Reklama

Reklama

Karel Černoch: Píseň o mé zemi

(hudební videoklip)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Hudební
Československo, 1989, 2:30 min

Obsahy(1)

Záznam jedné z nejvíce pronásledovaných písní vznikl v revolučních dnech roku 1989 v divadle Na Vinohradech, při jednom z mnoha setkání diváků a umělců. Píseň je však z roku 1969. (sator)

Recenze (1)

sator 

všechny recenze uživatele

Záznam jedné z nejvíce pronásledovaných písní vznikl v revolučních dnech roku 1989 v divadle Na Vinohradech, při jednom z mnoha setkání diváků a umělců, píseň je však z roku 1969.*********** Osudová píseň pro Karla Černocha. Nejdřív s ní získal slávu a ocenění na Zlaté Lýře kde vyhrál v roce 1969, a poté zatracení mocných a násilné ukončení jeho kariéry, protože si správně vyložili, že se jedná o popis srpnových událostí 1968.  Dostalo se to tak daleko že v 70 -80. letech kdy už rodina měla trvalé existenční problémy oceněni Zlatou Lýru "vrátil" a distancoval se od písně. Režim mu poté za tohle sebeponížení dovolil velmi opatrný návrat do populární hudby.************ Text k písní napsal Pavel Žák, který stejně jako její interpret za ní schytal řadu zákazů. K písni sdělil tyto informace: Píseň se původně jmenovala "Proč jsi to udělal?" a s textu byl donucen vyškrtnout tuto sloku:  Proč jsi to udělal, proč tekla krev, nejdřív si mi ruku dal a teď jen řev, řev tanků burácí po našich uličkách, národ se potácí tak řekni vojáku "nemáš z mrtvých strach? Vojáku se zbraní proč si byl vrah?*********** ()

Zajímavosti (2)

  • Osudová píseň pro Karla Černocha. Nejdřív s ní získal slávu a ocenění na Zlaté Lyře, kde vyhrál v roce 1969, a poté zatracení mocných a násilné ukončení jeho kariéry, protože si správně vyložili, že se jedná o popis srpnových událostí 1968. Dostalo se to tak daleko, že v 70. a 80. letech, kdy už rodina měla trvalé existenční problémy, ocenění Zlatou Lyru „vrátil“ a distancoval se od písně. Režim mu poté za tohle sebeponížení dovolil velmi opatrný návrat do populární hudby. (sator)
  • Text k písní napsal Pavel Žák, který stejně jako její interpret za ni schytal řadu zákazů. K písni sdělil tyto informace: Píseň se původně jmenovala „Proč jsi to udělal?“ a z textu byl donucen vyškrtnout tuto sloku: „Proč jsi to udělal, proč tekla krev, nejdřív si mi ruku dal a teď jen řev, řev tanků burácí po našich uličkách, národ se potácí tak řekni vojáku, nemáš z mrtvých strach? Vojáku se zbraní, proč si byl vrah?“ (sator)

Reklama

Reklama