevský film, který jsem viděla a také první litevský muzikál, s naprosto nádhernou, velmi emocionální hudbou. Motiv Jurgy vám zůstane v paměti jako synonymum ženské krásy a Girdvainisova árie "Jau pražydo šermukšniai" (Už rozkvetly jeřáby) pro mě je prototypem písně vyjadřující vztek a zoufalství. Nejlitevštější film, jaký si dokážete představit, jehož hudební stránka se zároveň vyrovná nejznámějším světovým muzikálům. Jeho plná verze je k dispozici na YouTube a rozhodně doporučuji, i když neumíte litevsky, stačí znát základní dějovou linii. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Představitel čerta Pinčukase Gediminas Girdvainis nese stejné přijmení jako postava Juržina (Vaiva Mainelytë) nápadníka. (Ezis)

Reklama

Reklama