Dlouhý souboj

Dobrodružný

Velká Británie, 1967, 115 min

Ken Annakin

John Scott

Velmi příjemné překvapení. Přes atraktivnost tématu a nevšednosti místa děje jsem se obával, zda nepůjde o charakterově černobílou prvoplánovost s hodnými Brity a zlými Indy, či naopak. A mohu s klidným svědomím říct, že jsem se spletl. Všechny postavy jsou lidské a žádná nejde zavrhnout či přehnaně glorifikovat. Ač Yulu Brynnerovi role Sultana seděla jak ulitá, pro mě největší hvězdou byl Trevor Howard, coby nerozhodný kapitán Young - chytrý a vzdělaný muž, slušný člověk, mající pochopení pro obě strany, který ovšem pozná, že mírovou cestou a stylem aby se vlk nažral a koza zůstala celá všechno vyřešit taky nejde. "Dlouhý souboj" je skvělý a dostatečně akční dobrodružný film, který není a ani nebyl stvořen k ovacím a sbírání mezinárodních cen, ovšem dobrodružství je to nadprůměrné. 85%.(19.12.2008)

Tento snímek skýtá pohled na kolonializmus z několika pohledů - indického lidu a Britů, přičemž mezi hlavními muži armády Jejího Veličenstva jsou také odlišné. Kapitán Young a Sultán jsou charismatickými hrdiny a na jejich výkonech tento snímek stojí. Právě za tohle a ještě za exotické prostředí dávám slabší 4*.(8.4.2011)

Na svou dobu asi kvalitní film, ale mne moc neřekl... Postavy skvěle hrané, příběh uvěřitelný ale nic víc, nic míň... - 30. 3. 2011 - 50%(22.5.2011)

Angličané internují příslušníky jednoho indického kočovného kmene a hodlají je zcivilizovat, protože mají pocit, že dělají až moc velký bordel. Indové - ký to div - o zcivilizování nijak zvlášť nestojí. Máme tu western odehrávající se v Indii, kde místo bledých tváří vystupují sáhibové a místo Indiánů Indové. Yul Brynner má místo klobouku turban a setsakramentsky mu to sluší...(12.12.2008)

Režisér Ken ANNAKIN skutečně umí natočit vojenský film. Samozřejmě, že se lépe točí válečné filmy 2.světové války (jeho díla : Bitva v Ardenách nebo Nejdelší den), ale nutno přiznat, že i filmu s dějem z koloniální Indie 20.let minulého století nezůstal nic dlužen. Zde vidíme různé charaktery dvou Britských velitelů, charakter indického vůdce kmene Sultana (Yul Brynner) a celou koloniální misérii, která nic nevyřešila, ikdyž notně a neústupně pro královnu a Anglii zabíjela. Napadlo mě, že s takovou přírodní horskou scenérií jakou má Indie, Jugoslávie, Afghanistán a j. země horských masívů, nemá nepřítel absolutně žádnou šanci. Vždyť tam střílí každá skála. Dobrý film, nepostrádá akce.(3.1.2009)

• daEmoNickY

Prectete si poradne nazev. Podivejte se na rok vyroby. Prectete si poradne nazev. Podivejte se na zemi puvodu a zamente ji s USA. Prectete si poradne nazev. Prectete si poradne nazev. A prectete si blabol na druhe strane obalu DVD. A vratte to zpatky na ten regal.(14.1.2009)

Solidní dobrodružný film o protivnících (Y.Brynner a T.Howard), kteří si dokážou prokázat respekt, kazí na DVD likvidační stranový ořez 4:3. Doufám, že jde skutečně jen o technické nedopatření, a nikoli nový trend dosud spolehlivého Filmhousu.(12.12.2008)

Indický klon mayovek. Ušlechtilý vůdce indického kmene (Brynner), který byl nespravedlivě uzavřen se svými lidmi do pevnosti a po útěku se rozhodne bojovat za svobodu, se střetne s ušlechtilým Britem - bývalým antropologem, který se snaží spojit vydělávání na živobytí s pobytem v milované Indii (Howard), přičemž se oba v drsné době snaží hrát fair play. Jenže proti předsudkům o Indech - banditech, kterým se musí vnutit řád a civilizace, není obrany. Proti Mayovi je zde daleko více reality (masakr u vlaku, mučení krásné tanečnice). Velice solidní propojení klasického syžetu dobrodružného příběhu pro kluky všeho věku s drsnou koloniální skutečností.(12.12.2008)

Jen dalsi z rady tech dobrodruznych filmu ze sedesatych let. Film se nemuze brat uplne vazne, porad se v nem ale neco deje a nudit by nemel. Z hereckych vykonu nejvice zaujme Yul Brynner. Staci jednou videt.(1.1.2009)

Prekvapenie, samozrejme príjemné. Ritierskosť sa vo vojsku nenosí preto, že je tam plno blbcov mysliacich si, že zbraňou v ruke sa vyrieši všetko. Načo pochopiť, veď strieľať je jednoduchšie.(17.5.2009)

Klasický dobrodružný film své doby. Nic víc, nic míň.(17.1.2009)

• FrankieSin

Po dopozeraní tohto "filmu" som mal pocit, že si zo mňa Ken Annakin strieľa. Po technicky brilantne zvládnutých dielach ako "Bitka o Ardény" a "Báječní muži na lietajúcich strojoch" sa vážený "pán" režisér asi rozhodol značne poľaviť a unudiť diváka k smrti. Chvíľu som si aj myslel, že ide o nejakú lacnú frašku. Mýlil som sa. Ide o patetickú lacnú frašku. Dekorácie á la "namaľujem na plátno indické pohoria a pokúsim sa oklamať divákov, že sa skutočne natáča v Indii", sú skutočne ako z komédií éry 50-tych rokov. A to ani nehovorím o topornom výkone Yula Brynnera... stratený čas... hodnotím 25% za niektoré silnejšie chvíľky scenára a sympaťákov Trevora Howarda a Harryho Andrewsa(27.3.2009)