Reklama

Reklama

La vendedora de rosas

  • USA Rose Seller, The
všechny plakáty

Obsahy(1)

Třináctiletá Mónica prodává před Štědrým večerem růže v nočních klubech Medellínu. Po smrti své babičky uteče z domova a protlouká se společně s desetiletou Andreou a dalšími přáteli na ulici v prostředí plném alkoholu, drog, prostituce a násilí, to vše s hojným užíváním velmi jadrných vulgarismů, jimiž kolumbijský sociolekt „parlache“ oplývá. Během noci před Vánocemi jí jeden opilec věnuje hodinky, které jsou pro Mónicu celým jměním. Pouliční gangster El Zarco přinutí dívku ke směně. Nyní, kromě každodenní starosti o obživu, prchá Mónica i před ním, protože hodinky náhle přestanou jít. Titul filmu záměrně připomíná Andersenovu tragickou pohádku „Děvčátko se sirkami“. Ta posloužila jako model pro příběh dětí žijících na ulici, které v zájmu přežití prodávají všechno, co mohou a čicháním lepidla se snaží zapomenout na strasti chudoby a násilí kolem nich. (ČSFD)

(více)

Recenze (4)

Dimo 

všechny recenze uživatele

La Vendedora de rosas / The Rose Seller / Prodavačka růží. Hodně neutěšující drama, odehrávající se v Jihoamerickém slumu v období Vánočních svátků, sledující osudy dětských čichačů lepidla, na které si vydělávají nejen prodejem růží. Nic, co by vykouzlilo úsměv na tváři tu není, jen syrová bída a utrpení, drogy, život na ulici, sexuální násilí, krádeže, bití, střílení a smrt. ()

florins 

všechny recenze uživatele

Velmi silný naturalistický snímek ze špinavých ulic Medellínu, kde děti čichají lepidlo, prostituují se a žijí prakticky na ulici bez rodičů. Příběh se odehrává den před Štědrým večerem a ukazuje bídný a smutný život Monicy, která žije na ulici a musí sama o sebe přes den postarat a sehnat peníze, aby mohla v noci vyrážet do nočních klubů a brát drogy. Opravdu nevím, jestli toto je opravdu realita ulic Kolumbijských měst, ale i kdyby to byla jen z části pravda, tak je to opravdu strašné. Velice pohoršující a smutný příběh s tragickým koncem. Co mě u toho filmu napadlo, je podobnost s Mandragorou (1997) od Wiktora Grodeckého odehrávající se v raných 90. letech v Praze a popisující životy prostitutů. ()

Zajímavosti (1)

  • Viacerí herci, ktorí vo filme hrali, skončili zakrátko mŕtvi alebo vo väzení, ako napríklad Geovanni Queiroz (Zarco), ktorého zavraždili v Medellíne, alebo Leidy Tabares (Mónica), ktorú odsúdili na 26 rokov za vraždu vyberača daní. (whack)

Reklama

Reklama