Reklama

Reklama

Etruskové, tajemná středomořská civilizace

(TV film)
  • Francie Les Etrusques : Une civilisation mystérieuse de Méditerranée (více)
Francie, 2020, 89 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Středozemní moře. Po tisíce let bylo dějištěm nesčetných příběhů. Dodnes vyvolává vzpomínky na řeckou a římskou civilizaci. Ale těmto vodám vládla i jiná civilizace... Roku 2019 byla na Korsice objevena výjimečná hrobka. Osobnost, která v ní byla před 2 500 lety pohřbena, není ani Řek, ani Říman, ale Etrusk. Hrobka aristokrata poskytuje vědcům vzácné informace a potvrzuje důležitost této civilizace. Etruskové byli od 8. do 5. století před naším letopočtem významnými hráči středomořského světa. Jejich kultura přežívala ještě do 1. století před naším letopočtem a zanechala po sobě neuvěřitelné nekropole, pozůstatky svatyní, a dokonce celá města. Je nám známa jejich záliba v umění, která se projevuje v nádherných freskách, řemeslech a vzácných předmětech. Odhalte tajemství významné středomořské civilizace. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Pohodový dokument, zasa sa objaví štýl, pozrieme sa na najnovšie vykopávky a popri tom opíšeme, ako to s našimi Etruskami bolo. Za mňa pohoda. Vždy ma potešia zábery z pamiatok, ktoré nie sú bežne dostupné. Možno by nebolo od veci trochu viac priblížiť hmotnú kultúru Etruskov nielen cez hrobky a architektúru, ale aj cez keramiku a iné veci. Spomínané múzeum v Ríme, ktoré má asi najobsiahlejšiu zbierku, som navštívil, fakt tam nebol takmer nikto, zatiaľ čo pri Chráme sv. Petra alebo na Palatíne sa tlačilo more ľudí. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Vždy když jsem byl v Itálii , tak turista dřív nebo později narazil na Etrusky. Hlavně v muzeích je nadůroda exponátů. Dolkument na České televizi jejich historii fundovaně objasňuje. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama