Reklama

Reklama

Alžběta I. a Alžběta II., zlaté královny

(seriál)
  • Velká Británie Elizabeth I and II: The Golden Queens
Velká Británie, 2020, 2x45 min

Režie:

Sam Taplin

Hrají:

královna Alžběta II. (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Dělila je celá staletí, ale zároveň měly mnoho společného... Nová dokumentární minisérie poprvé srovnává dvě největší britské královny. Tvůrci zjišťují, že obě osobnosti pojí navzdory odstupu staletí překvapivé podobnosti. Všímají si až neuvěřitelně společných rysů obou královen a zjišťují, jak bojovaly o své pozice. Je známo, že Alžběta II. se narodila jako nevýznamná princezna v druhém sledu královské rodiny a vyrůstala v semknuté rodině stranou pozornosti. Alžběta I. byla prvním dítětem Jindřicha VIII. a jeho druhé manželky Anny Boleynové, ale jako dívka byla pro otce okamžitě zklamáním. Jindřich její matku brzy popravil a princezna byla vyhnána. Neobyčejný sled událostí ovšem obě katapultoval na trůn a jejich cesta traumaty a ztrátami mladé ženy nesmírně posílila. Obě se také chtěly vdát z lásky. Alžběta I. měla oči jen pro svého podkoního Roberta Dudleyho a Alžběta se upne na řeckého prince Philipa. Každý vztah vážně prověřil oddanost obou královen koruně na úkor jejich milovaných mužů. Obě Alžběty, které byly zpočátku považovány za slabé a neschopné, rovněž dokázaly zcela změnit svůj veřejný obraz a staly se ikonickými královnami. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Úplný blud. Nič nemali spoločné. Alžbeta I. dostala Anglicko z ničoho na vrchol a vďaka nej sa založil britský imperializmus a kolonializmus. Tá druhá sa narodila rovno do zlatého trónu, v mladosti hajlovala, sem tam hádzala černochom jedlo ako kurenciam a inak sa zapísala do dejín ako najdlhšie vládnuca panovníčka, ktorá v podstate politicky neznamenala absolútne nič. Ale tak Angličania (nie Briti celkovo) sa zvyknú klaňať svojim prežitkom a aj preto sa ako bídnici potulovali skoro dva týždne s truhlou po celom kráľovstve a ronili krokodílie slzy, že nečakane zomrela 96-ročná žena. ()

Anife 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že okolnosti nástupu na trůn jsou podobné, ale v jiných situacích už tvůrci dost vaří z vody. Zejména mezi Marií Skotskou a Lady Dianou moc podobností nevidim. O obou Alžbětách existují daleko lepší dokumenty. ()

Reklama

Zdarda 

všechny recenze uživatele

Uff… neustálé srovnávání dvou královen, které pojí jen stejná jména, ale dělí je (mimo jiné drobnosti) pět set let. Britové skoro až fetišisticky rozebírají každé slovo, každý pohled, každý pohyb královské rodiny. Totální nadinterpretace. Raději se na to nedívejte jako na dokument. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama