Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvacetiletý student Jurek se zdá být zcela bez zájmu, až apatický. Bydlí se svojí starostlivou a pečující tetou v omšelém bytě, který tvoří obskurní kulisu pro mnoho absurdních situací a scén. Jednoho rána jde Jurek ke zpovědi, během níž se knězi svěří, že zabil svoji tetu. Bezdůvodně, impulzivně, čistě pro ukojení momentální touhy. V další scéně teta Jurka probouzí, chystá mu k snídani vajíčka a Jurek, vedený svým vnitřním šílenstvím, tetu zabije. Tím se rozjíždí místy až halucinogenní výjevy z mysli pachatele násilného trestného činu, jenž si živě představuje, jak s tělem mrtvé tety naloží. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (4)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Surrealistický film v tom pravém slova smyslu. V historii kinematografie se vyskytuje hodně filmů, které se surrealismem zaklínají, nebo jsou do téhle škatulky házeny diváky, kteří nepochopili dějovou výstavbu díla. Tohle je ovšem surrealismus v ryzí podobě, kde je děj veden logikou snu s extrémně oslabenou kauzualitou, kde familiérně známá místa ožívají v groteskních podobách, v němž postavy příbuzných a známých mají pitoreskní podoby a jednají nepochopitelným způsobem a kde je naše rozumově motivované jednání předem odsouzeno k nezdaru. Slabinou snímku je naopak pokus o naroubování jakýchsi existenciálních přesahů do scénáře v podobě dlouhých, úmorných dialogů o smyslu bytí a morálky. Tvůrci dávají důraz na (co do rozpočtu) minimalistickou, ale mimořádně kreativní scénografii (Jurkův byt přes svoji malou rozlohu působí jako klaustrofobní bludiště), čemuž pomáhá i pozoruhodná kamera vedená nezvyklým a vlastně velmi neintuitivním způsobem. Moc by mě zajímalo, co tomuhle experimentu říkali v dané době soudruzi. ()

garmon

všechny recenze uživatele

krátkometrážní variantu téhož natočili v Polsku v roce 2013:  https://www.youtube.com/watch?v=timsqkuHPIQ&t=838s ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nepřehlédnutelný film se zajímavým tématem, atmosférou podobný Dostojevského Zločinu a trestu. To je však vše, co dokážu pozitivního o této slátanině nápadů a občasných křečovitých pokusů o černý humor říci. Mrzí mne, že jsem vydržela až do konce, ve kterém už nejspoíš z toho všeho všichni totálně zešíleli.... ()

Reklama

Reklama