Reklama

Reklama

Tátové v rolích matek

(TV film)
  • Německo Mensch Papa! Die Wissenschaft vom Vatersein (více)

Obsahy(1)

Co se stane s muži, když se stanou otci? Jak se mění psychicky a fyzicky během těhotenství, porodu a prvních let života se svými dětmi? Je ‚táta‘ definován pouze geneticky? Tři otcové spolu s odborníky se pokusí odpovědět... V tomto dokumentu se vydáme na cestu za poznáním a vyzpovídáme vědce zkoumající lidský mozek, genetiky, sociology a psychology. Tři muže budeme doprovázet na jejich dobrodružné cestě, na jejímž konci se z nich stanou tátové. Lidští otcové jsou výjimeční: mezi savci patří k pouhým 5 % ze všech samců, kteří se starají o své potomky. Od přírody jsou k tomu speciálně vybaveni, jelikož při narození dítěte procházejí zásadními změnami. Dosud se přitom vědecký výzkum zaměřoval především na matky. Nyní však vědci začali zkoumat vliv otcovství na samotné otce i jejich děti. Podobně jako matky se i otcové vlivem těhotenství, porodu a péče o dítě fyziologicky a hormonálně mění. U nastávajících tatínků se například výrazně zvyšuje hladina „hormonu lásky“ oxytocinu, jehož prostřednictvím jim příroda pomáhá vytvářet pozitivní city k dítěti. V průběhu porodu u mužů dramaticky klesá hladina testosteronu, čímž se také stávají citlivějšími. V dokumentu diváci navštíví vědce po celém světě, kteří je ve svých výzkumných zařízeních a laboratořích seznámí s podivuhodnými výsledky svých výzkumů. Také budou sledovat osudy tří otců z Německa, Francie a Švédska od období před porodem až do kojeneckého věku jejich dětí. V dokumentu se splétají vzrušující vědecké poznatky i velmi osobní příběhy o fenoménu otcovství a roli otců. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Jak říká vynikající manželský a rodinný psycholog Jeroným Klimeš, muži nejsou na to hrát si celý den doma s dětmi stavění. Četl jsem knížku z českého Sociologického ústavu, kde byl také výzkum  a otcové většinou mluvili o negativních pocitech. Tento dokument je přesný opak. Všichni muži jsou nadšení pečovatelé. Uslyšíte samé "Moc si to užívám. Jsem s dcerkou doma už tři měsíce". Dokument ukazuje, že otcům, kteří se o dítě starají či dokonce jdou na mateřskou dovolenou se mění mozek, hormony a chování (např. ubude testosteron). Otcům, kteří chodí do práce a dětem se moc nevěnují se nic takového nestane. Zajímavý zde byl výzkum s korelací pozivní vztah dítěte s otcem znamená v dospělosti lepší schopnost zvládat konflikty a vůbec životní problémy. Dokument na České televizi. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opravdu by mě zajímalo, jak by se tvářili naši otcové a dědečci na to, že při narození potomků prošli hormonální změnou a dokonce některým z nich hrozila poporodní deprese. Pitvání se v některých věcech mi přijde bizarní. Nakonec příroda stejně nedovede zařídit se 100 % jistotou lásku k potomkovi. Někteří tátové pijou, své děti bijou, a klidně je i zabijou. A totéž se stává i leckterým matkám. Buď to tam člověk prostě má nebo ne. Zajímavější mi přišel přístup jednotlivých států k mateřství/otcovství. A já kdybych mohl, rozhodně bych na otcovskou šel a klidně i na celé dva roky. Faktem je, že otcové a matky přistupují rozdílně nejen k výchově, ale i k celé péči jako takové a chlapi by si měli zkusit, co dělají a jak se mají ženské na mateřské. Už jen proto, že ženy tvrdí, že to rozhodně žádná dovolená není... ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama