Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Nick Parker je za války ve Vietnamu zraněn, výbuch mu ošklivě poškodí oči. Polomrtvý se plazí pryč z bojiště, pak se ale chytí do pytlácké pasti. Když se probere, zjistí, že se nachází ve vesnici a že místní obyvatelé mu již ošetřili jeho zranění. Oči mu však vyléčit nedokázali, takže je Nick slepý. Ve vesnici se ho ujme muž, který ho učí, jak žít bez zraku, a naučí ho i bojovat s mečem. Nick nevidí, ale slyší veškerý pohyb kolem sebe. Po dvaceti letech strávených u domorodých obyvatel se Nick vrací domů do USA... Jako první se vypraví navštívit svého přítele z války, Franka Devereauxe. Když dorazí na jeho starou adresu, najde tam pouze Frankova syna Billyho a Frankovu bývalou manželku Lynn. Ta Nickovi řekne, že ji Frank opustil a žije teď v Renu, kde se živí jako chemik. Během rozhovoru přijdou do domu dva policisté a shánějí se po Billym, který je zrovna někde venku. Do domu také vpadne muž, který očividně jako policista nevypadá a dokonce se začne chovat násilně. Jedná se o zabijáka, Slega z Rena, kterého jeho šéf poslal, aby přivedl Billyho. Potřebují totiž jeho otce Franka donutit, aby pro ně vyráběl drogy. V domě se náhle objevuje Billy. Sleg ho ihned chytne a hodí ho zem, Billy je pádem omráčen. Pak Sleg nelítostně střelí Lynn. Nick už toho má dost. Z kusu klacku, který používá jako slepeckou hůl, vytáhne meč, nejprve zabije oba policisty, pak zraní i Slega. Tomu se však skokem z okna podaří utéci. Když mu záhy Lynn umírá v náručí, donutí Nicka, aby jí slíbil, že se postará o Billyho Nick a Billy vyrážejí za Frankem do Rena a cestou se skamarádí. Když pak dorazí do Frankova domu, čeká je nemilé překvapení. Dva mafiáni už tam na ně čekají, zajmou je i s Frankovou přítelkyní Annie, která se k tomu připletla a odvážejí je ke svému šéfovi, Mac Creadymu, majiteli kasina. Při cestě se všem třem podaří uprchnout. Schovají se u Annieiny přítelkyně. Nick se pak vypraví osvobodit Franka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

choze 

všechny recenze uživatele

Další nostalgicky vzpomínané, nicméně průměrné béčko a la OBOJEK, které Hauer pozvedává svou účastí na koukatelnější úroveň. Když nic jiného, ten film vytěží ze svého za vlasy přitaženého námětu maximum (dočkáme se i automobilové honičky, při níž slepý Hauer řídí auto), pobaví a příjemně uteče. A i když je to po akční stránce jen velmi rutinní, tvůrci se akční scény aspoň pokusili ozvláštnit buď slepotou hlavního hrdiny (zmíněná honička) nebo třeba volbou prostředí (akce v kukuřičném poli) a závěrečný souboj na katany mezi Hauerem a Kosugim měl docela grády. Dobré obsazení, samý známý xicht. Phillip Noyce natočil ve stejném roce i ÚPLNÉ BEZVĚTŘÍ. Řečeno s jedním ze záporáků: "NA SLEPÝHO TO NENÍ ŠPATNÝ." ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skvělá americká variace na Zatoichiho, která se naštěstí nebere vážně, Rutger Hauer si svou roli očividně užívá a navíc jsou tu skutečně vtipné hlášky jako "Zavolejte Bruce Leeho. - Ale ten už nežije. - Tak jeho bráchu." nebo "To bych si mohl znovu požádat o řidičák." A skutečně mě překvapil závěrečný dvou souboj, zvláště pro mne naprosto nečekaně podaný pád padoucha ze skály. Skvělý černý humor. A i to otravné dítě tady naštěstí působí vcelku uvěřitelné a v pohodě. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Charizma Rutgera Hauera už utiahla ďaleko väčšie nezmysly. Dal by som pokojne aj 3*, lenže vzhľadom na japonský predobraz tomu tvorcovia skutočne nedali viac, než to najnutnejšie minimum, aby to ešte šlo nazvať filmom. Chcelo sa s tým poriadne pohrať (zvlášť keď mám v hlavnej úlohe Hauera, ktorému jeho slepca divák bezvýhradne verí aj napriek početným podrazom v scenári). ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Amíci na konci 90. let vykradli geniální historicko-akční japonskou ságu o slepém šermíří ZATOICHIM. Zatoichi filmy vznikaly od 60. do 70. let a poslední vznikl v roce 1989. Hlavní roli v úchvatných 26. filmech ztvárnil legendární herec Shintaro Katsu. Do filmu slepá zuřivost přenesli zejména styl boje s mečem ukrytým v holi, vtípky a absurdity, které hlavní hrdina předvádí a samotnou myšlenku "Vůbec nic nevidím - Vítej v mém světě. = Darkness is my ally, if You want, come and see me ...". Slepá zuřivost byl takový můj "restík" z dětství. Nikdy jsem ho v té záplavě VHS-akčňáků neviděl, tak jsem to dohnal až dnes. Je to někde mezi 2 až 3, ale přimhouřil jsem oko za výborného Rutgera, který film opravdu táhne naprosto nenuceným přístupem (stejně jako to dělal mistr Katsu ...), za závěrečnou řežbu+hudbu u ní a finální duel Rutger vs mistr Kosugi, kde si to Kosugi vyloženě užívá a předvádí svoje mistrovství šermu ... kamera jde zejména na něj a jeho rychlost a dravost je prostě super ... Celkově jde ale o 80.kovou naivní krávovinu s totálně debilním dějem a hlavně neskutečně trapnými záporáky, ze kterých nejde vůbec respekt či strach ... Ale v rámci 80.kových béček je to jedno z těch povedenějších ... ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

I přes občasnou krev na Hauerově kataně mě překvapilo rodinné ladění filmu, které zvláště podporovala linka s malým Billym (alias Brandon Call alias "džejtý " z Krok za Krokem). Ale i když jsem tedy čekal brutálnější akční hody, film mi nakonec dokonale sedl a splnil na výbornou to, proč byl natočen - pobavil, rychle utekl a zároveň se vyvaroval mnoha tupostí. Rutger výbornej... ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama