Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začátku normalizace opět převážily příběhy, které zdůrazňovaly občanskou uvědomělost. Hrdinou je tu učitel z podhorské vesničky, jejíž obyvatelstvo pomáhá partyzánům v boji proti fašismu. Také hrdina, jediný intelektuál mezi nimi, s nimi souhlasí a v tomto duchu vychovává nejen své žáky, ale sám je připraven za vyznávané ideály položit i život. Když vesnici obsadí němečtí vojáci a učitele nutí ke spolupráci, modelová situace se vyostří. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ivan Mistrík v roli venkovského učitele, který udělá osudovou chybu. Nechce zranit děti létajícími střepy od výbuchu v pravé poledne, protože nějaký partyzánský idiot nastavil blbě časovač. Rozbíjí okna dodatečně a je přitom chycen. Prubner má sice pravdu, že tento film má mnoho technicko scénáristických chyb ale přesto mu patří 4. Mistrík svou roli zvládl neobyčejně skvěle. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

I přesto, že se filmu nevyhýbá klasický neduh čistě slovenských válečných snímků, tedy veškerá němčina bez překladu a skoro všechny situace lze vidět i jinde a ačkoli se celá, jinak bravurně vypjatá situace vyvíjí jednoduše, celková atmosféra je vynikající. Úplný začátek snímku je dokonce jeden z nejlepších, jaké jsem kdy viděl. Celá kvalita je jistě zapříčiněna také syrovým černobílým obrazem i výborným herectvím a film se může hrdě postavit do řady podobně kvalitních snímků, mapující nejtemnější období Slovenského štátu. Otevírá nejen otázku nutnosti činů zde provedených, ale také charaktery lidí. Konkrétně slušného a nevinného člověka, který se dostal mezi mlýnské nacistické kameny, ze kterých nebývalo úniku. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Zapadlý snímek, odehrávající se během druhé světové války a kde jsou partyzáni vykreslení trochu jinak, než bylo v normalizačních filmech většinou zvykem. Hlavní hrdinou příběhu je učitel (Ivan Mistrík), kterému se chce dostat na kobylku naoko přívětivý velitel fašistů (Leopold Haverl) a chce se dozvědět pravdu o tom, kdo vyhodil most do povětří a kde se pachatelé nacházejí. Dramatická rovina je čím dál vypjatější, vrcholící silnou scénou. Co mě hned překvapilo byla kamera, která se nebála experimentovat a při pohřebním průvodu nezvykle snímala celou scénu. Hudba Jozefa Malovce tíživou atmosféru skvostně doplňovala. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Film někde na půli cestě při sestupu slovenské kinematografie z výšin nové vlny do bažin normalizace. Hezký černobílý obraz, který v zimních exteriérech vypadá úplně graficky. Kvalitní výkony hlavních herců, ale též již několik klišé. Uf, ale ten konec na mostě s plačícími babičkami ve vlňácích... a když po osudné salvě kamera zabere ušlechtilou hlavu učitelovu v pohybu, který naznačuje jak se jeho tělo ve spirále hroutí k zemi, a je to podpořeno tak tklivým hlasem houslí, to už jen jeden čeká, kdy ještě zazní hymna. Takový heroický kýč. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Co to děláte pane učiteli? '' ---- Tuto větu jsem čekal a přesto jsem se při ní otřásl. Tenhle film mne překvapil. A mile. V sedmdesátých létech vzniklo podobných filmů moře a většinou byly nejen špatně natočené, ale hustě ideologicky zabarvené a tudíž dnes skoro nekoukatelné. Tohle je ale vyjímka. Černo-bílé podání filmu jen prospělo. Skvělá byla i kamera, která občas velmi zajímnavě a z růsných úhlů snímala herce... Všiml jsem si toho hned v úvodu filmu, kdy kamera zajímavě zabírá pohřební průvod na mostě. Mistrík byl opět skvělý a líbila se mi i postava německého velitele, který se sice snažil nastolit klid a pořádek v obci bez poprava mučení, ale o to více z něj šel strach... A plný souhlas s Masterem19, zde partyzání nejsou jako v jiných filmech ti skvělí hrdinové... zde je jejich jejich přítomnost a i pochybné poslání vinou utrpení místních obyvatel, kteří jsou s Němci v každodenním kontaktu. Až se divím, že se něco takovéhleho podařilo v roce 1972 natočit. Za to přidávám tu 4 hvězdu. 4 tabulky skla. * * * * ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • V místnosti, kde je držený učitel, jsou vyskládané německé pušky Karabiner 98k. (Winster)
  • Filmovanie prebiehalo v lokalitách Lendak, Výborná, Kuchyňa, Plavecký Mikuláš a Rudno nad Hronom. (dyfur)

Reklama

Reklama