Reklama

Reklama

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat

(festivalový název)
  • Francie L'Arrivée d'un train à la Ciotat (více)

Obsahy(1)

Dnes již legendární film bratří Lumiérů, kteří sestrojili první kameru a kopírku v jednom. Děj je velice jednoduchý. Statická kamera stojí na nádraží a sleduje přijíždějící vlak. Když vlak zastaví, začnou vystupovat a nastupovat cestující. (RadimFišer)

Recenze (113)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bratři Louis Lumière a Auguste Lumière byli – jsou a budou navždy legendami a průkopníky filmování a já se vždy rád podívám na jejich krátké snímky. Z pohledu dnešního diváka jsou to těžko docenitelné klenoty, ale tenhle kus historie má prostě v sobě kouzlo i po tolika letech. Viděl jsem obě verze příjezdu vlaku… ()

pepino 

všechny recenze uživatele

"Nelze dosud zapomenout na geinální film ještě z minulého století, film, kterým všechno začalo, Příjezd vlaku. Tento proslulý film bratří Lumiérů vznikl jednoduše díky vynálezu kamery, filmového materiálu a promítačky. Tato pouze půlminutová podívaná ukazuje část nástupiště osvětleného sluncem, promenující pány a dámy a vlak, který z hlubiny záběru najíždí přímo na kameru. Postupně jak se vlak přibližoval, lidé vstávali a prchali, v sále narůstala panika. Připadá mi, že právě toto byl okamžik zrození filmového umění. Nešlo jen o snímací techniku nebo nový postup reprodukce reality, nikoli. Zrodil se nový estetický princip. V čem spočívá? Poprvé v historii umění a kultury byl nalezen způsob jak se bezprostředně zmocnit času, zafixovat jej a kdykoli na plátně oživit. Člověk tak získal matrici reálného času...." (A.Tarkovský) ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

Pro diváky tehdejší doby asi nejvíce šokující film a spolu s Pokropeným kropičem nejvíce kopírovaný. Svým způsobem snímání vzbuzoval rozruch mezi obecenstvem, které vyskakovalo ze svých sedadel. Z povzdálí se blížící každou sekundou mohutnější vlak vzbuzoval pocit, že diváci skončí pod jeho koly. Tak silná byla z počátku kinematografie. Lumiér zde využil všech možností svého kinematografu. Sleduje vlak od nejmenší skvrny na obzoru až po jeho blízkou detailnost. Kamera zůstává ve statické poloze, takže pouze předměty mění svoji polohu. Můžeme zde zahlédnout i starou paní Lumiérovou ve skotské pláštěnce. ()

Trancetino 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sú takéto fenomény úplne fascinujúce. Necelá minúta dokázala rozpútať všetko ohľadom obrazu, ktorý sa nám hýbe pred očami. Pre mňa je tento výtvor niečo, ako keď Karl Friedrich Benz zostrojil prvý motorový trojkolesový automobil na svete. Čítam kopec komentárov a vidím len samé dristy. Absolútne neporovnateľné s dnešnou dobou. Nechápem ako niekto dokáže napísať, že to ani nie je film. V tej dobe sa ešte nič netočilo. Absolútne nič. Vie si to tu vôbec niekto predstaviť? Samí chytráci, ktorí by ani nedokázali natočiť s mobilom vlastné padajúce hovno do záchodovej misy (myslím, že už som to tu niekde písal), lebo by im spadol telefón do hajzla, ktorý si kúpili v obchodíku. Oni takú úplne jednoduchulinkú možnosť nemali. Museli to vymyslieť sami. Som šťastný, že to neboli Američania, ale Európania. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Na internetu jsem videl dve verze. Obe v podstate totozne. Nelze zde snad ani hodnotit nejaky "dej". Hodnota tohoto filmu je v jeho stari a jeho pozdejsim dopadu na rozvoj cele kinematografie. Bratri Lumiereove v tom nevideli zrejme vetsi potencial a brali to pouze jako svuj patent a za ukoncenou vec. Pozdejsi udalosti samozrejme ukazali jaky opravdovy potencial se uvnitr skryva. Je to zrod kinematografie a pozdeji zrod moderniho filmoveho umeni. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Prvýkrát bol film premietaný 6. januára 1896 v indickom salóne, v parížskej kaviarni Grand Café. (Kub_ees)
  • Ikdyž bývá často uváděna jako fakt, teorie o panické reakci obecenstva se nikdy zcela nepotvrdila a v současné době ji výzkumy spíše vyvrací. Je pravděpodobné, že legenda vznikla jako reklamní tah pro přilákání dalších diváků. (Marla Singer)
  • Spočiatku utŕžili Lumièrovci veľmi malé tržby, avšak keď začali premietať 20-krát denne, dosiahli príjem 2500 frankov. (Kub_ees)

Reklama

Reklama