Reklama

Reklama

Atalanta

Trailer

Obsahy(1)

Námořník Jean se ožení s Juliettou a vezme jí na nákladní loď, kde pracuje. Atalanta se plaví do Paříže, do města, o kterém sní Juliette celý život. Loď patří starému námořníkovi Julesovi (Michel Simon), osamělému vlkovi, který má ze všeho nejvíc rád své kočky. V Paříži se Jean pohádá s Juliettou a ztropí jí žárlivou scénu. Juliette uprchne a Jean si teprve postupně uvědomuje hodnotu jejich lásky.
Atalanta je převratné dílo francouzské kinematografie třicátých let; dílo plné poezie, se surrealistickými scénami, odmítá zbytečné psychologizování, klade důraz na niterné a zvláštní detaily, na zásadní okamžiky v lidském životě, na lidi, které se mohou v určité chvíli náhle zjevit, aby se opět náhle vytratili, tak jak přišli. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

pakobylka

pakobylka (hodnocení, recenze)

Atalanta mě osobně napoprvé až tak úplně neoslovila, ale když vezmu v úvahu, že byla natočena před 73 lety (!), tak ve své době prostě musela být průlomová. Snažila jsem se tomu své hodnocení přizpůsobit a podívat se na ni očima diváka roku 1934. Škoda, že pan Jean Vigo už nestihl nic dalšího natočit, i když je otázka, jestli zvláštní atmosféra Atalanty nebyla ovlivněna i jeho nemocí. A je úžasné, že se podařilo po tolika letech objevit autorizovanou kopii. Moc zajímavý článek na: http://katalog.artfilm.cz/film/M0706

Reklama

Reklama