Reklama

Reklama

Neviditelní mezi námi

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2022, 52 min

Režie:

Jiří Zykmund

Obsahy(1)

Je jich víc, než tušíme. Příběhy lidí, které stáří nebo nemoc náhle uvěznily mezi čtyřmi stěnami. Pro ně i pro jejich blízké je to situace téměř neřešitelná. Co bude dál? ... Obvykle to přijde jako blesk z čistého nebe. Člověk najednou zjistí, že on sám, nebo někdo z jeho blízkých, se nedokáže dál o sebe postarat. Ať už z důvodů pokročilého stáří nebo nemoci. Celý život se náhle obrátí naruby. Štěstí mají ti, o které jsou schopni a ochotni se postarat jejich životní partneři nebo děti. I pro ně je to ovšem martyrium, na které nejsou připraveni. Mnohým naštěstí pomáhá síť nejrůznějších sociálních služeb. Dokumentární film Jiřího Zykmunda je citlivou sondou do několika životních příběhů rodin a lidí, kteří se po svém vyrovnávají s tímto nelehkým údělem. Někdy s úsměvem, začasté pak na pokraji sil. Není to pouze film o odcházení, je to především film o lásce. Projekt vznikl ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě dokument v mém oboru když jsem měl minulý rok státnice ze sociální práce. Jednu z praxí jsem měl v  soukromém Seniorkomplexu, kde senioři platili dvacet tisíc měsíce, ale dostávali nepřetržitou péči včetně společných workshopů. Byli zde klienti spadající do čtyř kategorií "příspěvku na péči". Je to 3 300 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), 6 600 Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost), 13 900 Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost), 19 200 Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost). Na téma péče o své staré rodiče byla výborná konference na Novotného lávce v Praze. V tomto dokumentu říká pečující "kdyby mě matka měla brzo, jak bylo v té době obvyklé, bylo by mi sedmdesát a těžko bych péči zvládala". To je snad jediná výhoda, že se nyní mateřství posunulo u žen o deset let a nestíhají pak více dětí, z nichž by alespoň jeden jednou zanechal práce a o rodiče se postaral. Jak je zmíněno v dokumentu, hodně pečujícím pomáhá odlehčovací služba. Hlavně své rodiče nikdy nedávejte zemřít na LDN. ()

mavin 

všechny recenze uživatele

Je to hrozné, ale někomu kdo by chtěl by byla vysvobozením eutanázie, pejsek se trápí tak mu injekci píchnou hned, ale člověk musí žít nedůstojně dokud neumře sám, je to hrozné fakt ()

Reklama

Reklama