Reklama

Reklama

Sopka: Záchrana z Whakaari

  • USA The Volcano: Rescue from Whakaari
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Strhující dokument o tom, jak probíhal smrtící výbuch sopky na Novém Zélandu v roce 2019 prostřednictvím archivních záznamů a výpovědí záchranářů i očitých svědků. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

NikaIn 

všechny recenze uživatele

Človeku rozum zastane keď ešte aj s činnej sopky čo výbuchuje každé tri roky urobia turistickú atrakciu a že sa vôbec nájdu blázni čo za to vysolia peniaze,lebo adrenalín 🙈 Smutné,že sa to stalo a že zas len kôli hlúposti ľudí,pretože keď vybuchne sopka ktorá je v blízkosti civilizácie,tak je to katastrofa,ale keď vybuchne sopka ktorá nemusí nikoho ohroziť, pretože je od civilizácie vzdialená a aj napriek tomu usmrtil ľudí,lebo boli zvedaví,tak to je katastrofálna hlúposť. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(23D5/2024) / Myslím, že téma, aj keď teda so smutným príbehom, je atraktívna. Ľudí vždy priťahovali extrémy, a aj keď osobne ich ja nevyhľadávam, ísť ku kráteru aktívnej sopky je vcelku zaujímavá turistická atrakcia. Mieru viny organizátorov a zodpovednosti jednotlivcov súdiť nebudem, ale bolo jasné, že v danom momente bolo riziko vysoké. Dokument samotný taký no, nič navyše autentické tam moc neni, skôr sa veľa vykecáva a trochu naťahuje, ale miestami to má dobré momenty. (6/10) ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Forenzní anatomie katastrofy. Je to silné téma a děsivý film, ale není pro každého. Úcta a obdiv k přírodě se změní v zabíjačkový teror. Režisér mačká všechny sentimentální tlačítka na výtok slz. Ale můžeme zde najít i něco hlubšího pod bublajícím rezervoárem magmatu. Jak se mohou nevědomě chovat ti nejlepší lidé. Film kritizuje neregulovaný ekoturismus a dobrodružný turismus. Všechny "mluvící hlavy" v dokumentu byly kromě jednoho Maořana běloši. ()

Martyrium 

všechny recenze uživatele

Na dokument to bolo trochu moc natahovené a určite by to znieslo aj kratšiu stopáž. Emocionálne je to dosť silné, niekedy až priveľmi (na čo občas réžia až priveľmi tlačí). Bola to tragédia a o život prišlo veľa ľudí, ale treba zase povedať, akokoľvek to znie, prišlo ich o svoj život úplne zbytočne. Je to jedna z najčinnejších sopiek na svete a stále aktívna. To nestačí??? Podpora komunity tam je však ukážková, zlyhaniu na vyšších pozíciách sa nevyhol ani Zéland. Najväčšie gule zo všetkých tam mal jednoznacne Mark, klobúk dole. Nepochybujem o tom, že z toho bude aj hraný film. Ako kvalitný, to už je otázne a závisí od veľa faktorov. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem v médiích tuhle událost zaznamenal, moje představa o prostředí a rozsahu katastrofy byla velmi omezená. Tenhle snímek však dává dobře nahlédnout do jádra dění a nutno říct, že to není příjemná podívaná. Celá událost se nese v duchu klasického receptu na katastrofu: „Moc dobře víme, že se zde něco hrozného může v kterýkoliv okamžik stát, ale nebudeme to řešit, dokud se to nestane.“ Brrr. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Po incidentu bylo vzneseno několik žalob, které byly v roce 2022 v různých fázích od zamítnutých po stále běžící. WorkSafe (vládní agentura pro dohled nad bezpečností práce) vznesla 20 žalob na 13 rozličných společností, organizací či osob, mezi nimiž jsou: „The Buttles“ (tři bratři vlastnící ostrov), GNS Science (dohled a kontrola vulkanické činnosti), National Emergency Management Agency (NEMA) a řada cestovních kanceláří. Žaloby proti GNS Science a NEAM byly zamítnuty v květnu 2022, respektive říjnu 2022. GNS Science byla žalována za nedostatečnou spolupráci a komunikaci s cestovními kancelářemi ohledně důsledků sopečné činnosti. Vlastníci ostrova byli obviněni z nedostatečného pochopení nebezpečí ostrova a nezajištění bezpečné evakuace. Drtivá většina žalob vznesených organizací WorkSafe se týká nezajištění ochrany zdraví a bezpečnosti pracovníků či dalších osob. Některé žaloby jsou také ve věci nedostatečné ochrany a bezpečnosti pilotů vrtulníků. (Muffino)
  • V roce 1953 získal ostrov statut soukromé přírodní rezervace, což znamená, že na něj nebylo možné vstoupit bez povolení. Jedinou možností vstupu byly organizované prohlídky. Po tragédii ve zmíněném roce 2019 již ostrov navštěvovat nelze. Jedinou možností je komentovaná prohlídka z letadla. (Muffino)
  • Incident z roku 2019 nebyl jedinou smrtelnou tragédií v historii ostrova. Dříve se na ostrově těžila síra a v roce 2014 se sesula část kráteru, která s sebou nenávratně pohltila všech 10 dělníků. Zásobovací loď již našla pouze jediného přeživšího – jejich kočku, kterou pojmenovali Petr Veliký (Peter the Great). (Muffino)

Reklama

Reklama